AftonbladetBlogg · fotografi

”Gilla läget – Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”

Så heter en bok som jag lånade på bibblan idag. Författare är Barbara Ehrenreich. Hon ilsknade till när omvärlden uppmanade henne att se den cancer som hon drabbats av som en gåva. Jag har bara läst ungefär 30 sidor än, men boken verkar lovande.

Så här långt in i boken har jag fått läsa om optimismindustrin i USA och om just cancer ”från den ljusa sidan”. Det framgår redan att Barbara är tämligen kritisk emot den amerikanska framgångsmyt som säger att om man bara tänker positivt så når man all världens framgång.

Intressant läsning så här långt. Inte minst för en optimist som jag som ibland anar att optimism kanske faktiskt inte löser precis alla problem…

 

14 kommentarer på “”Gilla läget – Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”

 1. Inte fel att vara optimistisk, men ibland kan det bli lite för mkt.

  Vi är ju inte alltid det, vi kan inte alltid ta oss ur det mörka själv, eller hur?

 2. Jag följde tv-serien ”Jakten på lyckan” som gick för ett tag sen. Hon var med i ett av programmen och pratade om det här. Visst ligger det något i att man inte löser alla problem med att tänka optimistiskt men om man försker tänka positiva tankar kan man ändå påverka sig själv i positiv riktning. Grejen är väl att man inte ska gå till överdrift. Ibland behöver man vara lite negativ…

 3. Jag förstår att hon blev ilsken när omgivning uppmanade henne att tänka positivt om sjukdomen. Jag såg också intervjun med henne i TV-programmet ”Jakten på lyckan”. Kanske har allt det här med positivt tänkande gått ett steg för långt i USA?

 4. Det ligger galet mycket i att det hjälper att vara positiv.

  Speciellt om man betänker att mörkret slår till i unga år, när livet ligger öppet och väntar.
  Det är direkt kontraproduktivt att deppa ned sig då, när livet är utmätt, dagarna är räknade, då har man faktiskt inte något val. Ta vara på sista tiden eller deppa ned sig, hur vill man leva den sista tiden blir en högst naturlig fråga.

  Jag såg också den där författaren på TV, tyckte hon var i en förnekelsefas, vägrade att inse att hon var dödsjuk.

 5. Bra titel på boken. Hon verkar ha en överhysterisk tro på positivism.

  Det är inte positivt tänkande att ALLTID tänka positivt. Vi är inte funtade så. Självklart kan man bli förtvivlad och ledsen då inga positiva tankar får plats i livet då man får ett cancerbesked eller någon kär närstående just har dött..

  Men ibland finns det ljuspunkter mitt i eländet och då är det naturligtvis bättre att haka på såna än att gräva ner sej ytterligare i bitterhet, sorg och negativa tankar.

  Kao

 6. Gilla läget är ett hatuttryck för mig. Vadå gilla att livet jäklas? Möjligtvis kan man acceptera för att sedan försöka förändra. Man kan driva sig själv till sjukdom genom detta falska ”gilla läget”! Jag får rent ut sagt kväljningar varje gång jag hör det.

 7. Ja, det lät intressant. Visst ska man vara positiv men enbart det ÄR inte nog alltid. ;-) Det vet nog de flesta men att vara odelat negativ gör ingen människa glad heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s