historia · museum · resor

Tips på saker att göra när det regnar på Gotland

Funderar du över vad man kan hitta på på Gotland en regnig dag? Här skriver jag om mina tre bästa förslag: om bästa museet, om grottgrejen samt om massor av fräsiga kärror och skruttiga fordon.

En sak som är lite lurigt med svemester är vad du ska hitta på dagar när det regnar. Detta gäller inte minst på våra sommaröar som gör sig bäst i flödande solsken. Men solen lyser inte alltid i Sverige. Inte ens på Gotland. Och så inte heller när vi var här förra sommaren. Men vi hittade i alla fall några bra saker att göra på en regnig dag:

1. Bästa museet

Gotlands utan jämförelse bästa museum heter just Gotlands museum. Eller Fornsalen. Båda namnen används parallellt. Och egentligen är det väl så att Fornsalen är en del av Gotlands museum. Hur som helst. Det ligger i Visby. Och här finns så mycket att titta på att vi inte orkar ta in allt.

Det första rummet du kommer in i innehåller en stor mängd bild- och runstenar från 100-talet e.kr. och fram till 1000-talet. De äldsta stenarna är bildstenar och de yngsta runstenar. Bildstenarna är unika för Gotland. Jag fastnar särskilt för en sten med en kringla av den sort som idag är symbol för sevärdhet. Det är en bildsten från byn Havor på södra Gotland. Men här finns stenar med många olika motiv: solhjul, båtar, hästar och krigare, bland annat.

Nästa rum backar tiden till för 400 miljoner år sedan och berättar om hur Gotlands berggrund och många fossiler skapades av en gång levande korallrev. Vid den tiden låg det som idag är Gotland betydligt närmare ekvatorn än det gör idag.

Därefter återvänder vi till människornas värld.

I olika rum berättas om stenålder, bronsålder, tidig järnålder, vikingatid och medeltid. Det blir uppenbart att Gotland har en alldeles egen unik och rik historia, skilld från resten av det som idag är Sverige.

I ett rum uppvisas gravfynd. Där ligger till exempel skelettet efter en man som hittats vid Stora Bjers på Gotland och vars grav är en av de äldsta kända i Sverige. Han dog för 8 500 år sedan. Han var då ca 35 – 40 år gammal och 170 cm lång.

I ett par andra rum visas olika silver- och guldskatter upp. Mest silversmycken och framförallt mynt.

I ytterligare ett annat rum får vi lära oss att det inte alls är säkerställt att den danska kungen Valdemar Atterdag brandskattade Visby. Det kan mycket väl ha varit så att Gotland frivilligt anslöt sig till Danmark.

Ja, det finns nästan hur mycket som helst att se i detta spännande museum som du hittar här.

En sevärd bildsten från byn Havor på södra Gotland med ett Sankthanskors och vacker dekor.
En kopia av en halsring i guld, från tiden runt år noll, som hittats i en skatt, som också fanns i byn Havor.
Medeltida rustningar.

2. Grottgrejen

Lummelundagrottan, som jag skrivit om tidigare, ligger en dryg mil norr om Visby besöks av nära hundra tusen besökare varje år och de flesta är mer än nöjda med besöket. Så vad är egentligen grejen?

För. Lummelundagrottan slås med hästlängder av grottor i t.ex. Kroatien och Spanien/Gibraltar. Den är inte ens Sveriges längsta kända grotta med sina hittills utforskade fyra kilometer gångar. Korall-grottan i Jämtland är istället längst med sina sex kilometer.

Enligt mig så bygger i stort sett hela upplevelsen här på berättelsen om de tre pojkarna. Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson var nämligen fortfarande tonåringar när de upptäckte hur de kunde ta sig in i grottan.

Berättelsen om deras äventyr i slutet av 40-talet och början av 50-talet lyfter hela besöket här. Hur de cyklade från Visby varje söndag på sommaren, flera år i rad, för att i hemlighet undersöka grottan. Och hur de av en slump hittade längre in i grottan än någon annan tidigare varit. De hade nämligen turen att av misstag råka flytta på en sten, vilket öppnade upp gången in i grottan. Äventyret var inte heller helt ofarligt.

Deras historia, som berättas av två av dem i den korta filmen ”Vägen till Bergakungens sal”, är faktiskt, enligt mig, det som är hela ”grejen” med Lummelundagrottan. Men så klart i kombination med det guidade besöket inne i grottan.

Något som är alldeles utmärkt att göra på en regnig dag. Men tänk på att boka biljetter i alla fall någon dag i förväg (helst flera – för säkerhets skull). När regnet väl kommer kan nämligen alla visningar vara fullbokade redan.

Som ett alternativ till de vanliga turistvisningarna finns det vissa morgnar möjlighet att delta i en längre och mer äventyrlig guidning. Dessa visningar måste alltid bokas på nätet i förväg.

Entrén till grottan går via ett hus där en film visas om hur grottan upptäcktes.
Inne i grottan finns små droppstenar.

3. Massor av fräsiga kärror och skruttiga fordon

För den som redan sett Gotlans museum och besökt Lummelundagrottan finns en tredje inomhusaktivitet som jag kan rekommendera av egen erfarenhet.

Gotlands Veteranbilmuseum eller Bilmuséet Vibble kallas det. Det ligger strax söder om Visby, precis intill Kneippbyn. Hela verksamheten är dock inte inomhus. Gocartbanor och radiostyrda båtar och bilar är kanske inte att tänka på, på en regnig dag. Även en gammal mack finns utomhus.

Men själva utställningen i övrigt finns under tak.

Och här finns många godsaker för den som är intresserad av teknikhistoria. Allt ifrån gamla cyklar (enhjulingar, tvåhjulingar och alla möjliga slags), en hemmabygd bilmoped, motorcyklar, sveriges första traktor, en lokomojäng (ja, den hette ju inte så men det är en slags maskin som ser ut som ett ånglok men som är till för att driva andra maskiner) och massor av gamla bilar. Allt ifrån rena vrålåk, via fräsiga kärror till rena skruttbilarna.

Enda nackdelen med museet är kanske att allt ihop det här står uppställt väldigt tätt i två typ lador. Med mer inomhusutrymme och fler förklarande skyltar hade nog fordonen kommit ännu bättre till sin rätt.

Redan biljettförsäljningen andas lite av den charm som präglar Gotlands Veteranbilmuseum.
Ett tjusigt vrålåk.
En del av den gamla mack som finns utomhus.

Mer att göra när det regnar

Vi hade relativt tur med vädret under våra fem dagar på Gotland och behövde därför inte prova fler av de saker jag tittat ut för att ha i bakfickan inför regniga dagar, men här bjuder jag på några av dessa alternativ.

4. Gotlands Konstmuseum ligger i Visby. Här finns en permanent konstsamling med anknytning till Gotland från tidigt 1800-tal fram till idag. Men även tillfälliga utställningar med samtidskonst, konsthantverk och design.

5. Fenomenalen finns även den i Visby. Sedan 2013 på en ny plats. Det är ett Science Center med målet att inspirera och utveckla intresset för naturvetenskap, teknik och matematik främst hos barn. Ska jag vara ärlig känns det väl kanske inte riktigt som att vår familj tillhör målgruppen för den här typen av anläggningar längre. Men du kanske reser med yngre barn?

6. Ett alternativ kan ju annars alltid vara att gå på bio. Biostaden Borgen ligger också i Visby.

7. Gotlands försvarsmuseum, däremot, ligger i Tingstäde. Armédelen ligger på förrådsgården 300 meter söder om Tingstäde kyrka och där finns bland annat en utställning om Gotlands försvar från fornborgar till kalla kriget. Flyg- och marindelen ligger två kilometer söder om samhället med till exempel stridsflyg och helikoptrar som varit stationerade på Gotland genom tiderna.

Översta bilden: En regnig dag vill man helst gå in inomhus, precis så som detta gutefår som går rakt genom väggen till Fornsalen på Gotlands museum.

Läs mer: En av Sveriges vackraste korta vandringar går runt ringmuren i Visby

2 kommentarer på “Tips på saker att göra när det regnar på Gotland

  1. Ett museibesök är alltid mysigt och givande. Annars är det roligt att rätt klädd och med paraply som skyddar kameran vara ute och regnfotografera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s