hållbart resande · miljö · natur · resor

Så klimatkompenserar jag flygresorna genom vi-skogen


Är det möjligt att som privatperson kompensera sina flygresor genom vi-skogen? De erbjuder inte den tjänsten men jag menar att det ändå är möjligt. Läs om hur jag gjorde! 

Inte blivit av
Jag älskar träd och jag älskar att resa. Överhuvudtaget är jag mycket förtjust naturen och hela den här planeten. Om du ska ha ett jobb (där du kanske liksom jag kan göra en viss nytta för miljön) och dessutom kanske ha dina barn (också som jag) i den svenska skolan är det i princip omöjligt att komma ut och se betydande delar av världen utan att flyga. Tid att åka runt i världen med enbart tåg och båt finns inte.  Och även om flyget bara står för 3,5 % av mänsklighetens klimatpåverkan så går det inte att bortse ifrån att det måste handla om en betydligt större andel av just min personliga påverkan. Därför har jag i flera år funderat på att klimatkompensera för mina och min familjs flygresor. Men förutom en inrikesresa i Australien där Virgin Australia erbjöd möjligheten direkt vid bokning på deras hemsida har det inte blivit av att klimatkompensera för flygresorna.

Seriösa aktörer?
Orsaken är att det är svårt att veta hur seriöst olika aktörer på området jobbar. Vem kan jag tro på, liksom? Och det handlar inte bara om att det är lätt att påstå att de binder si eller så mycket koldioxid per hundralapp och att verkligheten kanske är en annan. Det handlar också om att om vi i den rika delen av världen ska klampa in med åtgärder för att döva våra samveten och samtidigt något rädda planeten från en alltför häftig klimatpåverkan så får det rimligen inte ske på bekostnad av fattiga människors livssituation. Så vem kan jag lita på i allt detta?

Lösningen!
Då  kom jag att tänka på vi-skogen. Den började som ett reportage i tidningen vi på 80-talet om skogsskövling och jorderosion runt Victoriasjön i Afrika. Och ledde till ett upprop att istället för att bara lägga pengar på blommor som snart vissnar också lägga pengar på att plantera träd i Afrika när någon dött. Och många hängde på. Vi-skogen växte och fyllde häromåret 30 år. Och vi-skogen handlar om träd som planteras på ett socialt hållbart sätt. Ofta i jordbrukslandskap där de bidrar till att binda jord, näringsämnen och fukt. Och skuggar.

Min tanke som dök upp i veckan var om ifall vi-skogen numera erbjuder möjligheten att klimatkompensera flygresor genom dem. Svaret visade sig vara både ja och nej. Och ja igen. Företag som vill klimatkompensera kan höra av sig per mejl för att få hjälp med ett upplägg. Samma möjlighet finns inte för privatpersoner. Däremot kan du skänka pengar även som privatperson men får då själv räkna ut hur många träd som behövs för att kompensera för dina flygresor. Någon hjälp med hur du ska räkna erbjuds inte heller så du får googla och gissa. Och det är just vad jag har gjort.

Så räknade jag
Den ledning du ändå får är att ett träd kostar 25 kr. Men antal träd får du räkna ut själv. Så här gjorde jag: Jag hittade uppgifter på att ett träd tar upp ca 500 kg koldioxid netto under sina 40 första år. Det är så klart olika från träslag till träslag och olika växtplatser. Men jag tror att det kan vara en siffra så god som någon att utgå ifrån. Sen tog jag hänsyn till att några träd gallras och andra huggs ner av andra skäl i förtid. Jag drog då ner till hälften. Sen tog jag också hänsyn till att flyget bidrar till växthuseffekten också genom kväveoxider och kondensstrimmor. Även om den påverkan inte är riktigt lika stor som den från koldioxiden så drog jag ner med hälften igen. Siffran blev då 125 kg koldioxid per träd.

Alla kan göra något
För att få fram en siffra på hur mycket koldioxid våra inbokade flygresor skulle komma att generera använde jag flygresor.se. (Den fjärde fliken.)  Då vi hade en resa till Medelhavet, en till Afrika och en till Amerika inbokade blev det ganska många kilo. 21 880 kg koldioxid närmare bestämt för alla fyra. Det motsvarar då, enligt mina beräkningar, 175 träd och därmed den gången 3 500 kr. (Träden kostade då 20 kr styck.) Den summan köpte jag sedan träd i Afrika för. Hos VI-skogen. Och på så sätt lyckades jag klimatkompensera genom dem trots att de inte uttryckligen då erbjöd den tjänsten. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Jag gjorde så här.

Om du inte vill räkna själv
Här nedan har jag överslasräknat hur mycket du behöver skänka till VI-skogen för att kompensera dina flygresor rur och retur till några resmål.

Medelhavet: 800 kg CO2/person = 160 kr/person
New York (med SAS): 2333 kg CO2/person = 470 kr/person
Thailand (enligt Naturvårdsverket): 2200 kg CO2/person = 440 kr/person
Kuba: 3 100 kg CO2/person = 620 kr/person
Borneo: 5 500 kg CO2/person = 1 100 kr/person
Gotland (oavsett om du flyger eller tar färjan) = 20 kr/person

Träden på översta bilden däremot växer (som vanligt) på Vesan här i Blekinge. Trädet nedan växer i Tanzania. Dock inte i VI-skogen.

img_0073

Uppdaterat: 2021-08-27

28 kommentarer på “Så klimatkompenserar jag flygresorna genom vi-skogen

 1. Kikar runt på vilka olika alternativ det finns för att klimatkompensera mina två sista flygresor innan jag slutar flyga helt. Detta verkar vara ett mycket bra alternativ och känns tryggt att följa i fotspåren av någon som faktiskt pluggar miljö och tydligt kan motivera sina resoneringar och beräkningar.

   1. Bra jobbat! Klimatkompenserat via vi-skogen i många år. Bara höftar, bra att få något att hålla dig till. (Men jag har nog ofta gett mer för de kortare resorna..)

 2. Finns det inte ett problem med tidsaspekten? Utsläppen från en flygresa sker under ett antal timmar medan träden i beräkningen behöver 40 år för att absorbera samma mängd CO2? Med ett par flygresor om året får du snabbt en gigantisk CO2-skuld som skall betalas tillbaka under lång tid.

  1. Det finns en tidsförskjutning, det gör det. Sett till att jordens medeltemperatur ökar med 0,13 grader tio år gör det ca en halv grad på 40 år, alltså ganska exakt skillnaden mellan dagens uppvärmning från förindustriell nivå och de 1,5 grader som jorden säkert brukar anses klara utan att några katastrofer uppstår. Jag gör därför att den tidsförskjutning som finns mellan mina utsläpp och mina upptag är helt klart acceptabel. 😊🌏🌳

   1. Fast det resonemanget håller inte. Din koldioxidskuld kommer bara att fortsätta öka för varje år. Såvida du inte helt slutar att flyga. Och vem garanterar att de träd som du har ”planterat” kommer att stå kvar för evigt eller ens om 20 år? Att medvetet satsa på att uppnå (minst) 1,5 graders uppvärmning låter som en dum idé. Även vid den nivån kommer människor att drabbas och en del kommer att dö. Är det helt klart acceptabelt?

   2. Jo, resonemanget håller. Jag har räknat med ett visst svinn av träd, så den aspekten finns med. Att låta plantera träd är faktiskt en av de vettigaste saker vi kan göra i det rådande läget och det behöver göras så snabbt som möjligt. Att jag överkompenserar mina flygresor är därför en god sak. Du kanske tycker att 40 år låter som en lång tid. Men det är det inte. Mänskligheten kommer inte att ha löst klimatfrågan om 40 år tyvärr. Den största delen av problemet ligger nämligen på systemnivån. Den höghastighetsbana för tåg som planeras byggas beräknas till exempel orsaka nettoutsläpp i 20 år innan de utsläpp som sker i och med bygget motsvarats av en minskning av utsläpp i och med att gods förs över från väg till järnväg. Räknar du bara på personresor tar det 200 år att räkna hem en järnvägssatsning och då räknar vi ändå på att resorna förs över just från flyg.

    Du gör så klart rätt i att inte resa, inte äta kött eller importerad mat, bo trångt i ett hus som byggts av trä (absolut inte betong) och är uppvärmt av förnybar fjärrvärme, inte dricka alkohol eller äta chips eller godis eller ha husdjur, inte äga bil eller andra onödiga prylar om du vill minimera dina egna utsläpp. (Bäst för klimatet är nog om vi alla slutar äta helt och bara lägger oss ner och dör – men det är verkligen inget jag rekommenderar.)

    Men själv är jag inte där än att jag är beredd att avstå ifrån allt gott i livet så länge jag inte ser att en stor andel av människorna gör det. Och under tiden klimatkompenserar jag i vart fall mina flygresor. Alltid något.

    Men som sagt; det är jättebra att du går före.

 3. Hej Inger!

  Läste din artikel om klimatkompensation… Du skriver att träd binder ca 500 kg koldioxid på sina 40 första år…borde man då inte dela summan på 40? Alltså att det då blir ca 7000 träd… Eller tänker ni inte resa de andra 39 åren?

  Med vänlig hälsning,
  Emma

  1. Resa tänker vi fortsätta göra. Ibland med flyg. Och i så fall låter vi VI-skogen (eller någon annan aktör) plantera nya träd. De träd vi nu låtit plantera är alltså inte tänkta att kompensera för framtida resor utan för dem vi gjort nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s