natur · resor · vandra

Vandra till Njupeskärs vattenfall i sommar – trots avstängningen

Just i detta nu är Njupesärs vattenfall i Dalarna fortfarande fruset till is efter vinterns kyla. Men snart nog är det sommar igen och då flödar vattnet åter fritt. Kanske tillhör du dem som funderar på att besöka fallet i sommar? I så fall kan det vara bra att veta att du inte kan komma ändra fram till fallet just nu. Men du kommer ändå att kunna se det. På håll.

I Älvdalens kommun, ungefär tre mil väster om byn Särna, ligger naturum i Fulufjällets nationalpark. Här finns en stor parkeringsplats som ibland har rapporterats vara alldeles full av parkerade bilar på senare år. Det är nämligen här du ska parkera om du ska gå till det vackra, och på senare år allt populärare, Njupeskärs vattenfall.

Ett tips är därför att göra som vi gjorde för två år sedan och passa på att besöka nationalparken i slutet av juni, innan de riktigt stora semesterveckorna har börjat. Alternativt att du ser till att komma till parken riktigt tidigt på morgonen.

Det du då bör vara medveten om är att i slutet av förra sommaren påbörjades ett arbete med att renovera den spång som man ofta ser på bilder från Njupeskär och som går från bron över Njupån och fram till fallet. Detta betyder att tills dess arbetena är klara kommer du få betrakta vattenfallet på längre avstånd än normalt, till exempel från bron. Det är ungefär vid den platsen som bilden ovan är fotograferad.

Den nya spången kommer, enligt information på nationalparkens hemsida, att vara färdig att tas i bruk ”en bit in” på säsongen i år.

Vandringen fram och tillbaka från naturrum till bron och utsikten mot fallet är knappt fyra kilometer.

Fina spänger längs Lavskrikeleden i Fulufjällets nationalpark.
Gammelfjällskölen heter denna göl – tror jag.
En lång tanig gran i Fulufjällets nationalpark.
Ungefär hit kommer du så länge arbetena pågår.
Så här nära kommer du däremot inte innan arbetena är klara.

12 kommentarer på “Vandra till Njupeskärs vattenfall i sommar – trots avstängningen

  1. Oh vad härligt att se, där har jag varit många gånger, men det är flera år sedan. Det är så fint där och vi har också märkt en otrolig ökning av turister. Första åren vi var där var vi ensamma.

  2. Tack för tipset.
    Vi har förvisso besökt fallet ett antal gånger, men vi ska till norra Dalarna i sommar och tänkte ev. besöka Njupeskär. Får väl vänta tills nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s