resor

Till Rio över jul och nyår?

IMG_5721.JPG

Funderar du på att resa till Rio de Janeiro över jul och nyår? Det är inte för sent att boka än. Och här är mina bästa tips: Ipanema är en vackrare strand än Copacabana, om än något överbefolkad i solnedgången. Vi hittade ett bra hotell med en takterrass med fin utsikt mot Corcovado (se bilden ovan). Missa inte silkesaporna på vägen upp mot sockertoppen. Missa inte heller den ”hemliga pärlan” Parque Lage. Söker du en lugnare badort för en tid är Buzios fin. Och vet du vilken klädkod som gäller på nyårsafton?

Stränderna i Rio
Copacababana är en fyra kilometer lång fin strand men vågorna kan vara höga och badförbud råder då ibland. Jag förvånades över mängden skräp, mest plast, på stranden.

Ungefär två miljoner personer brukar vaka in nyåret på stranden. Det råder på nyårsafton där liksom på andra stränder i området en klädkod som du kanske inte kände till? Alla har på sig vita kläder. Fyrverkeriet ska vara fantastiskt. Vi vågade oss inte riktigt på att mingla med alla dessa miljoner på nyårsafton utan valde att fira i Buzios istället. På ungefär samma sätt som det firas i Rio. Förutom att se på fyrverkerier, ha vita kläder och äta skaldjur till middag lägger många en bukett blommor och en nyårsönskning i havet på nyårsaftonen.


För den som vill och orkar promenera hela vägen är det möjligt att promenera hela vägen längs Copacabana till Ipanema. De båda berömda stränderna skiljs bara åt av en liten halvö. Där sitter hundratals, ja kanske tusentals, människor varje kväll och tittar på solnedgången. Det är fantastiskt vackert. Men lite trångt.

Sockertoppen
Resan upp till Sockertoppen sker i två etapper. Först linbana upp till Morro da Urca där restaurangen finns och redan där är utsikten fantastisk. Där finns också söta silkesapor i träden. Missa inte att spana efter dem!


Därefter väntar resan upp på själva sockertoppsberget. Den där linbaneresan som ser så halsbrytande ut. Men det är inte alls så läskigt som det ser ut nerifrån. Utsikten gör att jag glömmer att vara rädd!

  

Limhamnsjesus
Om Jesusstatyn på berget Corcovado i Rio de Janeiro kan du läsa följande på svenska Wikipedia: ”Statyn är gjord i cement från Cementa i stadsdelen Limhamn i Malmö. Därför blev den på 1930-talet känd bland svenska sjömän som ”Limhamns-Jesus”.[källa behövs]”

Att statyn i Skåne kallas just Limhamns-Jesus är nog oomtvistat. Men det där med ”källa behövs” är där av en orsak. Meningarna går nämligen isär angående kopplingen till Limhamn. Många källor uppger att det bara var lite cement till fundamentet som skeppades från Skåne till Rio någon gång mellan 1922 och 1931, när statyn i Art Deco-stil byggdes. Oavsett är det så klar något av ett måste när man är i Rio att besöka statyn och se utsikten.

Du kan ta dig dit på två sätt. Antingen med shuttle-bussar sista biten upp på berget eller med tåg samma sträcka.

Vi tog en taxi till ”trem do corcovado” som det heter på portugisiska och hade tur att slippa långa köer till biljettförsäljningen, vilket det annars kan vara. Vi missade dock precis ett tåg och fick vänta 20 minuter på nästa.

Väl uppe var utsikten precis så fantastisk, trängseln så stor och selfiefotograferandet så frekvent som man någonsin kunnat föreställa sig. Själva statyns ses i motljus.

Bäst utsikt mot statyn hade vi nog annars från hotellet där vi bodde, Hotel Windsor Florida. Från takterassen kunde vi se statyn i bakgrunden när vi badade i takpoolen.

Parque Lage
Det var en gång en brasiliansk sockerbaron som lät bygga ett litet palats och anlägga en tropisk trädgård. Nära den större botaniska trädgården i Rio. Parque Lage är lite som en kolonial djungeldröm med små grottor, ett pytteakvarium, ett torn i imiterad medeltida stil och härlig grönska. Och inte minst: vilda apor som klättrar i träden.

Vi åt lunch på caféet i palatset också. Och tog en liten fika efter promenaden i parken. Café du Lage heter det. Adressen är Rua Jardim Botânico 414. Kan verkligen rekommenderas! :)

Buzios
Armação dos Búzios, även kallad Buzios,  är en halvö, en kommun och en badort inte så långt från Rio. Kanske två-tre timmar i bil eller taxi. Där är massor av stränder runt ön men kanske finast av alla är ändå stranden inne i själva byn Buzios. Där kan du få lite mer lugn och ro än inne i Rio och semestra sida vid sida med den växande brasilianska medelklassen. Inget fel med det. Hit kom vi på förmiddagen på juldagen förra året och nästan alla restauranger var stängda och väldigt få andra människor syntes till. För medan brasilianarna firar nyår ute på restauranger och stränder så firas julen i hemmet med familjen. Ungefär som här hemma med andra ord. Fast betydligt varmare. :)


IMG_5721.JPG

12 kommentarer på “Till Rio över jul och nyår?

 1. Wow, den sista bilden på statyn var ju fantastisk.
  Det är kul att läsa din blogg. Jag har läst på inför vår Kuba-resa t ex.
  Jag håller precis på att bygga upp min egen reseblogg och försöker se och lära.
  /Eva

   1. Hej igen!
    Nu har jag börjat lägga över min blogg på gyllintours.com. Om du vill får du gärna se om det fungerar bättre på din mini-Ipad nu.
    MVH Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s