fotografi

Det här med nationaldag. Är inte det lite självförhävande på ett sätt som är … ganska osvenskt? ;)

Jag tycker att den svenska flaggan är fin. Kontrastfärger. Gul raps mot blå himmel. Sommar! Däremot förstår jag inte riktigt det här med att vara stolt för att man är svensk. Svenskheten fick jag på köpet när jag föddes.

Självklart håller jag på Sverige i fotboll och annan idrott.

Jag gillar att vi duar varandra i Sverige och att vi även i övrigt är relativt antiauktoritära och ohierarkiska.

Jag älskar den svenska naturen och allemansrätten. Särskilt soliga sommardagar. När jag landar i Sverige en sommardag efter en semester vid Medelhavet slås jag alltid av hur fantastiskt grönt här är!

Men nationaldag. Nej, jag vet inte riktigt.

Endast Sverige svensk sommar har! På gott och ont. Den kan vara alldeles, alldeles underbar. Men den kan också regna bort. Att man aldrig vet hur den blir är väl en del av tjusningen… :)

9 kommentarer på “Det här med nationaldag. Är inte det lite självförhävande på ett sätt som är … ganska osvenskt? ;)

 1. Oh, lupinhumla och humleblomster. Jag som hade tänkt njuta av det vilda humleblomstrets blomning den här helgen. Min egen här hemma är lite för stark i färgen, jag gillar den blekare.

  Jättejättefin den med lupinen!

  Jag gillar inte svenska flaggan, men i naturen är färgerna fina ihop. Men det är nog inte så dumt att fira en nationaldag även om man skulle kunna tycka att nationer inte behövs…

  Håller med: allemansrätten är något att vara rädd om!

 2. Jag håller med dig ! Spelar det någon roll var på jordklotet man råkar vara född. Världen tillhör oss alla. Så borde det vara i alla fall.

 3. Jo men det finns ganska mycket att vara stolt över ändå som svensk tycker jag. Det beror nog lite på hur man ser det. Sen tror jag att man är stolt över sitt hemland och sina rötter oavsett vad man kommer ifrån. Jag är stolt över att vara svensk men hade jag varit dansk, finsk, afrikan eller kines hade jag varit stolt över det också.
  Ha en fin kväll!

 4. Man kan ju alltid gå på något nationaldagsfirande, njuta av det vackra vädret, lyssna på stämningsfull musik, slölyssna på någon individs åsikter, synpunkter eller tankar och bara försöka att njuta av ledigheten. Man behöver inte analysera musiktexten eller engagera sig i talarens eventuella budskap.
  Tänk bara: Här sitter jag, just nu, i denna stund och har det bra. Och jag behöver inte jaga upp mig på detaljer som ändå är glömda om en obekant lång stund. Passa på att njut!

 5. Jag tror att man känner lite som du eftersom vi inte är vana att fira nationaldagen, i andra länder där man alltid har firat sin nationaldag så är det mer naturligt. Jag firade inte något i går, jag var till stranden och njöt av våran svenska sommar :-)

 6. Om den firades som Norges nationaldag så. Men när vi inte firar så då tycker jag det var dumt att göra den till en röd dag!
  kramizar

  Ps.: Vilken vacker bild på lupiner!
  d.s

 7. Jag tycker om nationaldagen.
  Alla länder har sin ”egna” dag. Norge firar så fint varje år med pompa och ståt, medan svenskar knappt hissar flaggan, i rädsla av att verka för ”svenska” och nationalistiska. Ganska dumt.
  Visst, världen tillhör oss alla, och trots att världen är stor, blir den bara mindre ju mer man reser. Fast att fira landet man bor i är aldrig fel. Jag firar svenska dagen, norska dagen (bara för att jag bott där och älskar landet), och den NZ dagen. Inga fel i det. =o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s