historia · resor · sevärdheter · vackra platser · vandra

En av Sveriges vackraste korta vandringar går runt ringmuren i Visby

Med tanke på hur många turister som befinner sig i Visby i början av augusti under svemestersommaren 2021 är det märkligt hur få det ändå är som vandrar runt Visby ringmur. Sträckan är bara 4,5 kilometer lång och jag tycker att det här är en av Sveriges allra vackraste vandringar.

Så klart kan du börja gå var som helst på utsidan av muren som i sig är 3,5 km lång. Men vi börjar vår vandring vid Lilla Stadsporten. Den har inte alltid varit så liten som den är idag. När porten anlades i den ännu äldre muren på 1300-talet var marken på platsen 1,5 meter lägre än idag.

Sedan följer vi muren längs Almedalens norra sida, västerut mot havet. Almedalen har inte alltid varit en park. På medeltiden låg Visbys hamn här. Men landhöjningen ville annat. Och numera hålls här årligen politiska tal. När det inte är pandemi, vill säga.

Precis där vi kommer ner till havet ligger murens äldsta torn som byggdes som en kastal på 1100-talet och numera heter Kruttornet eftersom det på 1700-talet användes som just ett sådant.

Längs vattnet går dubbla gång- och cykelvägar. Hängmattor har spänts upp mellan några av träden. Både stranden och gräsmattorna mellan havet och muren är populära ytor för picknickar eller bara för att sitta och vila, prata och titta. Både så här mitt på dagen och vid solnedgången.

Det gäller att vara uppmärksam när sedan muren svänger av in mot land. Gång- och cykelstråket fortsätter nämligen norr ut längs havet.

Finaste delen av muren

Den här norra delen av muren tycker jag är den finaste på hela muren. Här går man på en enkel men vacker naturstig och stadsplanerarna har lyckats väldigt väl i att spara ett område av vallgraven och kringliggande natur så att känslan jag får är att ringmuren fortfarande avskiljer staden från den omgivande landsbygden. I själva verket är ju Visby idag mycket större än så – åt alla håll utom havet – men här ges alltså intrycket att det än idag är precis som på medeltiden. Blommor, slånbär, fjärilar och fågelsång följer vår vandring längs stigen. Precis som då. Tänker jag.

Muren är full av torn. Över 50 totalt om du räknar både marktorn och sadeltorn. Var och en har sin egen historia och det finns skyltar som berättar dessa historier.

Ringmuren viker ganska snart av söderut igen. Och så småningom möter vi det moderna Visby. Österport var den port som landsvägen från östra och centrala Gotland ledde till. Här finns idag stora parkeringsplatser och ett modernt köpcentrum utanför muren.

Svårt att följa muren

Den fortsatta vägen söderut går längs en asfalterad gc-väg och även efter att muren svängt av västerut vid Söderport är det asfalt som gäller. Vid Visborgs slottsruin blir det plötsligt svårt att följa muren men via olika stigar och gc-vägar gpr det att hitta ner mot vattnet igen. Här är det en småbåtshamn och en lucka i ringmuren men en bit norr ut hittar du den igen där den löper längs Korsgatan.

Så heter den därför att där finns ett kors i muren dit blodet ska ha runnit när Valdemar Atterdag 1361 besegrade en gotländsk bondearmé. Och så är du snart tillbaka vid Lilla Stadsporten igen. Då har du vandrat mindre än en halv mil men är ändå många vackra vyer och spännande intryck rikare.

Vandringen runt ringmuren är 4,5 kilometer. Vi började vår vandring vid S som i ”start” på kartan.
Vi börjar vår vandring vid Lilla Stadsporten.
Muren går längs Almedalens norra sida.
Några hängmattor har spänts upp vid havet.
Strandpromenaden leder längre norr ut än muren.
En gångbro leder in mot S:t Göransporten och staden.
Det finns mer än 50 torn i muren.
Blommor som jag inte vet namnet på.
En koltrast spanar från murkrönet.
Här känns det som att det bara är natur och landsbygd som omger muren.
En enkel naturstig löper längs ringmurens norra del.
Känslan är att medeltiden lever kvar här.
Vid Österport möter du det moderna Visby igen.
I Kvarntornet malde en gång borgarnas pigor malt och gryn.
Här går du på en asfalterad gc-väg men ängar tillåts växa mellan den och muren.
Vid Söderport.
Vid Visborgs slottsruin blir det plötsligt svårt att följa muren.
”Hit rann blodet”, berättar en skylt, från ett slag där Valdemar Atterdag 1361 besegrade en gotländsk bondearmé.

Läs mer: Lista – Sveriges 25 vackraste platser

12 kommentarer på “En av Sveriges vackraste korta vandringar går runt ringmuren i Visby

  1. Det är en vacker vandring och muren är fantastisk med sina torn, detaljer, murgröna, fåglar, växter… Jättefin bildserie från er vandring!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s