resor

Med utsikt över kåkstaden från takpoolen

 

”Mellan Playa de Flamengo
och det fagra Ipanema
finns de rikas heta stränder.
Men dom fattiga i Rio
bor högt över alla andra”

Du kanske känner igen raderna?

Favela Tavares Bastos är en kåkstad som ligger på kullen Morro da Nova Cintra i närheten av stadsdelen Catete, precis intill Flamengo, i södra delen av Rio de Janeiro, Brasilien. Området har fått sitt namn efter sin största tillfartsväg: Rua Tavares Bastos.

Det ska vara fullt möjligt att som turist besöka denna favela. resemagasinet Vagabond har med den på sin lista över 15 måsten i Rio.

När vi semestrade i Rio bodde vi på hotellet Windsor Florida. Från takpoolen kunde vi se den berömda kristusstatyn på håll. Och ännu närmare såg vi kåkstaden Taveres Bastos. Den är vacker sådär lite på håll. Men hur ska jag som turist förhålla mig till fattigdomen i världen? Är det farligt att besöka kåkstäder? Är det rätt? Eller känns det som att besöka ett slags zoo där fattiga människor är de djur som ska skådas? 

Är det å andra sidan rätt att blunda för fattigdomen? Bara hålla sig på den säkra sidan i de rikas kvarter? 

Utan att vara färdig med den analysen avstod jag den här gången från att dra med min familj till någon favela.

Istället fotograferade jag den bildsköna kullen med den kända kåkstaden från hotellets takterrass med frågorna om rätt och fel i en värld av fattiga och rika snurrandes i huvudet. Inte vet jag om det varit bättre att välja ett ett hotell där fattigdomen gjorts osynlig med höga staket och/eller stora avstånd?

  
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s