listor · resor · storstäder

10 bästa storstäderna i världen att besöka

Jag har två ettor på min lista över de tio bästa storstäder i världen av dem som jag har besökt. Det har jag berättat om tidigare. Men vilka mer har jag på min lista över storstäder i världen? Och varför? Det berättar jag om här.

Här är hela listan:

1. Rom – historiens vingslag

Allt sedan jag på 80-talet för första gången besökte Rom på en charter-utflykt från den lilla orten La Serra, och sedan under flera av mina tågluffar, har jag varit omåttligt förtjust i den italienska huvudstaden.

Det handlar nog mest om historiens vingslag. Antiken. Då var Rom närapå hela den kända världens huvudstad och världshistoriens första miljonstad. Bara en sån sak. Alla vägar bar dit. Stadens historia spänner över mer än 2500 år och staden dominerade helt Medelhavet i många sekler runt vår tideräknings början. När Rom sedan nära nog gick under för germanska stammar övergick antiken i medeltiden.

Då hade den största av världsreligionerna, kristendomen, redan gjort Rom till sitt centrum. Och den romersk-katolska kyrkan har fortfarande sitt centrum här. I Vatikanstaten. Och där, liksom i hela staden, har konsten fortsatt att blomstra i århundrade efter århundrade. Så att gå runt i Rom och se alla dessa lämningar från olika tidsepoker, det är verkligen att känna historiens närvaro. Colosseum, Pantheon, Peterskyrkan och Fontana di Trevi, för att bara nämna några av de mest kända.

Och glöm inte maten! Den italienska pastan! Spaghetti vongole, till exempel, med de goda små ljusa musslorna som vi i Sverige ofta kallar snäckor. Eller en saltimbocca alla romana. Eller varför inte en äkta italiensk pizza med lufttorkad skinka? Och gelato, den italienska glassen!

Det finns så mycket att se och göra i Rom att attgöra-listan kan bli nästan orimligt lång. Glöm inte bort att sätta av tid för att bara promenera runt också. Utan att nödvändigtvis ha några bestämda mål eller tider att passa. Det är så du riktigt kommer in under huden på den eviga staden och kanske något lär känna dess själ.

För Rom är verkligen en mysig stad att promenera i där ”allt” finns på promenadavstånd och där sådana moderniteter som skyskrapor knappt ens existerar.

Senast jag var här var i februari för ett år sedan. Men jag hoppas ändå alltid att kunna återvända snart igen.

Läs mer: 24 timmar i Rom på sportlovet

Fontana di Trevi i kvällsljus – en av alla populära sevärdheter i Rom.

1. Sydney – hemtrevlig och exotisk

Med Sydney är det rakt igenom nästan precis tvärt om jämfört med Rom. Ändå älskar jag den här staden precis lika mycket! Det är en relativt ung stad, grundad 1788, och därför mycket modern. Idag har staden nästan dubbelt så många invånare som Rom och den är Oceaniens största stad. Skyskrapor är bara en av alla moderna självklarheter. Det berömda operahuset och den stora botaniska trädgården är två andra exempel.

Jag har ändå ”bara” varit i Sydney två gånger, båda gångerna kring jul, men jag har ändå redan hunnit förälska mig i staden. Avslappnad, elegant, hemtrevlig och exotisk på en och samma gång.

Utöver de två redan nämnda sevärdheterna gillar jag det gamla varuhuset Queen Victoria Building, den berömda bron Sydney Harbour Bridge och området mellan bron och operahuset med Circular Quay. Darling Harbour är ett annat populärt område vid vattnet.

Och missa inte Manly när du är i Sydney! Det är en badort som nås lättast med färja från just Circular Quay. Färjorna anländer till Manly Wharf på den västra sidan och redan där finns ett par små stränder. Där är fint särskilt i solnedgången, men det är den östra stranden som kallas Manly Beach. Stranden är lång och där är ofta höga vågor och där är gott om surfare. Och på gångavstånd finns också den lugnare och mycket fina Shelly Beach.

Att uppleva nyår i Sydney är i sig en fantastisk upplevelse. Och maten här är också fantastiskt god. Här finns till exempel gott om italienska rätter, men också en livlig mix av godbitarna från klotets allra bästa kök. Inte sällan en mix av västerländskt och asiatiskt. Det blir nästan aldrig tråkigt. Och det går inte heller att komma ifrån att det finns en stor fördel i att kunna språket på besöksmålet.

Vore det inte så långt att resa skulle jag återvända ofta. Men nu är det som det är. Sydney ligger på andra sidan jordklotet. ”Down under”. Det är nu tio år sedan vi senast var i där och även om staden ligger väldigt långt bort hoppas jag verkligen kunna återvända någon dag.

Läs mer: Nyår i Sydney!

Manly Beach är en underbar strand en bit utanför Sydney.

3. New York – alltid värd ett besök

Hela världens huvudstad nuförtiden är kanske ändå inte lika mycket hela världens huvudstad som den en gång var. Jag tänker då på att den globala ekonomiska tyngdpunkten har flyttats från Amerika till Asiens många storstäder. Ändå finns där ingen given efterträdare. Skulle det i så fall vara Beijing, Tokyo eller Hong Kong? Jag vet inte. Det känns inte så. Inte än. Och hur man än vänder och vrider på det har FN fortfarande sitt säte i USA:s största stad. Så lite är nog NY ändå fortfarande hela världens huvudstad. Trots allt.

New York är samtidigt tyvärr ett ganska dyrt resmål. Dels är flygresan relativt lång, dels är det en av världens största storstäder och dels är dollarn fortfarande relativt stark just nu. De goda nyheterna är att New York är en stad som gjord för att promenera i och där många av de bästa sevärdheterna är gratis. Så passa på att göra sådana måsten som inte kostar något extra när du är här. Som att se Frihetsgudinnan och Manhattan skyline helt utan kostnad från Staten Island Ferry. Båtarna går dygnet runt. Som glesast flyter trafiken med en båt per halvtimme och i rusningstrafik är det en avgång i kvarten.

Och hur det än är. Även om det är dyrt. Den här staden som är så välkänd från otaliga filmer och TV-serier är ändå alltid värd ett besök. För det finns sååå mycket att göra här. Många munsbitar att smaka på. Inte undra på att det stora äpplet kniper bronsplatsen på min lista.

Läs mer: New York – 7 gratis sevärdheter du inte får missa

Det går nästan inte att sluta fotografera Manhattans silhuett från färjan.

4. Barcelona – strandliv mitt i storstan

Den katalanska storstaden brädar Madrid många gånger om som hela Spaniens turisthuvudstad. Jag gillar staden främst för Gaudis annorlunda arkitektur, alla goda tapas-rätter och den centralt belägna stranden.

Platja de la Barceloneta heter en av flera strandavsnitt som ligger på rad i centrala Barcelona. Stranden är kanske inte Medelhavets allra vackraste, men det är heller inga direkta fel på den. Och på plussidan är då att den ligger mitt i en av Europas mest pulserande storstäder. För den som helst av allt vill kombinera storstadsliv med sol och bad på promenadavstånd gör det Barcelona till en given favorit i vår del av världen.

Och för alla som är intresserade av arkitektur. Antoni Gaudí som föddes i Katalonien 1852 blev alltså världsberömd som arkitekt. Han var den ledande företrädaren inom den lokala jugendvarianten modernisme under en period från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Och hans stil var verkligen både speciell och tilltalande. Några av hans mest kända verk är Sagrada Família, Parc Güell, Casa Batlló och Casa Milà. Och de finns alla i just Barcelona.

Läs mer: Visst är Barcelona ett resmål för barnfamiljer!

Casa Batlló är ett av många avtryck av arkitekten Gaudi i Barcelona.

5. Rio de Janeiro – vackert belägen

Inte är den huvudstad och inte är den ens största stad i landet, men Brasiliens vackraste storstad måste den ändå vara. Där den ligger bland sockertoppsberg och stränder. Och helt klart den populäraste bland utländska turister. Rio de Janeiro betyder januarifloden på portugisiska, men att den skulle ligga vid en flod är ett missförstånd. Det sägs att det var den speciella formen på Guanabarabukten som gjorde att de första européer som anlände hit på 1500-talet misstog den för en flod. Rio alltså.

Och här är mina bästa tips: Ipanema är en vackrare strand än Copacabana, om än något överbefolkad i solnedgången. Och. Missa inte silkesaporna på vägen upp mot Sockertoppen. Missa inte heller den ”hemliga pärlan” Parque Lage. Söker du en lugnare badort för en tid är Buzios fin. Och ska du hit på nyårsafton? Då ska du veta att klädkoden som gäller denna kväll är vitt.

Det är så klar också något av ett måste när man är i Rio att besöka Jesus-statyn och se utsikten. Och där uppe är utsikten precis så fantastisk, trängseln så stor och selfiefotograferandet så frekvent som man någonsin kan föreställa sig.

Någon flod finns det alltså inte i Rio. Men väldigt mycket annat som är värt att se och uppleva.

Läs mer: Till Rio över jul och nyår?

Utsikt från en sockertopp.

6. Singapore – tropisk modernitet

Vid Malackahalvöns spets ligger på en egen ö en stadsstat dominerad av kineser. En stad som de flesta som reser runt i Sydostasien någon gång kommer till. Närmaste grannar är nämligen Malaysia och Indonesien. Och norr om Malaysia ligger sedan Thailand. Men Singapore är i sig väl värd ett besök. En modern storstad och ett i-land i tropiskt klimat bara 15 mil norr om ekvatorn. En av Asiens fyra tigerekonomier.

Bakgrunden till att befolkningen till så stor del är kinesisk, liksom att en hyggligt stor minoritet i staden är indisk, är att britterna använde staden som handelsplats i regionen på 1800-talet och så småningom även gjorde den till kronkoloni.

Vi har besökt Singapore två gånger. Med 25 års mellanrum: 1994 och 2019. Många av stadens mest kända sevärdheter har tillkommit mellan de två besöken. Garden by the Bay bör du till exempel absolut inte missa om du besöker den här storstaden. Du har säkert sett dem på bild förut. Ställningarna för klängväxter, som ser ut som jättestora svampar. På kvällarna upplysta med ljus. Där finns också två spännande växthus. Det ena heter Cloud Forest och innehåller både molnskog och världens högsta vattenfall inomhus. Där ligger också berömda hotellet Marina Bay Sands med infinitypoolen som är selfiefotograferandets paradis på jorden. Dock behöver du bo minst en natt på det dyra hotellet för att få bada där. En betydligt äldre sevärdhet som inte heller bör missas är stadsdelen Little India.

Läs mer: Två veckor på Borneo med stopp i Singapore

Många fotograferar porträtt eller självporträtt i Gardens by the Bay.

7. London – imperiets huvudstad

Flera huvudstäder i Europa tävlade under främst 1700- och 1800-talen om att vara imperialismens främsta maktcentrum. London måste ändå, hur man än vänder och vrider på saken, anses ha vunnit den kampen. Även om Brittiska imperiet aldrig riktigt blev lika dominerande som romarriket en gång var i sin del av världen så var det brittiska, när det var som störst, historiens till ytan största imperium. Självklart gjorde det London till en världsmetropol. British Museum är en rest från den tiden som visar upp denna seger genom sina kulturhistoriska samlingar från hela världen.

London är också, som ett positivt arv från den här tiden, än idag en internationell smältdegel i världsklass. Både kulturellt, kulinariskt och ekonomiskt. Dock finns det många bedömare som tror att London nu kommer att tappa sin ekonomiska position i Europa efter Brexit och landets utträde ur EU. Men så var det ju inte heller londonborna som var de som ville lämna det europeiska samarbetet. De förstod nog att de skulle förlora på det.

Oavsett detta är London ändå fortfarande ett besöksmål i världsklass. Kanske är det för att jag alltid har haft tur med vädret när jag besökt Storbritanniens huvudstad som jag placerar den före Paris som Europas tredje bästa storstad att besöka. Eller kanske är det bara för att den har så mycket att erbjuda. Utöver sevärdheter som Westminster med Big Ben, Towern, Tower Bridge och Hyde Park finns här mysiga pubar, spännande restauranger och gott om svart te med mjölk i. Och det går inte heller här att komma ifrån att det finns en fördelar med att kunna språket.

Läs mer: En helg i London och Liverpool

Mina pojkar framför Tower Bridge 2015.

8. Paris – stad i förvandling

Frankrikes huvudstad var en av de städer som tävlade med London om att vara imperialismens huvudstad, även om en revolution sedan i alla fall lite kom i vägen för de idealen här. Men precis som i London kom pengarna från imperialismen väl till pass i industrialismens barndom. 1800-talet kom att bli Paris stora århundrade. Det internationella måttsystemet fastställdes här och vetenskapen blomstrade. Kulturen också. Sorglösheten kulminerade under La belle époque. Förra sekelskiftet. Eiffeltornet byggdes inför världsutställningen 1889. Men också en bra bit in på 1900-talet var Paris en magnet för konstnärer och författare från hela Europa som sökte efter ett mer intensivt liv här. Konsten finns till stora delar kvar att upplevas än idag.

Med pengar från industrialismen som en viktig del av stadens historia, och med breda boulevarder som ett viktigt arv från den franska revolutionen, är det kanske inte så konstigt att bilismen under 1900-talet kom att fullständigt proppa igen staden. Inte minst längs de raka boulevarder med alléer som strålar ut från rondellen runt Triumfbågen. Men någonting håller på att hända. Inför och efter OS i Paris 2024 planeras staden förändras. Längs Champs-Élysées ska det göras betydligt mer plats för fotgängare på det som Parisborna redan idag anser vara världens vackraste aveny. Mer plats för invånare och turister alltså och mindre plats för bilar på genomfart. Runt triumfbågen planeras för ett torg med träd och en skridskobana på vintern. Vi får se hur det blir.

Men staden är redan idag känt för sina trottoarkaféer och för det nya franska köket. En fin stad att besöka som kan komma att bli ännu bättre.

Läs mer: Besök inte Eiffeltornet!

Kvällsljus vid Seine och Eiffeltornet skymtar i bakgrunden, till vänster.

9. Los Angeles – för strändernas skull

Kanske borde jag sätta San Fransisco före den större av Kaliforniens mest kända städer, eftersom själva staden är vackrare, men klimatet och stranden i Los Angeles gör ändå att den sydligare av städerna vinner tvekampen till slut. Faktum är att de speciella stränderna nästan är den enda anledningen till att staden överhuvudtaget kommer med på den här listan, även om där så klart finns annat att uppleva också. En sådan sak är att få städer är så extremt byggda med bilismen som ideal. Att försöka promenera eller åka kollektivt är en utmaning. Vad det gör med en stad blir väldigt tydligt just här. Och det är tyvärr inte på plussidan. Men det finns annat.

Jag har besökt Los Angeles tre gånger. Två gånger har jag besökt Disneyland i Anaheim, Orange County. Första gången som tolvåring och andra gången med egna barn som då var 2 och 4 år gamla. Jag har också som tolvåring besökt Universal Studios temapark i Universal City. Och visst. Temaparkerna är roliga att besöka, särskilt för barn och ungdomar, men det är stränderna som stannar i hjärtat.

Missa inte Santa Monica som ligger i norra Los Angeles men som i sig är en populär turistort med många affärer och restauranger. Här finns också den berömda piren Santa Monica Pier, känd från många filmer. Och en fin strand. Ett annat tips är Newport Beach i den södra delen av storstadsområdet. Vi var här vid månadsskiftet oktober/november för femton år sedan. Det är svårt att säga vad det är med en plats som gör att du tycker att den är särskilt vacker, bra och mysig. Kanske är det för att vi var här off season. Kanske är det för att vi var här de första dagarna på vår jordenruntresa. Kanske är det för den breda stranden. Kanske är det för fåglarna och sjölejonen. Eller för det enorma Stilla havet och solnedgångarna. Men ja, platsen stannade i mitt hjärta.

Läs mer: Världens bästa Boardwalk finns i Newport Beach, Kalifornien

Stranden vid Newport Beach i Los Angeles södra förorter.

10. Kairo – pyramider och myller

Jag ska börja med att jag inte riktigt har koll på säkerhetsläget just nu – och det finns tyvärr alltid skäl att dubbelkolla just det, men annars är Egyptens huvudstad ett fantastiskt nutida myller med en helt unik och svårslagen historia som bara måste upplevas någon gång i livet.

Vid tre olika tillfällen har jag varit i Kairo. Första gången 1985 och senast 2010. Första mötet var som att komma till en helt annan värld. Även om Sydeuropa också var mer kaotiskt på den tiden, så var det här ett kaos med extra allt. Och dessutom väldigt exotiskt. Åsnor i stadsmiljön, handdragna kärror och traditionella kläder, så olika våra västerländska, och påstridiga försäljare var bara några av de saker som stack ut. Första gången jag åt falafel var i Kairo, men jag uppfattade det som att de friterade kikärtsbollarna hette ”felfella”. Att staden sedan dess blivit modernare är inget att beklaga. Däremot på vilket sätt staden blivit modernare. Bilarna har blivit fler, trots att de redan på 80-talet var för många, männen klär sig idag västerländskt – men inte kvinnorna. Och försäljarna kränger idag mer massproducerat krimskrams och mindre lokalt hantverk.

Men även om det nutida Kairo kanske är något mindre tilltalande idag så är ändå stadens historia densamma. Pyramiderna, Egyptiska museet och den gamla huvudstaden Memfis bland annat. Men missa inte att också besöka några av Kairos äldsta kyrkor och moskéer. Och staden är fortfarande, trots allt, ett myller av sällan skådat slag.

Läs mer: Jag gav dem Egyptens pyramider

Al-Azhar-moskén ligger precis vid basarerna Khan el Khalili.

Översta bilden i inlägget är ett fotomontage av två av mina egna bilder föreställande Peterskyrkan i Vatikanstaten i Rom respektive operahuset i Sydney.

Läs mer: Världens 10 vackraste städer – enligt Sagmeister & Walsh

8 kommentarer på “10 bästa storstäderna i världen att besöka

 1. Några har jag besökt och andra står på min önskelista.
  En stad jag velat se har jag nyss besökt, fast man kan inte kalla det en storstad, Kiruna. Världens mest intressanta stad just nu i samband med rivande och flytt.
  Trevlig helg!

 2. Rom håller jag helt med om och jag har ju berättat om den historiska händelsen i Vatikanstaten, oförglömlig upplevelse.

  Barcelona, där skulle jag vilja lägga till det stora parkområdet som klättrar uppför berget Montjuic. Vi åkte bergbana upp, vill jag minnas och där finns museer och mycket att se. Jag skulle nog tro att vi såg lite annat än den vanlige turisten eftersom dottern bodde i lite tvivelaktiga kvarter sin studietid, där hade man byggt jättefina studentbostäder. Att äta där de som bodde i kvarteren åt var en fullträff.

  Och Paris, måste återvända dit för att se vad som hänt med staden. London vill jag besöka fler gånger. Sen kan jag rekommendera Prag, Amsterdam och Berlin. Av dina städer på listan vill jag åka till New York, Kairo och Sidney, men det finns ju många andra resmål som också lockar.

  1. Tack för din långa kommentar och ledsen att jag läser den så sent. Barcelona hoppas jag kunna återvända till någon gång och då tar jag med mig ditt tips om parkområdet på berget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s