resor

Så mycket billigare blev det utomlands efter pandemi-nedstängningarna

Vi lever i en tid där det händer mycket med priser och valutakurser, både här hemma och utomlands. Det är därför svårt att veta exakt hur prisläget är i ett visst land, nästan från den ena dagen till den andra. Statistik på området åldras snabbt. Ändå kan det vara intressant att reflektera lite över hur mycket billigare det blev utomlands mellan vintern 2018/2019 (före pandemin) och vintern 2021/2022 (efter de stora pandemi-nedstängningarna, men före Rysslands krig.)

Jag har nyligen uppdaterat mina listor här på Halloj världen! över världens billigaste och världens dyraste länder. Det semesterindex jag använder jämför genomsnittspriser på en rad produkter i 97 länder världen över och tas fram av FOREX Bank. Av naturliga skäl så har jag inte bekymrat mig över billiga och dyra länder på ett par år. Men efter en resa till Schweiz nyligen, ett land som visade sig vara svindyrt, blev jag nyfiken på hur det ser ut lite mer allmänt.

Så jag uppdaterade mina inlägg med de där listorna över världens billigaste och dyraste länder.

Och det som var intressant var att det visade sig att nästan alla länder blivit billigare för oss svenskar från ett år innan pandemin till precis efter de värsta pandemi-nedstängningarna. Bara Monaco och Namibia blev dyrare för oss svenskar mellan dessa båda mättillfällen. I några få länder låg priserna ganska stilla. Men många, många, många blev väsentligt billigare för oss. Det tycks alltså som att den svenska ekonomin klarade sig bättre än många andra länders genom pandemin.

Bland de länder som blev mycket billigare under den period som världen höll stängt märks många länder i Asien, Amerika och Afrika. Särskilt Asien sticker ut och blev mycket billigare över den här perioden. Av de 97 länderna var endast nio dyrare än Sverige att semestra i.

Lisan över de billigaste länderna visar att Nepal är världens just nu billigaste land att semestra i. Landets prisnivå är drygt 80 procent lägre än den i Sverige. Landet följs av Indien, Siri Lanka och Malaysia.

För att ta några exempel på hur mycket billigare det har blivit kan nämnas att prisnivån före pandemin var 68 procent lägre än i Sverige. Efter pandemin var den istället 80 procent lägre. Malaysia gick från att vara 63 procent billigare till 80 procent i rabatt på prisläget. USA gick från att vara 10 procent dyrare än Sverige till att bli 22 procent billigare.

I Thailand gick priserna från att ligga på 51 procent av de här hemma till bara 28 procent våra priser. I Spanien sjönk prisläget från 77 till 61 procent av vårt. Och i Italien från 92 till 61 procent.

Listan över de dyraste länderna visar samtidigt att Monaco följt av Bermudas, Caymanöarna och Schweiz är världens just nu dyraste länder att semestra i.

De här listorna är sammanställda i slutet av pandemin, efter den påverkan på prisnivåerna som den haft, men före Rysslands fullskaliga krig i Ukraina. Det senare har påverkat prisutvecklingen oerhört mycket och kan säkert ha stökat om rejält i prisnivån i olika länder.

Dessutom springer inflationen iväg i full fart runt om i världen just nu.

Själva upplevde vi till exempel att Schweiz var betydligt dyrare än ”bara” 25% dyrare än Sverige, när vi var där under påsken.

Det finns därför stor risk att den här extrema lågprisperioden utomlands redan är över och förbi.

Tänk också på att pandemirestriktioner fortfarande gäller på sina håll i världen och att alla länder på listorna inte kan besökas än.

Bilden föreställer öarna Sapi och Gaya i Tanuku Abdul Rahmans nationalpark som ligger utanför Kota KinabaluBorneo, Malaysia. Ett land som ska vara ett av världens billigaste.

Läs mer: Billigaste länderna att semestra i & Dyraste länderna att semestra i

10 kommentarer på “Så mycket billigare blev det utomlands efter pandemi-nedstängningarna

 1. Intressanta listor.
  Kanske inte överraskande att de billigaste länderna ligger utanför Europa och de billigaste i Europa i gamla öst. Vissa länder lite för nära Ukraina och Ryssland för min del.
  Många av de dyraste i Europa.
  Speglar ganska mycket utvecklingen i världen. Europa hr länge varit rikt.
  Trevlig helg!

  1. Ja, men precis. Och intressant att Europa tycks ha stärkt sina valutor ytterligare under pandemin. Vad som händer nu med valutorna, på grund av kriget, återstår att se. Men är väl risk för att kriget försvagar Europas ekonomier.

 2. Intressant läsning. Efter mina 2 New York-resor i nov-21 o mars-22, till ”bra” priser på flyg o hotell kan jag konstatera att inför septemberresan har flyg- och hotellpriserna ökat rejält.. även om det oftast varit så säsongsbetonat.. men hotellpriserna tycks tillbaks på superhög nivå..

 3. Intressant läsning. Jag som befunnit mig i Thailand i ett halvår konstaterar att det varit otroliga bra priser på att hyra boende och att flyga inrikes. Mat o dryck ungefär som innan pandemin.

  1. Då gissar jag att det kanske istället är den lägre efterfrågan på hotellrum som lett till lägre priser och som slagit igenom i indexet. Knepigt. För när efterfrågan ökar igen så ökar ju också priserna på boendet. Det betyder att indexet antagligen slår ganska fel just nu…

 4. Interesting and well written as usual. I’m the same opinion of yours, since in the last two or three months, travelling pretty often by plane from Apulia to Milan and vice versa, I met a lot of travellers and tourists, coming from abroad, and on arrival in Italy on holidays. What is more, Springtime is one of the best seasons in the year for enjoying holidays.

 5. Intressant. Men det gäller förstås att få ett pass först. Skulle inte ha något emot sånt turkost vatten som i din fina bild.

  1. Jodå, precis. En av anledningarna till att priserna legat så lågt är ju att färre kunnat resa än vanligt och när efterfrågan minskar tenderar ju priserna att falla. Allt eftersom fler kan resa så försvinner den effekten. Och lägg sedan inflation och höjda räntor på det så är nog prisfesten snart över (om den inte redan är det.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s