resor

Ja, det ÄR dyrt i Schweiz, tyvärr – svindyrt

Uppdaterad i januari 2024. Inför vår resa till Schweiz så var jag beredd på att landet har ett högt prisläge. Jag har sedan tidigare en lista, här på bloggen, över världens dyraste länder. En lista som jag uppdaterat nyligen. Schweiz ligger nu tvåa på den listan efter Bermudas. 92 % dyrare än Sverige ska priserna vara enligt den statistiken. Men när vi var där skulle det ”bara” vara 25 % dyrare, men jag upplevde redan då att det snarare var dubbelt så dyrt som hemma.

Resan till Schweiz, under påsklovet 2022, bokade jag redan i juli 2021.

Billig resa dit

Flyg tur och retur från Kastrup till Zürich med Swiss Air kostade bara 1800 kr per person. I samma veva bokade jag en lägenhet för fyra personer med två rum, kokvrå, toalett- och duschrum (så klart) och balkong med utsikt mot Matterhorn för endast 10000 kr för sju nätter. Ett familjerum för fyra bokade jag på hotell nära flygplatsen för natten efter ankomst och natten före hemresa för knappt 1500 kr per natt. Det här var pandemipriser, så klart. Inga restriktioner var ännu hävda. Flygbolag och uthyrare behövde få in pengar och använde sig av lock-priser.

Övriga priser här nedan är tyvärr inte heller relevanta längre. I snitt har priserna gått upp med drygt 50 % sedan vi var i Schweiz. Om det även gäller för priserna nedan låter jag vara osagt.

Tågbiljetter i Schweiz kostade sedan ca 5000 kr för fyra personer tur och retur mellan Zürich och Zermatt. Dessa biljetter bokade jag ett par veckor före avresa.

Dyrt att äta

Väl på plats betalade vi 660 kr för frukost för tre på hotellet vid flygplatsen. Frukost ingick redan i priset för rummet för ytterligare en person. I Bern åt vi en sen lunch som kostade 2200 kr där jag och min sambo Anders åt Cordon Bleu på kalvkött och ungdomarna valde var sin fiskrätt baserad på abborre. Men då ingick i och för sig en sallad och lite bröd före maten. Och var sin dryck till maten. Vällagat och gott men ingen extrem gourmetmat.

Att äta lunch för fyra personer uppe i bergen kostade i regel från 1500 kr till strax över 2000 kr. Två gånger åt vi lunch på en restaurang som heter Adler Hitta och där valde jag båda gångerna fisksoppa – halv portion (storlek som en förrätt). Den kostade 180 kr. Hel portion hade kostat 250 kr. Ungdomarna provade vid var sitt tillfälle enklaste möjliga pastarätten, Spaghetti aglio olio. Alltså med bara olja och vitlök. Den kostade 250 kr. Penne med tryffel kostade 380 kr. En flaska med vatten kostade oftast närmare 100 kr. Och samma med läsk och is-te.

Vid ett par tillfällen åt vi bricklunch på lite större restauranger uppe i bergen. Vid ett tillfälle delade vi på två stycken (stora) portioner spagetti och köttfärssås på fyra. Det kostade drygt 1000 kr med dryck till. Vid ett annat tillfälle tog vi var sin portion snitsel och landade på över 2000 kr. Även då var portionerna stora och vi konstaterade att det även då hade varit bättre att dela på två (eller tre) portioner.

Sista kvällen i Zermatt delade vi två pizzor Quattro Stagioni på fyra personer och drack var sin dryck till. Det kostade 900 kr.

Det vi gjorde för att klara oss lite billigare undan var att vi fyra kvällar av sju lagade kvällsmat själva i lägenheten vi hyrde. Även frukost åt vi så klart där. Även att handla i affär var dock dyrare än hemma. Också ost och choklad.

Prisläget i övrigt

Första dagen i Zermatt valde vi att vänta med skidåkningen och istället åka tåg upp i bergen. Denna tågresa kostade 3 600 kr för alla fyra. Skidhyra kostade sedan 7000 kr för fyra personer och fem dagar och liftkort kostade 16 000 kr.

Så, ja, vi reagerade på prisläget. Det var generellt högre än vi väntat oss. Och snarare än en fjärdedel dyrare jämfört med hemma så kändes det närmare dubbelt så dyrt.

Jo, jag är medveten om att vi just nu är inne i en period av häftig inflation som gör att priserna går upp mycket även här hemma. Och det går inte att bortse ifrån att prisskillnaden därför kanske inte var fullt så stor som jag upplevde den.

Och jag vet dessutom att vare sig Bern, Zermatt eller Zürich tillhör de billigaste orterna att besöka i Schweiz. Snarare tvärt om. Och nu har alltså priserna gått upp så pass att du får lägga på ytterligare 50% på de priser vi betalade.

Så. Schweiz är svindyrt just nu. Tyvärr. För annars är det ett väldigt fint land att resa i.

Shoppinggata i Bern.
Magnolia som blommar i Bern.
Restaurang Gandegghütte ligger på 3 030 meters höjd. Priserna är på samma nivå.
Liten fisksoppa kostar 180 kr på restaurant Adler Hitta.

Läs mer: Billigaste och dyraste länderna att semestra i 2024 – hela listan

Uppdaterad: 2024-01-25

20 kommentarer på “Ja, det ÄR dyrt i Schweiz, tyvärr – svindyrt

  1. Om du hört dig för hos din bror och mig som ju varit i området såå många gånger hade du fått berättat att man med fördel bor, äter o dricker i Italien….😉. Med det sk internationella liftkortet tar man sig snabbt upp 🚠och åker bara över kammen för skidåkning i Schweiz! 👌🏻😎 Då får man råd att åka på fler skidsemestrar! 🥳🏔🏔🏔

    1. Jo, men det visste jag ju. Vi har faktiskt pratat om detta flera gånger. Men nu hade jag en idé att vi skulle se lite mer av Schweiz när vi ändå var iväg. Hade jag vetat att det är så dyrt som det är hade jag sannolikt lagt upp resan på något annat sätt, dock. Färre dagar i Schweiz och stopp någon annanstans. Vi hade också kunnat välja att äta lunch i Italien fler dagar, men vi tyckte skidåkningen var bättre i Schweiz. Förmodligen på grund av att det var sent på säsongen.

  2. Lite häftigt att döma ut ett helt land baserat på tre orter, men det är ju så vi ofta gör. Som du skriver så påverkas priser av inflation och pandemi, men också av kända orter och områden. Samt prisvärt, kvalité osv.

      1. Jag tycker att du dömer ut Schweiz när du skriver att landet är svindyrt vilket du baserar på tre orter. Schweiz är dyrt, men prisläget är olika i olika delar av landet.

  3. Ja vi var ju i Schweiz sommaren 2019 och det var saftigt dyrt. Dock minns jag det inte som dubbla priset. Vi slutade efter ett tag att äta ute och köpte typ sallader på Coop i stället.

    1. Jag var inte beredd på att det skulle vara SÅÅÅ dyrt. Något måste ha hänt den allra senaste tiden.

      Sallader på Coop är ingen dum idé. (Ost, frukt och bröd är annars en klassiker från tågluffaråren på 80-talet). Vi fixade pastamiddagar i lägenheten istället, den här gången. Och delade på portioner ett par gånger. Samt valde enbart förrätt någon gång till lunch. Något får man hitta på när det är så dyrt för att det inte ska springa iväg alldeles.

  4. Hej, befinner mig just nu på vandring
    i Silvaplana i Oberengadin. Har vandrat i området ett flertal tillfällen sedan 30 år tillbaka. Visst är det dyrt, MEN detta är till stor del beroende på alla devalveringar Sverige gjort. När vi började vandra här var 1CHF = 4 SEK, idag 11 SEK.

    1. Den svenska kronan har i formell mening inte devalverats eftersom kursen under hela perioden (30 år) varit flytande. Dock har den tappat i värde mot Schweizerfrancen så som du beskriver. Det mesta av detta beror på att Schweizerfrancen stärkts även mot Euron och endast en mindre del på att kronan försvagats även mot Euron.

      När jag skriver att det är dyrt i Schweiz menar jag så klart att det är dyrt för oss svenskar. Hur dyrt eller billigt det är för schweiziska medborgare beror ju på vad de tjänar.

Lämna en kommentar