listor · natur · resor

Australiens farligaste djur är inte det du tror


Australien är känt för sina giftiga djur som ormar och spindlar. Det finns också giftiga blötdjur som ”blue bottle” på bilden ovan. Men vilket djur orsakar människor flest dödsfall, tror du? Jag vågar nästan lova att om du inte redan hört svaret så gissar du fel. Det djur som orsakar flest dödsfall är nämligen – hästen.

Hästar orsakar faktiskt fler dödsfall än alla giftiga djur sammantaget. Det har en studie visat. Närmare bestämt 74 stycken under en period på 14 år. Näst farligast var bin, getingar och andra stickande insekter, vilka under samma period orsakade 27 dödsfall. Ormar kom upp på samma nivå och orsakade också 27 dödsfall. Fästingar och myror orsakade 5 dödsfall, kubmaneter orsakade tre dödsfall men spindlar och skorpinjoner orsakade noll (0) dödsfall. Liksom den typen av blötdjur som är på bilden ovan: noll dödsfall (men många brännskador).

Att avstå en resa till Australien på grund av alla giftiga djur känns mot den bakgrunden en smula överdrivet.

Däremot upptäckte vi, när vi var i australien med små barn 2008, att föräldrar i Australien har ett annat förhållningssätt till småkryp och barn än vad vi har i Sverige. Där vi kanske plockar upp en skalbagge, tittar på den och kanske låter barnet känna så bannar föräldrar i Australien små barn som visar nyfikenhet för insekter. Och det är nog ett klokt förhållningssätt ändå, med tanke på alla giftiga kryp de har där nere. Det är ju enklare att lära små barn att undvika alla små kryp än att försöka lära dem vilka som kan vara farliga.

En andra undersökning
Men statistiken visar ändå på hur små riskerna är. Det finns många potentiellt dödliga djur i Australien, men sannolikheten att drabbas är oerhört låg. En senare undersökning än den som nämndes ovan har nämligen visat på liknande resultat. Här är den statistiska indelningen gjord något annorlunda men under åren 2008 – 2017 orsakade djur 266 dödsfall i Australien. Av dessa orsakades 77 dödsfall av hästar, kor och andra rid- och dragdjur. 22 dödsfall orsakades av hundar och 60 dödsfall av ”andra däggdjur” (sannolikt i de flesta fall också tamdjur).

Även i den här undersökningen var allergiska reaktioner på geting- och bistick den främsta dödsorsaken vad gäller vilda djur med 27 fall.

Hajar och andra havslevande djur dödade 26 personer och ormar och ödlor 23 personer. Hur många av dessa som var djur i fångenskap som dödade sina ägare eller skötare framgår inte men däremot att det var ungefär lika många som dem som dödades av hundar.

Näst på tur kom krokodiler med 17 dödsfall. Tänk på att livsfarliga krokodiler inte förekommer över hela Australien, så om du vill undvika denna risk helt kan du läsa på var de finns och undvika de delarna. I Sydney och Melbourne finns de till exempel inte.

Giftiga småkryp orsakade endast fyra dödsfall under perioden.

Som vanligt på resa är människan det farligaste djuret och risker i vägtrafiken betydligt värre än risker med djur och natur. Och – som de här undersökningarna visat – vill du ändå undvika risker att dödas av djur – undvik då att rida eller på annat sätt umgås med hästar.

Bild på hästar lånad från Wikicommons.

Texten uppdaterad senast 2019-11-17.

Läs mer: Missa inte Manly när du är i Sydney!

3 kommentarer på “Australiens farligaste djur är inte det du tror

  1. Bra inlägg! Jag stötte knappt på några farliga djur (alltså de man tänker på när man tänker Australien). En läskigt spindel i Melbourne vars art jag inte är säker på, men kan ha varit en sorts funnel web eller annan relativt giftig spindel. En havsorm som spolats upp på stranden. En kasuar med ungar på säkert avstånd. Saltvattenkrokodiler på en guidad båttur. En redback-spindel i Sydney, som ändå inte sägs vara så jättefarlig för grundfriska vuxna människor. Den farligaste situationen jag var i som gällde djur var när vi höll på att kollidera med en ko då vi körde 80 km/h… Jag led av ko-trauma under resten av vistelsen i Australien.

    1. Tack! Spännande att höra om dina erfarenheter! Ja. Många är nog överdrivet rädda för vilda djur i Australien. Så klart är det bra att vara lite försiktig med spindlar och insekter och undvika att bada där det kan finnas saltvattenskrokodiler. Men annars. Det är andra saker man bör oroa sig över. Och Australien är nog överlag ett av de mer säkra länderna att resa i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s