resor · vackra platser · vandra

Mont-Saint-Michel – så undviker du besvikelse 2024


Är Mont-Saint-Michel i Frankrike en dröm eller en turistfälla? Hur gör du för att uppleva tidvattnet? Hur undviker du att bli besviken? Här är några tips och trix från mig som jag skrev ner precis som jag varit där med min familj. Men nu uppdaterat med aktuella uppgifter för 2024.

Vi står uppe på berget på den berömda ön i Normandie och blickar först upp mot klostret och den den gyllene ärkeängeln Mikael högst uppe på tornets topp innan vi vänder blicken nedåt mot bron som leder tillbaka mot fastlandet.

Tidvattnet kommer
Det är då vi upptäcker hur tidvattnet fullkomligt väller in på öns västra sida och rinner baklänges upp i floden Couesnon. Klockan är strax efter sex på kvällen och det är drygt två timmar till tidvattnet ska stå som högst just den här kvällen, klockan 20:23. När vi kom ut till ön strax innan var det helt och hållet torrt runt hela ön som det är den mesta delen av tiden. Men nu har alltså tidvattnet börjat stiga, även om sträckan in mot land fortfarande är helt torr. Vi står en bra stund och tittar och undrar när en vall av stenblock som byggts i en rät linje i riktning mot floden ska svämmas över. Vågorna slår emot. Måsar cirklar i skyn.

Två timmar senare har vi hunnit äta middag på en av restaurangerna precis innanför ringmuren. Vi står uppe på ett av tornen i muren och konstaterar att ön nu verkligen är en ö på riktigt. Omgiven av vatten. Som det heter. När månen ska stiga upp senare ikväll kommer den att vara full. Men fullmåne är inte tiden i måncykeln för det högsta tidvattnet, det är istället vid tiden för nymåne som tidvattnet är som häftigast. Det allra högsta tidvattnet infaller mellan 36 till 48 timmar efter nymåne. Men även vid fullmåne är tidvattnet rejält.

Däremot i perioderna mellan tiderna runt ny- och fullmåne är tidvattnet inte tillräckligt kraftfullt för att Mont-Saint-Michel ska bli en ö ens vid högvatten.

Undvik att bli besviken på grund av vattenbrist
Om du vill se ön omgiven av vatten och uppleva tidvattnets kraft gäller det alltså att vara påläst om både klockslag för högvattnet och hur kraftigt det är olika dagar. Som tur är finns det information om Mont-Saint-Michel på nätet (på franska). Där finns också ett schema för alla månader 2024 med aktuella klockslag för högvatten (”pleine mer”) och vattennivåer (coef.) vid högvatten samt även klockslag för lågvatten (”basse mer”). Endast gulmarkerade datum i detta schema, och endast vid klockslag för högvatten, är ön omgiven av vatten. Ja och särskilt tider markerade med orange bakgrund, när tidvattnet är som allra häftigast, men då  är det också risk för tillfällig stängning av tillträdet till ön Mont-Saint-Michel. Varför vet jag faktiskt inte. Men sannolikt har det att göra med risker som kan uppstå på grund av kraften i tidvattnet.

Nu är det inte bara frånvaro av havsvatten som jag tror kan orsaka besvikelse här. Men att ha koll på tidvattnet är en bra början för den som vill undvika besvikelse.






Fler orsaker till besvikelse
Några andra orsaker till besvikelse hos besökare som kommit hit för att uppleva en magisk plats är, tror jag, vädret, mängden andra besökare, den höga graden av turistindustri samt – för högt ställda förväntningar. Just det där med att förvänta sig att platsen ska kännas sagolik, drömsk eller magisk är nog inte en bra början. Mont-Saint-Michel är en mycket vacker plats. Inte minst sedd på avstånd från det omgivande landskapet. Men en känsla av magi kommer aldrig på beställning. Vädret är inte heller så mycket att göra något åt. Normandie, som ligger vid Atlanten, är inte alls lika solsäkert som Medelhavet och har du otur är himlen fylld av mörka moln och kanske regnar det till och med. Det enda du kan göra för att undvika besvikelse i den delen är att kolla in väderprognoserna och förbereda dig på hur det kan vara. Och det vanliga: Kläder efter väder.

Mängden andra turister däremot kan du faktiskt delvis påverka. Undvik, om du kan, större delen av juli och hela augusti. Skolornas sommarlov i Frankrike är till exempel från början av juli till början av september. Och planera ditt besök till tidig morgon eller sen kväll så är det inte fullt lika många att trängas med. Vi valde att se ön under sen kväll två dagar i rad i slutet av juni. Och alltså vid fullmåne.

Första kvällen såg vi ön vid solnedgången och enbart på visst avstånd. Andra kvällen redan från tidigare på eftermiddagen. Det märktes då att många var på väg att lämna platsen när vi kom.

Att ta sig till ön
Vi valde att gå till Mont-Saint-Michel från Beauvoir, byn där vi bodde under vår vistelse i området. Till hotellet, Résidence Appart’hôtel FleurduMont, hade vi tagit hyrbil från Saint-Malo i Bretagne.

Men de flesta kör hela vägen till den stora parkeringsplatsen som anlagts för alla bilar och turistbussar som kommer hit. Vettig kollektivtrafik saknas. Utom från själva parkeringsplatsen. Därifrån går gratis bussar ut till klosterön i skytteltrafik med ett par stopp på vägen. Själva parkeringen är dock inte gratis. Under 2024 kostar det 25 Euro per dygn att parkera under högsäsong i juli och augusti. Stannar du kortare än sex timmar eller kommer andra tider på året blir det billigare. Aktuella priser hittar du här.

Vad vi upptäckte väl på plats är att många cyklar till ön. Exakt var de parkerar cyklarna när de väl är framme vid ön noterade jag aldrig, men längs floden Couesnon går en asfalterad gång- och cykelväg som är perfekt inte minst för cyklister, eftersom avstånden här är ganska stora.

Dröm eller turistfälla?
Enligt legenden började sagan om Mont-Saint-Michel just som, inte bara en, utan till och med tre drömmar, där ärkeängeln Mikael kom till kyrkoherden S:t Aubert i sömnen och berättade att han skulle bygga ett kloster på ön. Efter den tredje drömmen tog han budskapet på allvar och byggde ett första, mindre kapell på bergets topp år 708. Klostret byggdes sedan genom århundradena till i omgångar och hade sin storhetstid som religiöst centrum under medeltiden. Så sent som på 1800-talet byggdes den högsta spiran som är den som starkt bidrar till den vackra silhuetten. Så ön har alltså dragit till sig resande allt sedan medeltiden. Först pilgrimsresande och senare turister.

Ord som drömmig, sagolik och ”som en hägring” används ofta i beskrivningar av Mont-Saint-Michel. Och ön är mycket riktigt fantastiskt vacker. Inte minst på håll där den sticker upp längst ute vid kustlinjen i det annars flacka jordbrukslandskapet. Men som besökare ska du vara medveten om att du inte kommer att vara ensam ute på ön. Tvärt om. Och att prisläget på souvenirer och mat både ute på själva ön och runt parkeringsplatsen inne på landbacken är justerade uppåt på grund av tillströmningen.

Både min sambo, Anders, och en person som kommenterade en bild som jag la ut på Facebook, använde ordet ”turistfälla”. Så långt skulle inte jag gå i min bedömning. Delar av kriterierna är uppfyllda: mycket folk och högt prisläge. Särskilt på fastlandssidan, innan du kommer till ön, är det ganska mycket tingeltangel och turistjippo över det hela. Men för att riktigt kvala in under den rubriken ska nackdelarna med en plats överstiga fördelarna och för mig gjorde de inte det. Jag tycker till och med att jag fick ut mer av besöket än jag vågat hoppas på. Dels hade vi tur med vädret och dels var tidvattnet häftigt att se trots att vi inte valt att åka hit under månadens allra mest optimala datum för att beskåda fenomenet.

Att vandra i omgivningarna 
Du behöver inte komma långt bort från ön om du vill slippa ifrån turisthorderna. Den här kvällen, vår andra, valde vi att gå den närmaste väg som Google Maps visade från vårt hotell i byn Beauvoir till klosterön. Vi gick längs en smal bilväg förbi sädesfält, potatis- och morortsodlingar och var alldeles ensamma i landskapet. Bara en bil mötte vi. Kvällen innan, däremot gick vi först in till en restaurang i byn som jag kan rekommendera, La Fermette (Anders åt bland annat fantastiskt goda ostron som även jag smakade – och gillade – som annar inte äter ostron), innan vi följde cykelvägen ner mot havet. Det var mycket vackert med juninattens alla blommor, fjärilar och fågelkvitter. Då gick vi senare på kvällen, i solnedgångstid, och även om vi inte var helt ensamma var det verkligen ingen trängsel. Om jag hade haft fler dagar till mitt förfogande skulle jag lagt till vandringar i våtmarkerna längs kusten, och även passat på att se Mont-Saint-Michel från andra sidan viken, men de sträckor vi gick räkte bra och bilder på klostret har jag mer än nog, trots att jag raderat massor av bilder på grund av för många snarlika motiv.

Så pass mycket fotograferade jag att jag fick på mig klagomål från 12-åringen att jag stannade och fotograferade för mycket. Men när vi så småningom kom tillbaka till ”vår” by efter att ha vandrat tillbaka den andra kvällen var det just Albin som föreslog att jag skulle fotografera fler bilder på fåren vi passerade: men nu med solnedgången i bakgrunden. Så då gjorde jag det.

Men kanske bör ni inför besöket här också prata igenom hur mycket tid som ni tycker att det är okej att lägga på att stanna och fotografera. Särskilt om ni skulle ha samma tur med vädret som vi hade kan det lätt bli väl många bilder.

Lycka till med ert besök! Har ni bara läst igenom det jag skrivit ovan tror jag inte att ni ska bli besvikna!











Senast uppdaterad: 2022-01-01

Läs mer: 3 okända men vackra franska kuststäder att ta tåget till

25 kommentarer på “Mont-Saint-Michel – så undviker du besvikelse 2024

  1. Vilken underbar plats, och ni fick uppleva tidvattnet också. Fina bilder och sonen hade rätt det blev fint med fåren i förgrunden.
    Ha en fortsatt bra resa. Jag väntar med spänning på nästa inlägg. Du skriver så bra.

  2. Vackra foton som vanligt. Oj det är längesedan jag var där nu. Jag och en kompis åkte till Jersey på en veckas ledighet och åkte över en av dagarna. Trapporna minns jag väl.

  3. Inger, du är så duktig på att beskriva allt på ett målande sätt. Korten är också jättefina!

  4. Väldigt fina bilder! Sen tror jag kanske att man behöver upptäcka vissa saker själv, det är en del av äventyret.

Lämna en kommentar