Jullovet. Barnen har lov och de vuxna är lediga från jobbet. Lägg till några semesterdagar och hela familjen har en lång sammanhängande ledighet som kan användas till att resa. Men vart ska man resa? När ska man resa? När ska man boka? Hur kommer man billigare undan? Ska man överhuvudtaget resa bort när det är jul?
Här har du mina svar på de frågorna och några till. Mina tio bästa tips inför jullovsresan.
1. Res inte varje år
Jullovsresor blir inte sällan dyra. Inte minst om du vill följa mitt tips nummer fem nedan. Dessutom är julen en speciell tid med speciella traditioner som jag kan tycka att det skulle vara lite trist om barnen skulle vara utan helt under sin uppväxt.
Ovanpå det är det svårt, eller egentligen omöjligt att få semesterdagarna att räcka till barnens alla skollov. Särskilt som jag är sådan som tycker att reser du riktigt långt bort ska du hellre vara borta länge varje sådan resa än göra sådana resor ofta. Det är främst av miljöskäl men även för att själva resan är både ansträngande och kostar pengar. Mitt bästa tips är därför att inte resa bort varje jullov. Vart annat till vart tredje år kan jag tycka är lagom för att samla ihop semesterdagar och pengar, spara miljön och också få chansen att uppleva julen hemma eller hos släkten.
2. Boka tidigt
Vill du kunna välja och vraka på resmål och hotell för att hitta bra och prisvärda alternativ är det bättre ju tidigare du kan boka. Själv har jag brukat boka jullovsresorna på sommaren de gånger vi varit iväg. Som senaste två gångerna i juni respektive i augusti samma år. Då har det ändå redan varit lite trångt både med flygresor och – inte minst – hotellalternativ. 2014 när vi skulle till Brasilien över jullovet fick jag helt välja bort den badort jag först tänkt och istället ta en annan på grund av att precis alla någotsånär vettiga hotell var fullbokade. Nu blev det bra ändå – även om just hotellet ändå inte var det något av de bästa vi bott på. Så. Boka så tidigt du kan!
Jag ställde frågan på Facebook om när andra bokar sina jullovsresor. Jessica som bor i Kvicksund svarar: ”Vi åker alltid bort över jul och nyår då jag hatar julen och det är den enda tiden vi kan vara borta tre-fyra veckor förutom på sommaren. Vi bokar alltid direkt när biljetterna släpps, februari oftast.”
Med det sagt så går det alltid att hitta resor. Du får bara vara mer och mer beredd att kompromissa med resmål, pris, resesätt och restider ju närmare jul du bokar.
3. Flyg reguljärt eller ta tåget
Charterresorna är de som ökar mest i pris och tar slut först när barnen har lov från skolan. Att göra de där riktiga fynden hos charterbolagen är därför inte jättemycket att hoppas på. Tyvärr är ofta tågen också hårt bokade runt jul, inte minst inrikes. Men det skadar inte att kolla. Det är ju både ett trevligt ressätt och dessutom miljövänligt. Men annars är det nog reguljärflyget som i de flesta fall är det alternativ där det är lättast att hitta prisvärda resor inför jullovet. Samtliga jullovsresor till utlandet vi har gjort med våra barn har varit med reguljärt flyg. (Utom några dagsutflykter till Köpenhamn som så klart varit med tåg.)
Men kolla ändå charterbolagen också. Har du tur har de drivit upp priserna för långt och för länge och då kanske de droppar priserna och du hittar då en billig resa. Glöm inte att kolla ”endast flyg” också. Katja Nyman som bor i Finland hittade en jul nyligen fyra flygstolar för familjen med ett charterbolag till Gran Canaria en vecka för 1200 Euro. Lika mycket kostade hotellet som hon kontaktade direkt och lyckades boka in sig, trots att det såg fullbokat ut på nätet. Så ge inte upp!
4. Var flexibel med resdag
Har ni möjlighet att resa iväg några dagar innan jullovet eller komma hem några dagar in på vårterminen? Då är det mycket lättare att hitta prisvärda resor. Till vissa destinationer kan julafton vara en billig avresedag men till andra en dyrare, eftersom de som ska hem till jul många gånger till skillnad mot oss i Skandinavien firar på juldagen. Och julaftonen är ju närmaste dagen inpå.
När vi flög till Brasilien kom vi billigare undan i och med att vi reste med avresa just på julafton. Vad vi inte tänkt på var att Kastrup var väldigt nedstängt just den dagen. Bussarna gick till exempel inte som vanligt från parkeringsplatserna och vi blev tvungna att springa till incheckningen. Dessutom var allting väldigt stängt i Brasilien när vi anlände på juldagen. Ändå var det en speciell upplevelse som jag inte skulle vilja vara utan att resa iväg på julafton.
Och för snart två år sedan när vi var i Tanzania reste vi istället iväg den 4 januari och hem 11 dagar senare, en vecka efter 13-dagen. Barnen behövde ändå bara ta ett par dagar ledigt från skolan och vi sparade många sköna slantar jämfört med om vi tidigarelagt resan bara några få dagar. Att jag fyllde 50 år under perioden vi var borta spelade så klart också in i valet av resdagar. Men ändå.
5. Res till södra halvklotet
Den delen av jordklotet som ligger söder om ekvatorn. Där solen snurrar motsols på himlen och stjärnorna delvis är andra än de vi har här. Det är sommar, det är sommar. Det är sommar, det är sommar de har nu. Det är ganska självklart att sommarvärme och ljusa kvällar lockar när vi själva befinner oss mitt i vintermörkret. Vid juletid har du flest ljusa timmar att tjäna på att resa till platser som Nya Zeeland, Australien, södra Afrika och södra Sydamerika. Är det någon gång du ens ska fundera på att resa till Antarktis så är det när de har (relativ) sommar.
Vi har firat jul i Sydney två gånger och dessutom besökt Rio de Janeiro och Buzios i Brasilien och Zanzibar och Ngorongoro i Tanzania kring julhelgerna olika år. Nya Zeeland och Fiji har vi besökt i november och de är också alldeles utmärkta resmål så här års.
Ett land som jag också gärna skulle vilja besöka något år i juletid är Sydafrika.
6. Eller tänk utanför boxen
Det är lätt att tänka Thailand till jullovet därför att de är den populäraste destinationen så här års. Kanarieörna var populärast förr. Jag har besökt båda i juletid och kan tycka att Thailand är onödigt trångt och dyrt, inte minst den här tiden på året. Och att Kanarieöarna är lite för kallt för att riktigt fungera perfekt för sol och bad, vilket väl ändå är det som resmålet är tänkt för?
Om du då inte har tid och råd med en långresa till södra halvklotet och dessutom vill undvika de vanligaste alternativen av kostnad- och trängselskäl, var ska du då bli av?
Jag har aldrig själv gjort några resor inom Europa den här tiden på året och tänker att det är många som avstår på grund av att det inte är säsong att bada. Men på destinationer som Barcelona, Palma de Mallorca och Aten kan det vara mellan 15-20 grader under julen. Något svalare än på Kanarieöarna men mer att se, göra och uppleva. Eller varför inte prova att fira jul på helt oväntade platser som Dublin på Irland eller Lofoten utanför Narvik i Norge? Köpenhamn är också en fin stad och julmarknaden på Tivoli brukar vara mysig. Eller kanske på en annan ort hemma i Sverige? Någonstans i Norrland? Eller Dalarna? Kanske kallt och ruggigt men inte nödvändigtvis sämre väder än hemma. Och skönt att komma iväg och se och uppleva något annat.
Charlotta som har bloggen ”Bara brittiskt” kommenterar: ”Jag har hållit mig just till Europa så för mig är det inte utanför den berömda boxen. Man behöver inte jaga sol. Alpländerna är mysiga med sin vinterstämning och nyårsfirandet i Edinburgh är världsberömt. Själva har vi firat i Cornwall ett antal gånger med gatumaskerad och strandfyrverkerier. Så skönt att det inte smälls annat än på tolvslaget i UK.”
En annan variant på att tänka utanför boxen i juletid är att besöka ett muslimskt land. Vi besökte Dubai i början av januari 2013 på väg hem från Australien och som sextonåring reste jag på rundresa i Egypten med mina föräldrar och min bror på jullovet. Perfekt väder att besöka Egyptens kulturskatter och att åka båt på Nilen. Inte för varmt. Många turister vågar sig nu tillbaka till Egypten efter de oroligheter som följde på den arabiska våren. Men hur säkerhetsläget är just nu i olika delar av landet har jag inte exakt koll på.
Julafton 2018 firade vi julafton i Istanbul och såg knappt en skymt av julen. Sedan åkte vi vidare mot Kuba, som jag också varmt kan rekommendera som resmål den här tiden på året.
7. Fråga om tips på resmål
Eller be vänner och bekanta om tips på resmål. Och fråga i olika forum på nätet.
Jag ställde också frågan på Facebook vart andra reser på jullovet. Jessica i Kvicksund svarar: ”Vi betalade 6700:- tor till Seychellerna när vi bokade i februari. Boenden för i genomsnitt 800:-/natt.” Hon berättar att hela resan med flyg och boende blev ca 16000:-/person. Och skriver också: ”Annars åker vi oftast till Asien, Filippinerna, Sri Lanka, Vietnam, Malaysia, Kambodja och Thailand såklart rekommenderas. Dubai är bra om man har kortare tid!”
Solveig Lindkvist brukar inte åka utomlands vid jul men tipsar om Göteborg: ”Jul på Liseberg brukar vara fint.”
Annelie Lundin skriver: ”Firar alltid jul i Polen hos min sambos familj och tar sedan nästan alltid en långresa till solen i februari Det är mycket billigare då än över jul och nyår. Förra året när jag kollade Dubai t.ex. var flyg och hotell nästan upp till 50% billigare i februari än över nyår, så vi åkte då istället.”
8. Fly julen?
Många reser iväg under julen för att slippa stress och krav. Och det kan mycket väl fungera. Men tänk på att julen firas och uppmärksammas i större delen av världen. Även i länder som inte är kristna. Så det är svårt att komma bort ifrån den helt. Även om stämningen kan vara mycket mer layed back jämfört med här hemma och närmast ironiskt humoristisk i till exempel Australien.
Tänk också på att tala ut om krav och förväntningar innan resan. Förmodligen väntar sig barnen jultomte och julklappar precis som vanligt om ni inte har pratat ner förväntningarna i förväg. När våra barn var små och vi firade jul i Sydney dök det mycket riktigt upp en svensk tomte trots att vi befann oss på andra sidan jordklotet. Tyvärr var barnens pappa och min sambo nere på internet-kaféet just då. ;) (Jo, det hände sig vid den tiden när det ännu fanns sådana.) Men barnen hade förberetts på att jultomten visste att vi var på resa jorden runt och inte kunde bära med oss så mycket grejer i packningen. Tomten hade ingen mask, men solglasögon och tomteskägg. Pojkarna som var nyss fyllda tre och fem år gamla var nöjda och glada och anade inte minsta oråd.
9. Julmaten
Visst. Det är förmodligen fullt möjligt att släpa med sig knäck, pepparkakor och sillburkar i packningen. Men kolla i så fall, för allt i världen, upp vilka tull- och införselsregler som gäller i landet du ska till. Rent allmänt är länder som Australien och Nya Zeeland mycket restriktiva med införsel av mat. Men kanske gäller det mest frukt och växter? Men igen. Kolla! Ett annat alternativ är att uppsöka ett lokalt IKEA-varuhus för att se vad de har av svenska matvaror till jul. I vart fall i vissa delar av världen erbjuder de det i utbudet.
Vi har valt att hoppa över den svenska julmaten när vi firat jul i utlandet. En gång plockade vi ihop ett litet smörgåsbord med sådant som rökt lax, kallskuret från charken, kokt potatis, färsk frukt och blandade nötter. Lite julmatskänsla ändå. En annan gång åt vi pizza med lufttorkad skinka och ruccola på julafton. Som en slags variant på julskinkan. Den gången vi flög på julafton åt vi först en julfika med skinksmörgås hemma hos barnens farmor och fick sedan julinspirerad mat på flyget från Kastrup på väg mot mellanlandningen i Paris. Julaftonskänsla trots allt. Julklapparna hade vi klarat av hemma på morgonen. De låg under julgranen när barnen vaknade.
10. Nyårstips
Att fira nyår utomlands är inte så dumt. Alls. Men tänk på att boka in restaurangbesök i förväg. Eller boka nyårsbuffé på hotellet där ni bor, om de erbjuder det. Att vara ute i sista minuten är ofta hopplöst. I Sydney fick vi ta vad vi hittade. Det blev någon slags snabbmat. Mackor och pommes frites med tryffelmajonäs på eftermiddagen och ingen direkt nyårsmiddag alls, om jag minns rätt. I Buzios i Brasilien fick vi leta länge innan vi hade tur och hittade ett ställe som hade ett bord ledigt. Där åt vi hummer.
I Thailand var det obligatoriskt att betala för nyårsmiddagen på hotellet och då åt vi så klart där. Men den ”sexiga” dans som de ”lilla flickorna” (som vår då treåring kallade småtjejerna) och därtill hotelldirektörens solosång var mest pinsamt att bevittna.
Däremot var fyrverkeriet i Sydney helt fantastiskt. Även om vi borde ha läst på bättre i förväg för att komma ännu närmare Harbour Bridge.
Och i Brasilien är det riktigt häftigt att fira in det nya året på stranden tillsammans med brasilianarna som alla är klädda i vitt och där många lägger blomsterbuketter i vattnet utöver att de skickar upp raketer vid tolvslaget.
Nyår vid Brandenburger Tor i Berlin, på Times’ Square i New York och vid Burj Khalifa i Dubai är tre klassiska nyårsfiranden som jag ännu inte upplevt…
Bilderna i inlägget är (uppifrån och ner) från solnedgång vid Kendwa, Zanzibar, solnedgången vid stranden Ipanema i Rio, Brasilien, Uluru (Ayers Rock), Australien, Tivoli i Köpenhamn, en affär i gamla stan i Dubai, julgran i varuhuset Queen Victoria Building i Sydney samt samma palm igen på stranden i Kendwa, Zanzibar, Tanzania men denna gången mitt på dagen.
Inför jullovet 2021: Tänk på att det fortfarande pågår en pandemi där ute. Olika länder har olika pandemiläge och restriktioner. Ta reda på vad som gäller innan du bokar en resa!
Senat uppdaterad: 2021-10-17
Jag har hållit mig just till Europa så för mig är det inte utanför den berömda boxen. Man behöver inte jaga sol. Alpländerna är mysiga med sin vinterstämning och nyårsfirandet i Edinburgh är världsberömt. Själva har vi firat i Cornwall ett antal gånger med gatumaskerad och strandfyrverkerier. Så skönt att det inte smälls annat än på tolvslaget i UK.
Bra tips! Jag lyfte in din kommentar i texten och länkade till din blogg!
Åh, tack!
Så lite så! Har du några särskilda julinlägg om Edinburgh eller Cirnwall? I så fall kan jag länka till dem också. :)
Nej jag sitter och funderar på nyår i Cornwall men inget klart än.
Då vet jag. Ska bli spännande att läsa!
Vi har sällan rest över jul av flera orsaker ( barnens egna önskemål, förväntningar från släkten, varannanveckas problematiken mm), men när vi väl åkte till Bangkok och Kambodja blev vi förvånade, för det var ju inte alls så mycket dyrare. Flygbiljetterna kanske 2000kr dyrare än normalt och hotell i stort sett samma.
Oj! Hur långt i förväg bokade ni då?
Flyg 11 månader innan, hotell minns jag inte, var nog lite olika tidpunkter.
Det är nog det som är svaret! 👍
Fin och användbar lista!
Det där med att boka i tid är nog viktigt, jag var för sent ute med bokningen av Greklandsresan i sommar. Bokade i juli, skulle resa 1 september, fanns inga balkonger med havsutsikt kvar.
Ja, så är det. Det som är attraktivt tar slut först…
Den absolut bästa julresan gick till Funäsdalen många dagar före jul. Snö, skidåkning, stillhet och skönhet. Totalt avkopplat.
Låter underbart! 👍
Att tänka utanför boxen, varför inte Karibien?. Tar ca 8 tim från London eller Paris. Varmt och skönt runt 30 gr, badbart i vatten som håller en temp på över 25 gr.
Åh! Låter härligt…
Håller med om punkt 1. Och barabrittiskt:s kommentar. Och varför ska resa/semester nödvändigtvis handla om sol och bad? Det finns så mycket att se och uppleva ”nästgårds”!
Sant!
Reblogga detta på Halloj världen! och kommenterade:
Nu har jag precis uppdaterat detta inlägg så här inför advent.
Vi reser till Madeira över julen, det ska bli superspännande. Planen är naturligtvis att fira även nyår utomlands, så efter 5 dagars mellanlandning i Sverige så åker vi vidare för att fira in det nya året i Dublin. Ett bra slut på 2018 och en bra början av 2019, inte sant?
Wow! Ja, det låter ju jättespännande! 👍