resor

Mina 9 mest halsbrytande kombinationsresor (hittills)


Mina söner brukar uttrycka sig ungefär så här när de ska driva med mig: ”Nästa resa blir väl en kombinationsresa med Mali, Bangladesh och Argentina.” De nämner olika resmål varje gång, men budskapet är klart. De tycker att jag brukar kombinera ganska udda resmål på ett ännu mer udda sätt. Och det har de helt rätt i.

Jag tycker att det är roligt med kombinationsresor. Sådana kombinationer som du aldrig kommer att hitta i en resekatalog. Här listar jag mina (hittills) mest halsbrytande kombinationer:

1. Stockholm, Lappland, Lofoten, Oslo och Sardinien

Det var 2017 som vi började med ett stopp i Stockholm och ett besök på Medeltidsmuseet innan vi tog nattåget till Abisko för att vandra där ett par dagar. Eller ja, vi hade lovat vår yngsta som då var 11 år att vi inte skulle fjällvandra utan bara promenera lite, så det var väl det vi gjorde, då. Plus åt gott.

Sedan en kort tågresa till Björkliden där vi bland annat såg vackra Silverfallet och promenerade runt lite i backarna.

Vidare till Narvik där vi besökte krigsmuseet och hyrde bil för att sedan köra till Lofoten och se var alla vägar tar slut. Eller i vart fall väg E10.

Bilen lämnade vi sedan på Harstad-Narviks flygplats, Evenes, varifrån vi flög till Oslo. Där hade vi några timmar att strosa runt och äta lunch innan vi flög vidare till Olbia på Sardinien.

Och det är så klart där det halsbrytande ligger, en kombinationsresa med Lofoten och Sardinien.

På Sardinien bodde vi dels i Porto San Paolo, varifrån vi gjorde en utflykt till ”söderhavsönTavolara som varit världens minsta kungarike. Och dels bodde vi i Alghero som den här gången blev något av en besvikelse. Men inte enbart.

Temat för denna rundresa skulle kanske kunna sägas vara ”turkost vatten på olika håll i Europa”.

2. Istanbul och Kuba (med mellanlandning i Venezuela)

Det blev en annorlunda julafton 2018. I Istanbul. På väg till Kuba. När vårt plan lyfte klockan 02:25 natten mot juldagen hade vi tillbringat ungefär 24 timmar i den turkiska stad som en gång var Östromst huvudstad och som har kallats både Rom och Bysans, men som vikingarna kallade Miklagård och som sedan blev Konstantinopel. Innan den så fick sitt nuvarande namn. Kär stad har många namn.

På Kuba upptäckte vi Cienfuegos, Trinidad, Viñales, Cayo Levisa och Havanna.

Det där med flyget skulle visa sig vara ett misstag. Flyget på ditresan gick visserligen direkt från Istanbul till Havanna. Men hemresan. Jag trodde att det jag bokat var ett flyg som gick direkt mellan Havanna och Istanbul. Men flighten jag bokat visade sig gå via Caracas i Venezuela. Hoppsan! Men det var bara att gilla läget. Nu fick jag i alla fall gott om tid att sammanfatta våra 14 dagar på Kuba.

3. Stockholms skärgård, Tallinn, Aten och Kykladerna

Resan började med en kryssning genom Stockholms skärgård på väg till Tallinn. Från den estniska huvudstaden flög vi vidare till den grekiska, via den tyska. I Aten såg vi verklighetens ”Ministry of Silly Walks” innan vi fortsatte med färja ut i den grekiska övärlden.

Där såg vi några av Kykladernas vackraste öar, innan det var dags att flyga ”hem” till Kastrup från Aten. Vi besökte öarna Naxos, Folegandros, Amorgos, Donousa och Paros på den här resan.

4. Venedig och skidåkning i Alperna

Delar av Dolomiterna i Italien har Venedig som närmaste flygplats. I år tog vi tåget till de Italienska delarna av alperna men 2018 valde vi att flyga till Venedig. De allra flesta som flyger till Venedig för att ta sig till Alperna väljer så klart att åka direkt till sin skidåkningsdestination. Men inte vi.

Vi kunde inte låta bli att först ta en natt och en förmiddagspromenad i Venedig i absolut lågsäsong innan vi fortsatte till Arabba. Underbart!

5. Stade, Gent, Nantes, La Rochelle, Biarritz, Andorra, Carcassone,Gordes, Menton, Monaco, San Marino, Verona, Garda, Lago di Braies, St Anton, Neuschwanstein, Aurstedt, Neubrandenburg, Greifswald och Rügen

Det här var en rundresa i egen bil runt stora delar av Europa som vi gjorde sommaren 2016. Det halsbrytande med denna resa var kanske inte kombinationen av resmål i sig utan mer det stora antalet resmål på de 25 dagar vi hade på oss för denna resa. Vi hade tryckt in lite för mycket resa på för kort tid. Vi fick å ena sidan se väldigt mycket. Å andra sidan blev det väldigt mycket tid i bil. En orsak var att Googles tidsangivelser genomgående var för låga. Gör du samma rutt som vi gjorde så lägg gärna till några dagar. Varför inte ta den på fyra veckor utvidgade med en extra helg? Då blir det 30 dagar att ta resan på och fyra extra övernattningar att lägga in på vägen. Har du bara 25 dagar så försök att korta rutten något.

Om den här typen av rundresor överhuvudtaget får klassas in under rubriken kombinationsresor är däremot inte jag och min familj helt överens. Men jag anser att även rundresor är kombinationsresor. Och därför kvalar denna resa in på listan.

6. St Malo, Normandie och Jersey (plus Köpenhamn, Köln, Paris, Bryssel och Hamburg)

Tågluffar är ju alltid kombinationsresor. Det är en av anledningarna att jag älskar det sättet att resa! Men sommaren 2018 valde jag att kombinera vår tågresa med både hyrbil och färja för att vi skulle kunna kombinera Saint-Malo – en pärla i Bretagne, Frankrike som har Europas häftigaste tidvatten – med bland annat vackra Mont-Saint Michel, dagen D-stränderna och de vita klipporna i Normandie samt den brittiska kanalön Jersey. Med bland annat den vackra stranden Plemont.

Lite lagom gott och blandat med andra ord. Men kanske en smula halsbrytande med det höga tempot och de många färdsätten. Det tyckte i alla fall min familj.

7. New York, LA, Cooköarna, Fiji och Samoa

Det är nog inte ovanligt att den som ska resa från Sverige till Söderhavet reser via Los Angeles i USA. Och det är nog inte heller ovanligt att då ta en så kallad stopp-over där. Men när jag och min sambo reste till Söderhavet 2001 valde vi att även kombinera med en lång-weekend i New York, vilket jag tror är ovanligare. Men ingen av oss hade då ännu varit i denna amerikanska storstad som under 1900-talet varit något av hela världens huvudstad.

Att sedan New Yorks tvillingtorn föll i en terrorattack medan vi ännu var kvar på Samoa i Söderhavet har nog bidragit till att denna resa i efterhand kommit att kännas en smula märklig. Men den var annars fantastisk också, på många sätt.

8. Algarve, Lissabon och Stockholm

Att kombinera den vackra Algarve-kusten i Potugal med Landets huvudstad är kanske inte helt ovanligt, även om jag kanske inte tror att många svenskar skulle välja att resa enkelbiljett från Nyköping på utresan och en annan enkelbiljett hem till Arlanda och själva boka tågbiljetter mellan destinationerna på nätet hemifrån Sverige. Särskilt inte om de bor i Blekinge. Och särskilt inte redan 2012.

Men detta passade oss bra då vi också kunde kombinera (!) med ett besök hos min släkt i Norrköping.

Det här var alltså 2012 och vår minsting, då endast sex år gammal, hade länge velat se regalskeppet Vasa. Därför tog vi också ett par övernattningar i Stockholm på hemresan.

9. Sydney, Yulara och Dubai

Nu närmar vi oss kanske lite mer normala kombinationer. Att stanna till i Dubai på hemväg från Australien är nog ganska normalt och lika så att kombinera Sydney med Australiens röda inre. Det ovanliga här var kanske att vi besökte nationalparkerna vid Uluru och Kata Tjuta i januari när det var så varmt att limmet som hållit sulorna på plats på mina gympaskor smälte så att sulorna lossnade. Den här resan gjorde vi 2012.

Att den här kombinationen kom att kännas lite halsbrytande berodde nog också på att Australien och Förenade Arabemiraten är så pass olika som länder. Från ett land med kanske världens mest öppna och avslappnade kultur till en totalitär stat med mycket övervakning.

6 kommentarer på “Mina 9 mest halsbrytande kombinationsresor (hittills)

 1. Den första var nog nästan värst, tänker jag. För hur packar man för en sån resa??
  :-)
  Jag har nog inte gjort så mänga sånna oväntade kombinationer. Den enda jag kan komma på är Kiev, Tjernobyl och Jordanien.

  1. Den tycker nog jag hade platsat högt upp på min lista. Att packa för helt olika väder innebär en del extra att släpa på och en del kompromisser. Men det funkar!

   Mina barn håller inte med om att ettan är värst. De tycker att ett dygn i Istanbul, på julafton dessutom, var knäppare. Men jag tänker som du. 👍

 2. Häftiga kombinationer. Jag har nog inte gjort några sådana, har tyckt om att ta mig till en plats och vara ganska länge där.

  1. Jag har förstått det. Jag vill gärna hitta till en sådan ro att någon gång utforska en plats lite mer grundligt. Jag har i och för sig gjort veckoresor till olika platser, och drygt det, men jag tänker mig ännu längre perioder…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s