månadens blogginlägg · resor

De intressantaste blogginläggen om resor i april 2022

Så har jag än en gång snickrat ihop en lista över de blogginlägg om resor som jag tyckte var mest intresseväckande i den månad som just har passerat. Den här gången gäller det april 2022. Ännu en månad som blev minst sagt lite speciell ur resesynpunkt.

För även april kom att bli en månad som präglades av Rysslands krig i Ukraina. Och det blev också en månad när inflationen fortsatte att skena och räntorna började höjas. Alltihopa saker som säkerligen kommer att hålla tillbaka resandet framöver.

Dessutom råder fortfarande pass-panik i landet inför sommarens semestrar, trots att polisen släppt fler tider och infört legitimering med bank-id vid bokning av tider.

Och inte är pandemin helt över heller. Men lättnaderna i restriktioner har ju ändå varit stora. Inte minst i Europa.

Och trots allt var april en månad när allt fler började resa utomlands igen. I alla fall har det känts så när jag har skrollat i mina flöden på sociala medier. Och visst är det alldeles underbart att se släkt, vänner och bekanta göra sina första utlandsresor efter nedstängningarna i början av pandemin! Väldigt många har ju haft en paus i utlandsresandet på ganska precis två år vid det här laget. Ändå är utlandsresandet fortfarande inte ens i närheten av vad det var innan pandemin.

Också när jag har läst olika resebloggar ser jag spår av den speciella tid vi lever i. Det kommer du nog också att notera när du kollar igenom min lista för april:

1. Ryss-skam och resor till dikataturer

Det är Linda som på sin blogg på Resa medvetet funderar på vad som kommer att hända med resandet till Ryssland framöver. Hon skriver: ”Det kommer komma en dag då kriget är slut. Att åka nu vore självklart helt otänkbart utifrån säkerhetsläget. Men när det stabiliserat sig, kommer Ryssland vara ett bannat resmål? Kommer jag och andra som vill resa till Ryssland bli skammade likt människor som reser till Dubai?”

Hon skriver också bland annat om hur hon länge har velat resa till St Petersburg.

Själva var vi väldigt nära att åka till Ryssland sommaren 2019, men det föll på hur krångligt det var att skaffa visum för oss som inte bor i Stockholm. Just nu säger jag som Linda: det är helt uteslutet. Sedan? Det är omöjligt att veta.

Normalt är det inte så att en odemokratisk regim i ett land hindrar mig från att resa dit. Dubai har jag besökt utan att skämmas. Thailand också. Normalt sett anser jag inte att ett land blir bättre för att det isoleras. Snarare tvärt om. Som grundprincip.

Men för mig finns det en gräns som handlar om mer än bara den personliga säkerheten. En gräns där det inte längre känns rimligt att besöka ett land. Jag skulle aldrig ha besökt Sydafrika under apartheid till exempel. Eller Nazityskland (om jag hade levt då). Just nu känns det som att även Ryssland har passerat den gränsen för mig. Om de tar sig tillbaka till rätt sida om den gränsen hänger på dem.

Även Gunilla på bloggen 4 000 mil har i april skrivit på temat att resa eller inte resa till diktaturer.

2. Mycket flygstrul just nu

Gunilla skriver också, i ett annat inlägg, om Amsterdams flygplats Schiphol, ”the hell on earth” om en flygplats i kaos efter en vild strejk: ”Vi stressar mot säkerhetskontrollen. Där råder totalkaos. En sån kö har jag aldrig sett förut! En hel gigantisk hall med snitslade banor av kö. Och så kaos-trängsel-kö utanför de snitslade banorna. Stora skyltar meddelar att väntetiden är 60 minuter. Från där snitslade banan börjar.”

Och på det blir sedan flyget försenat så att de missar sin anslutning på Arlanda, hem till Umeå.

Här hemma har media rapporterat om kaosköer även på Arlanda när många skulle iväg på sina påskresor. Men även efter påskloven har problemen fortsatt. På de flesta flygplatser rekommenderas du som passagerare att vara på flygplatsen minst tre timmar före avgång inför resor inom Europa.

Ia på Kreta skriver i ett inlägg som jag återkommer till senare: ”Har haft några återbud från vandrarkunder p.g.a. ändrade och inställda flyg…” Och Charlotta som skriver på Bara Brittiskt har berättat om kaos på flygplatsen i Manchester.

Själva fick vi smaka lite på flygstrulet just nu på flygplatsen i Zürich när vi var på väg hem från vår påskresa. Kön till bagageinlämningen tog nästan en timme. Swiss Air hade hur många incheckningsdiskar som helst, men bara tre var öppna. Och inte gick det snabbt genom säkerhetskontrollen heller. Vi hann bara precis ta en snabb frukost-fika innan det var dags att gå till gaten. Om vi hade nöjt oss med att komma två timmar innan avgång hade vi kanske inte hunnit med flyget.

Väl ombord blev flyget sedan ändå något litet försenat. Det skylldes på brist på flygledare i Tyskland. Exakt samma orsak ledde för övrigt till en mindre försening även på nerresan. (Och ja, jag klimatkompenserar fortfarande våra resor genom att skänka pengar till VI-skogen.)

Sammantaget är det mycket flygstrul just nu, så kolla noga innan du reser vad just ditt flygbolag och de flygplatser du reser ifrån rekommenderar för tidsmarginaler. Och håll tummarna för att flyget inte blir inställt.

3. Påsk på Kreta

Ia mitt i livet skriver om den ortodoxa påsken på Kreta som i år inträffade bara en vecka efter vår egen påsk här hemma (och för den delen i Schweiz).

”Nu, Stora Fredag, ringer det stilla i kyrkklockor. De manar till lugn och högtid. Eftertanke och allvar. Mycket stämningsfullt. Och rogivande. Ikväll ska jag bege mig ut till en by och delta i processionen då Epitafen bärs runt. Också en stilla, stämningsfull och högtidlig stund.”

Själva har vi faktiskt varit på Kreta en gång för många år sedan under den ortodoxa påsken. Det var innan barnen. Det jag minns av påskfirandet var de många flådda hela fårkroppar, med huvud och allt, som hängde utanför köttaffärerna.

Jag minns också hur människor kom med brinnande ljus från kyrkan efter en nattlig mässa. (Eller om det var på kvällen, det var i alla fall mörkt ute.)

Men det jag minns mest av allt är hur vackert det var på Kreta den här tiden på året, med grönska och blommor.

Ia skriver: ”Igår vandrades det, var ute i sju timmar. Fint vandringsväder! Konstig vår dock eftersom allt (väder, temperatur, blommor…) är några veckor sent. Just nu är våren i sitt esse, mycket blommar.”

4. Granada, mer än bara Alhambra

Cathinka som skriver bloggen ”På vift” har publicerat ett fantastiskt foto-reportage från den andalusiska staden Granada. Hon skriver: ”Jag har säkert sagt det förut och kommer säker säga det igen men Spanien är en ny kärlek. Innan vi flyttade till Portugal har jag aldrig haft någon egentlig önskan om att besöka Spanien. Trots ett flertal resor väcktes aldrig några egentliga känslor. Förrän jag kom till Andalusien för ett par år sedan och upptäckte alla dessa ljuvliga städer. Och nu står alltså Granada på tur för att upptäckas. Framför allt är det Alhambra som lockar!”

Alhamra är en av de där riktigt stora sevärdheterna i världen som allt fler vill se. Där är i regel knökfullt. Cathinka skriver: ”Det är inte bara jag som vill besöka Alhambra utan det är en av Spaniens absolut mest besökta sevärdheter. Därför har vi haft lite bråttom hit nu för att kanske hinna innan de värsta turistströmmarna kommer igång igen efter pandemin. Men även om vi köper biljetter flera veckor innan besöket är vissa klockslag slutsålda så jag gissar att om du vill hit under högsäsong så gäller det att vara ute i god tid med bokning. För du bokar en slottid. Tiden du får är för att besöka Nasrid Palace och det är dit du vill. Övriga Alhambra & Generalife området kan du besöka när du vill under den dagen du har biljett.”

Jag har själv skrivit en ”överlevnadsguide” till Alhambra baserat på vårt besök där sommaren 2015.

Jag har också skrivit om hur vi bodde i en grotta med utsikt över Alhambra, när vi var där.

Cathinka, däremot, har skrivit en betydligt mer ambitiös guide, med många förslag på sevärdheter i Granada, utöver Alhambra. Och om att resa till dit med hund.

5. Kenya – som en annan värld

Det är Lena på ”Ladies Abroad” som skriver: ”Jag kom hem från Kenya i tisdags. Min första resa till riktigt långt bort på två år. Och jag kan bara säga att det var helt fantastiskt. Värmen. Solen. Frukten. Att sola. Det turkosa vattnet. Den finkorniga vita sanden. Afrikas djur. Allt.”

Och: ”Jag har varit både i Afrika och Asien många gånger och vet hur det är där. Men jag hade glömt bort känslan av total lycka det ger mig att gå bland palmerna i den lummiga trädgården på väg till frukosten. Hur gott den solmogna färska frukten smakar. Och hur tjock och smarrig mangojuicen är.”

Jag har aldrig varit i Kenya. Men väl i Tanzania. Och jag tillhör inte heller dem som har brukat resa till tropiska länder minst en gång varje år. Men. Ändå:

Åh! Vad jag blir avundsjuk.

6. När öppnar Japan för turister?

Och på tal om långresor så hade vi ju en resa till Japan bokad på höstlovet 2020. En resa som så klart blev inställd. För under pandemin har det inte varit möjligt alls att resa till Japan som turist. Det är det fortfarande inte.

Nu spekulerar Japanbloggen om när landet kan tänkas öppna igen: ”Därför är den 25:e juli ett i frågan avgörande datum, då vi då har ett val till japanska överhuset. Rykten säger att Kishida inte kommer att riskera lägre popularitet innan dess genom att möjligen riskera högre smittotal via inresande turister. Jag tror personligen att detta nog är fallet, så jag hoppas att vi kan ses här i Japan under hösten (men om det sker ett visst insläpp innan dess, så är ingen gladare än jag, givetvis)!”

Med det avslutar jag den här månadens lista och hoppas att du har hittat några bra läs-tips på den!

Bilden: Flygplan från Swiss Air som (trots allt) lyfter från Zürich flygplats. Foto: Anton Hansson

Läs mer: Ja, det ÄR dyrt i Schweiz, tyvärr – svindyrt

8 kommentarer på “De intressantaste blogginläggen om resor i april 2022

  1. Köerna och kaoset på flygplatser syns i både sociala media och bloggar så bra tips att vara ute i god tid och det gäller nog oavsett vilken flygplats.
    Roligt att komma med i din sammanfattning! Du såg människor komma med ljus – det är strax efter midnatt påskafton/påskdagen då prästen ska meddela att Jesus är uppstånden. Strax före det släcks kyrkan ner, prästen kommer med ett tänt ljus (som transporterats från Jerusalem) som några tänder sina ljus på och se’n tänder de andras ljus osv. Det gäller sedan att komma hem med ljuset fortfarande tänt!

    1. Tack för din förklaring om det grekiska påskfirandet. Jag vet att jag har läst om det tidigare, men det är inte så lätt att minnas alla detaljer. :)

  2. Som vanligt intressanta inlägg du tar upp. Håller med om LadiesAbroads inlägg. Plötsligt minns man hur det var att resa till Afrika! :-)

  3. Tack Inger för länk och tack för dessa trevliga sammanställningarna. Hittar alltid något jag har missat och kan inspireras av.

  4. Även jag blir avis på Kenyaresenären. Du har ju varit på en Afrikaresa med safari, men jag har min längtan kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s