resa med ungdomar · resor

24 timmar julafton i Istanbul

Det blev en annorlunda julafton. I Istanbul. På väg till Kuba. När vårt plan – förhoppningsvis lyfter klockan 02:25 natten mot juldagen har vi tillbringat lite mer än ett dygn i staden som en gång var Östromst huvudstad och hette Bysans men som vikingarna kallade Miklagård och som sedan blev Konstantinopel. Innan den så fick sitt nuvarande namn. Kär stad har många namn.

Så här blev vårt dygn i staden den 24 december 2018:

00:00 Vi landar på Istanbul Atatürks flygplats med Turkish Airways, en timme försenade från Köpenhamn.

01:00 Vi anländer i en taxi till Sultanhan Hotel.

Vid incheckningen bjuds vi på var sitt glas juice och små turkiska sötsaker som vi plockar med tandpetare. I foajén står en blinkande julgran.

02:00 ca Alla har kommit i säng. Jag somnar.

09:00 ca Vi börjar vakna en efter en efter ett antal snoozningar.

10:00 Frukost på våning 5. Jag tar en liten tallrik med en bit fetaost, några oliver, en halv tomat, en bit gurka och lite omelett. Plus en tallrik med banan, lite fruktsallad, en liten kaka och någon slags kola med valnötter. Albin , 13 år, äter som vanligt, på resa, chokladpuffar med mjölk. Min sambo Anders tar bland annat några korvar. Vi pratar om vad för kött det är i. Jag skojar att det nog är kalkon och då är det ju: ”Turkey for christmas”. Ingen annan tycker det är roligt.

10:20 Jag tittar på utsikten från hotellterassen och ser Haga Sofia och Blå moskén. Skickar iväg ett filmklipp till Instagram stories.

11:20 Tomten kommer. Det vill säga jag, i en tomteluva. Jag knackar på hotellrumsdörren och frågar om det finns några snälla barn. Ungdomarna har inte märkt att jag smitit ut och skrattar. Vi har bara med oss några få, små paket. Ett par familjespel, lite godis, ett par böcker och jag får en blus av Anders.

12:00 Vi checkar ut och lämnar våra väskor i receptionen på hotellet. Utanför hotellet fotograferar jag bland annat granatäpplen. Och spårvagnar. Och gula taxibilar.

12:15 Vi går till Blå moskén som inte är öppen för turister nu. De har börjat förbereda för bön.

Vi går vidare. Doft av grillade kastanjer och grillad majs.

12:20 Hagia Sofia ligger bara ett stenkast bort. Var först kyrka på romar-tiden. Blev sedan moské. Och är nu museum. Men har stängt på måndagar. Vi promenerar vidare.

12:30 Vi passerar säkerhetskontrollen till Sultanahmets arkeologiska park. Det kostar inget att passera in genom porten men det är lite kö.

12:40 Anders pekar på mot utsikten. ”Vet ni vad det är som ni ser på andra sidan vattnet?” Pojkarna vet inte. ”Asien!” säger jag och Anders i mun på varandra. Vattnet heter för övrigt Bosporen och är det sund som förbinder Svarta havet med Medelhavet förutom att det är en del av gränsen mellan världsdelarna. Vi befinner oss alltså i den europeiska delen av Turkiet.

12:45 Det är lång kö för att köpa entrébiljetter till palatset Top Kapi. Så vi hoppar över att se det från insidan. Vi nöjer oss med att titta på porten med de dubbla tornen. Och vandrar sedan vidare förbi några bitar av pelare, stenkar, och andra lämningar från antiken.

13:00 Vi tar en fika utomhus i solen. Det är lagom varmt med höstjackor på.

14:00 Vi går genom Grand Bazaar med sina många butiker och vindlande gränder under tak. Jag fotograferar en hel del. Men vi köper ingenting.

14:25 Går ner mot Medelhavet och möter män som drar och skjutsar på kärror uppför backen

14:40 Vi går längs med Medelhavet på en halvhjärtad strandpromenad på andra sidan en större trafikled. Det går stora vågor. På ett ställe skvätter det upp på gångvägen. Någon har placerat ballonger på snören vid havet.

15:00 Går vi förbi Marmarauniveritetet och en park med två obelisker. Jag fotograferar två av universitetets portar.

15:30 Tillbaka på hotellet. Vi går på toa. Sitter sedan i foajén. Surfar lite. Hotellet har bra wi-fi. Jag för över bilder från kameran till paddan. Hotellet bjuder på äppeljuice. Anders sitter och ”blundar” en stund.

16:15 Vi äter på restaurang Ortaklar. Albin är arg. Han tycker inte att detta är något bra sätt att fira julafton. Jag äter lammspett och funderar varför det blir så fel när jag försöker ordna något spännande och kul för hela familjen. Känner mig ganska misslyckad. Lamspettet smakar bra även om köttet bjuder lite tuggmotstånd.

17:30 Vi tar en fika inte långt från Blå moskén. Fiket heter Mado. Vi provar olika bakverk. Jag tar baklava med pistagenötter. Och te. Med mjölk. Rätt som det är så är himlen utanför fönstret alldeles rosa. Jag smiter ut och fotograferar några bilder.

18:30 Tillbaka på hotellet. Vi spelar spelen som pojkarna fått i julklapp, surfar lite och ringer hem och önskar god jul. Alla är på gott humör igen.

22:00 Vår transport till flygplatsen som vi bokat via hotellet anländer. Vi ger oss av igen.

23:59 Vi sitter på flygplatsen och har just ätit lite italienskt. Om drygt två timmar flyger vi iväg. Då har precis julaftonen tagit slut även hemma i Sverige.

13 kommentarer på “24 timmar julafton i Istanbul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s