AftonbladetBlogg

Om sanningen ska fram Aftonbladet

Den 30 juni stänger Aftonbladet sin bloggplattform som funnits där i fem år för att läsarna själva skulle få möjlighet att publicera sina berättelser.

Detta kommenteras mycket sparsamt av Aftonbladet och vad jag kan se endast på deras supportblogg:

– ”Vi fokuserar på det vi är bäst på”, säger de, och menar väl då traditionell journalistik.

När Aftonbladet startade bloggtjänsten var de betydligt malligare:

– ”Det här är ett led i att förändra journalistiken från att vara en megafon till att bli en dialog”, sa de då.

Nu är det ingen som säger att den ska förändras tillbaka från att vara en dialog till att åter bli en megafon. Och jag tror i och för sig inte att Aftonbladet någonsin riktigt lyckades med att knyta ihop sina bloggtjänster med sin traditionella journalistik på ett hundraprocentigt fungerande sätt. Det blev väl aldrig någon riktig dialog. Men varför fortsätter de inte att försöka få till detta?

Aftonbladet vet självklart att framtiden finns i det digitala. I dialog snarare än monolog. Ändå tar man nu flera steg tillbaka. Förutom att de stänger bloggtjänsterna har de nyligen lagt in någonslags spärr mot att läsa webbversionen av Aftonbladet med iPhones webbläsare Safari. Numera kommer jag bara åt mobilversionen av blaskan i telefonen. En betydligt mer begränsad version. Bloggportalen tycks inte utvecklas längre. Exemplen kan säkert göras fler. Varför har de nu plötsligt börjat backa in i framtiden? Aftonbladet som brukade ligga i framkant?

Jag är övertygad om att det handlar om pengar. Aftonbladet minskade sin tidningsförsäljning med 11 % i fjol. Jag gissar att det påverkat deras ekonomi. Och att det beror på att surftelefoner används allt mer som nyhetskälla för allt fler. Det vore intressant att som läsare få veta vad Aftonbladet tänker om framtidens journalistik. Hur ska man i framtiden kunna avlöna journalister i det nya digitala och alllt mer trådlösa medialandskap som nu växer fram? Där de flesta av oss tycker att tekniken får kosta men innehållet ska vara gratis.

Så om sanningen ska fram Aftonbladet: Vad tror ni egentligen om framtiden? Finns papperstidningen om 10 år? Finns ens sajten? Är den i så fall bara en reklampelare utan något egentligt journalistiskt innehåll?

6 kommentarer på “Om sanningen ska fram Aftonbladet

  1. Jag tycker Aftonbladet har backat också….deras bloggtjänst känns ju verkligen urmodig och det har den gjort ett tag tycker jag. Sedan har man stannat kvar just för att man har bloggat där ett tag. När man sedan läser tidningen på nätet så känns det mer om en reklampelare för olika företag samt en skvallertidning. När Aftonbladet har något som en riktigt stor rubrik och som en stor händelse, så går jag oftast över till någon annan tidning, radio eller tevekanal (på nätet) för att se hur stort allvar det är i den nyhet som har publicerats på Aftonbladet. Då är det nog inte konstigt att de tappar läsare. Men att de ska kunna tjäna på att ta betalt för att man ska kunna läsa tidningen på Iphone håller nog inte, hur överlever de andra tidningarna?

    Jag tror nog inte att tidningen ser ut på samma sätt som i dag, men jag tycker ärligt talat bättre om att läsa tidningen i pappersformat, att jag sedan läser på nätet också är för där uppdaterats det hela tiden och man får oftast de senaste nyheterna.

    1. Tack för en lång, välskriven och intressant kommentar. Det som Aftonbladet Blogg har varit riktigt riktigt bra på är exponering av blogginlägg. I deras ursprungliga bloggtjänst var det ännu bättre men hos WordPress kommer vi inte att komma i närheten av den exponering vi haft hos Aftonbladet, är jag rädd.

    1. De är ju inne på det spåret men jag tror inte att det är rätt väg. Med Twitter och bloggar som konkurenter där man kan läsa vad kändisarna skriver utan mellanhänder så tror jag intresset för kändisjournalistik kommer att minska snarare än öka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s