resor · trädgård

Att resa eller odla sin trädgård


Vi bor i lägenhet. Det är ett medvetet val. En av orsakerna är att vi vill kunna resa mycket. En hobby som går dåligt ihop med att underhålla ett hus och odla en trädgård. I alla fall om du har barn i skolåldern och därmed i mångt och mycket är hänvisad till att resa under sommarmånaderna.

Från början bodde vi en våning upp. Men sedan 13 år i en marklägenhet. Sedan dess har jag inte kunnat låta bli att ändå odla en liten trädgård runt vår uteplats.

Vårblommor
Redan när vi flyttade in här fanns här blå-, vit- och gulsippor samt krokus och violer om vårarna. Jag har kompletterat med gullvivor och påskliljor. Och flyttat runt sippor och krokusar.

Sommarbuskar
När vi flyttade in fanns här också rosenspirea, ölandstok, lavendel och kaprifol. Kaprifolen har jag flyttat på och i höstas skar jag ner den rejält sedan den tappat alla sina blad för tidigt på grund av nån svampinfektion. Och en av lavendelbuskarna har tyvärr dött.

Bär
Mellan rosenspireorna har jag planterat jordgubbar och på annan plats smultron och jag har experimenterat med åkerbär som inte ville ta sig.

Hallon har jag haft både röda och gula men ett år dog de och jag satte nya buskar. Nu har jag gula hallon. Och ihop med dem taggfria björnbär som blommar på försommaren med söta små rosa rosor.

Krukor
I balkonglådor har jag perenner som blommar på försommaren. I två blå krukor har jag kryddväxter: salvia, citrontimjan och gräslök. Runt lavendeln växer dessutom citronmellis och vid en av ölandstokarna oregano. I andra krukor har vi sommarblommor.

Fler blommor
Vid hallonbuskarna växer en slags blåklocka, som jag tror är hässleklocka och som har spridit sig vilt.

I höstas planterade jag alliumlökar som nu blommat på försommaren, där en av lavendelbuskarna tidigare stod.Små plättar
För flera år sedan grävde jag ner en liten krukros med aprikosfärgade blommor som nu har blivit en jättebuske som behöver beskäras varje år men som blommar rikligt med stora vackra rosor.

Då och då rensar jag ogräs men jagar inte runt som nån galning efter varje liten maskros.

Det låter kanske som en stor tomt men i verkligheten är det bara små plättar.

Arbete och glädje
På andra håll på innergården har jag därför också grävt ner blommor, jordgubbar och till och med syrenbuskar från min mammas tidigare tomt.

Behövs det vattnar jag ur hink. Den här försommaren har det krävts många spannar.

Som du hör blir det en del arbete men också mycket glädje. Att odla en trädgård passar den som tycker om det vackra, har framtidstro och tålamod. Men passar dåligt ihop med att resa på sommaren. De här plättarna är därför ganska lagom för mig så som vi reser nu. Har vi tur så är de bär som inte mognat innan vi reser mogna och fina, när vi kommer hem.

Resa mer
Men ibland tänker jag att jag skulle vilja resa mer. Vara ledig hela sommaren och resa. Då funkar det ju inte alls att odla en trädgård på hemmaplan.

Eller tänk att vara borta flera år. Kanske resa runt. Eller bo någonstans i utlandet där jag kunde ha en trädgård som Bodil Malmsten en gång hade sin i Frankrike.

Men då skulle vi behöva säga upp lägenheten. Och jag gillar ju den här innergården med utsikt över tinnar och torn. Och en fin stenmur. Utöver trädgården.

img_2745
img_2059

Vad vill du?
Jag vet nog helt enkelt inte riktigt vad jag helst vill: resa mer eller odla min trädgård mer. Helst resa mer, kanske. Men vill ju se hur vår trädgård kan utvecklas också.

Vilket vill du helst? Resa eller odla din trädgård?

12 reaktioner till “Att resa eller odla sin trädgård

  1. Jag trodde aldrig när jag flyttade till hus för snart 4 år sedan att jag skulle älska det (huslivet inkl visst trädgårdsfix) så mycket. Jag låter på många sätt inte huset gå ut över resandet så – jag skulle utan problem låta trädgården vara som den är osv -men samtidigt trivs jag sjukt bra hemma så det påverkar ändå på sitt sätt. Denna vår/sommar vill jag verkligen inte vara någon annanstans i cirka hela världen.

  2. Jag älskar att odla, särskilt det vi kan äta. Då är det jobbigt att resa bort på våren, men det har vi gjort flera år men bara för en vecka och då har min dotter ställt upp och vattnat alla mina odlingar varannan dag. Jag har tänkt att nästa år ska vi prova att resa en höstvecka istället. För mig räcker en vecka utomlands och sedan att komma bort några dagar i Sverige.

  3. Detta är mitt ständiga dilemma. Jag vill både och! Försöker passa in långresor utanför växtsäsongen, men på sommaren får min stackars son ibland sköta allt under 1,5-2 veckor. Jag har 500 m2 parhustomt och massor av växter i krukor. Det brukar gå bra, han är väldigt pålitlig!

  4. Svår balans det där. Man vill ju ha mysigt hemma och det är jättetrevligt att kunna plocka frukt, bär och kryddor från egen odling. Samtidigt vill man inte belasta andra med att ta hand om allt detta om man får för sig att resa om sommaren. I år är vi på fyra månaders resa och har hjälp med gräsklippningen där hemma. Vi får se hur vi gör nästa sommar.

  5. Så fin liten trädgård du har, den storleken skulle passa mig perfekt. I stället har jag två och jag törs nästan inte skriva hur stora de är. En villaträdgård och en runt torpet… den är gigantisk. Även om allt inte är odlad trädgård så ska marken röjas och gräs klippas. Att göra långresor på sommaren lockar inte, då är det fint i Sverige. Men döttrar och svärsöner rycker in och vattnar i stan när vi är på torpet.

    1. Skönt att ha familj som hjälper till. Jag skulle gärna resa eller bo utomlands stora delar av vinterhalvåret och vara i Sverige på sommaren. Men så har vi det här med skolorna och deras lov….

      1. Du har ett fönster när de är klara med skolan. Sen kommer barnbarnen och då vill du vara nära dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s