De enda som gynnas av tjafset om SD är just de!

Många talar just nu om SD. Det är inte så underligt. De är det politiska parti som växer mest från val till val just nu. De ställer till med oreda i riksdagen genom att hota att fälla varje minoritetsregering som inte kör deras så kallade invandringspolitik vilken ju snarare är en anti-invandringspolitik. Och denna politik, deras uttalanden och uppträdande väcker av naturliga skäl starka känslor.

Just nu är en av de hetaste frågorna vilken etikett som bäst passar på partiet. Ska de kallas fascister? Eller bara främlingssfientliga? Eller kan vi hitta en bättre etikett?

Många menar också att de andra partierna måste börja prata invandringspolitik och integration. Och problematisera dessa ämnen mer.

Jag har svårt att se att ett sådant problematiserande skulle gynna någon annan än just SD.

Tittar man i resultatet i den vallokalsundersökning som gjordes vid valet i september (VALU), och då även tar hänsyn till hur pass den underskattade sympatierna för SD, kan det vara så många som 27% av den svenska väljarkåren som tycker att SD är det parti som har den bästa invandrings- och integrationspolitiken. (17% * 13% / 8 %)

Vi andra är alltså inte 87%. Snarare då 73%. Fortfarande en majoritet men inte så stor som vi vill tro.

Tyvärr tror jag även att problematiserandet kring själva partiet SD gynnar dem. Väldigt mycket fokus på ett parti brukar alltid gynna det partiet. Kan inte se varför SD skulle vara ett undantag.

Inför valet i september fylldes sociala medier av hat mot SD och på torg runt om i landet slöt folk upp för att vända ryggen till. Inte ledde det till att SD backade i valet. Snarare tvärt om!

Men säkert kändes det bra för dem som var med. Som kände att de sa ifrån. Att de gjorde något. Därför finns det risk att de nu fortsätter i samma stil inför det planerade extra valet den 22 mars.

Jag förstår att många vill göra nåt. Men att gå på med hat och hån tycks ju uppenbarligen inte fungera. Så vad fungerar då? Faktum är att jag inte har en aning om vad som faktiskt skulle fungera för att få alla att inse att invandring är en tillgång för landet. Och att det därutöver inte ens är en ekonomisk räkneövning från början utan handlar om att ställa upp för andra och visa medmänsklighet.

Men jag är ganska säker på vad som skulle få SD att sluta växa i val efter val. Om vi som tycker att andra frågor än invandringen är viktigare istället börjar prata mer om de frågorna och mindre om SD. Då skulle de sluta växa.

Låt oss istället prata om klimatfrågan – mänsklighetens viktigaste överlevnadsfråga. Vad kan vi i Sverige göra för att utsläppen av växthusgaser ska minska till en hållbar nivå? Hur anpassar vi oss till de klimatförändringar som ändå kommer?

Låt oss prata om andra viktiga frågor. Som friskt dricksvatten, skydd av grundvatten och om att vi vill ha rena sjöar, vattendrag och hav.

Låt oss prata om naturskydd och biologisk mångfald.

Låt oss prata om hur vi får en skola som bättre rustar våra barn för framtiden. Hur borde läroplanen ändras nu när nästan alla, även barnen, har tillgång till internet i mobilen? Vilka kunskaper har därmed blivit mer viktiga för att klara av framtiden? Vilka har blivit mindre viktiga?

Låt oss prata om jobben och då särskilt ungdomsarbetslösheten.

Låt oss prata om vård och omsorg.

Låt oss prata om detta och allt möjligt annat. Istället för att tjafsa om SD och deras väljare.

Tror ni att det är möjligt?

6 kommentarer

Filed under Samhälle och politik, sociala media

6 responses to “De enda som gynnas av tjafset om SD är just de!

  1. Jag tycker också att vi behöver sätta fokus på andra viktiga frågor. Som nu hamnar i skymundan. Men jag tror också att övriga partier måste våga prata om migration och integration. Också. På ett bra sätt. Hur ska vi skapa ett bra Sverige för alla oss som bor här? Det börjar bli för farligt att låta bli att prata. Det verkar vara det SD vinner mycket på. Andras tystnad.

    • Men det är just det. De andra har inte varit tysta. Reinfeldt inledde valrörelsen i somras med en vädjan till svenskarna att öppna sina hjärtan. Massor av politiker från alla partier pratade invandring hela valrörelsen. Se hur det gick…

  2. Jag

    Jag försöker svara men vet inte vad jag ska säga, så svårt är det. Jag förstår att folk inte bara kan ignorera SD. Jag tycker att man tar upp de andra frågorna också, men…

  3. Jag har inte följt med alls i vad som hänt politiskt i Sverige men förstått att det ska bli nyval och att det har något med SD att göra, att de är vågmästare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s