reseguide · resor

Reseguide till Cayo Levisa – ön med Kubas vackraste strand


Kanske har du läst några av mina tidigare inlägg om den lilla ön Cayo Levisa i Kuba? Kanske vill du själv ta dig dit? Det här är min guide till ön med stranden som blivit utsedd till Kubas vackraste.

En snabb överblick
Cayo Levisa ligger i provinsen Provincia de Villa Clara, i den nordvästra delen av landet, 20 mil öster om huvudstaden Havanna. Ön är ca 3 km lång i öst-västlig riktning och ett par tre hundra meter där den är som smalast vid hotellet på ön. Öns area är 0,58 kvadratkilometer. Det finns bara en anläggning på ön. Alla logi-möjligheter och restauranger tillhör samma statliga hotell, Hotel Cayo Levisa.

Att ta sig hit
Till Cayo Levisa tar du dig via båtbryggan i Palma Rubia. Platsen är inte mycket mer än lite mangrove, denna brygga, en bananodling. Och Cayo Levisas ”färjeterminal”, en vänthall och bardisk där du antingen köper biljett för dagsutflykt eller prickas av om du köpt övernattning på ön med båtturen inkluderad. Det är ungefär en och en halv timmes bilresa från Viñales eller två och en halv timmar från Havanna till Palma Rubia. Ungefär en halvtimmes ytterligare marginal behöver du ha. Båtresan tar sedan drygt en halvtimme.

En dagsutflykt kostar per person 35 konvertibla pesos (cuc) vilket är lika mycket som samma belopp i amerikanska dollar. Då ingår båtresan tur och retur och lunch på ön. Taxiresan till Palma Rubia tillkommer. Första båten avgår klockan 10:00 på förmiddagen. Återresa är antingen 13:30 eller mer troligt 17:00.

Du anländer till öns södra sida som består av mangrove och går sedan över en träbrygga genom mangrove-skogen till hotellets lobby och vidare ut på stranden.

Färjeterminalen i Palma Rubia.
Bryggan på Cayo Levisa.
Brygga genom mangrove-skog på Cayo Levisa.

Strand och bad
Väl ute på stranden kommer du antagligen dra efter andan när du ser vyerna. Men börja inte fotografera direkt om du vill ha en solstol. Det finns i och för sig ganska gott om dem och innan tiobåten anländer strax efter halv elva är det i stort sett bara att välja och vraka. Även om hotellets orangea badhandukar ligger på några stolar redan i den tidigaste morgontimmen.

Det är som överallt annars. Det finns alltid några morgontidiga som ska paxa ”sina” solstolar före alla andra. Men när du anländer med båten kan det hända att stolarna tar slut. Att använda solstol kostar inte extra utan ingår i priset du betalat för dagsutflykten eller för att bo på ön.

Om solstolarna tar slut så finns det gott om utrymme att lägga badhanduken direkt på den mjuka sanden, antingen i solen eller i skugga, vilket du föredrar.

På stranden finns så kallade ”Tiki huts”. Den här sortens strand-hyddor har jag bara sett på Samoa innan. Nu stötte vi på dem här, på Kuba. Jag la ut bilden nedan och ställde en fråga i gruppen ”vi som gillar att resa” på Facebook: ”Någon som vet om de är vanliga i Karibien? Vad de kallas där?” Jag fick då veta att det är en Tiki hut som är ganska vanliga i Florida. Jag googlade lite. ”Tiki” verkar vara ett amerikanskt ord för inlånad polynesisk estetik som började användas på västkusten i USA redan på 1930-talet. Om dessa tiki huts sedan var populära i Florida på 50-talet förklarar det ju att de blev populära även på Kuba som vid den tiden stod USA och särskilt Florida nära. Jag tyckte det var märkligt att få se något som jag uppfattar hör Söderhavet till på Kuba, men nu klarnade det!

Annars finns det på stranden här på Cayo Levisa också vanliga parasol av palmblad. Och kokospalmer. Rakt nedanför hotellet växer det sjögräs ett tiotal meter från strandlinjen vilket gör den turkosa remsan ganska smal här, men lite längre bort till höger på stranden är vattnet turkost nästan ända bort mot horisonten. Vid den delen av stranden växer det dock inga palmer. Men man kan inte få allting på en och samma gång. Avstånden är ju inte precis långa heller, mellan det ena och det andra.

Snäckor och delar av snäckor finns det en hel del på stranden och några på botten botten men annars är sanden len och skön att gå på. Att doppa sig så här i januari är svalkande men inte kallt. Behaglig badtemperatur.

När du sedan ligger på land för att torka kan det vara trevligt att ha med sig en bok att läsa i.

En ”Tiki hut”.
Stranden sedd från vattnet.
Badgäster, kokospalmer och turkost hav.

Hotellet
Hotel Cayo Levisa ägs av den kubanska staten och har officiellt två stjärnor. Det får 3,9 i betyg på Google och 3,5 på TripAdvisor. Jag misstänker att de låga betygen delvis beror på att ett antal personer gett lägsta betyg sedan de inte erbjudits att bo billigt mot en positiv recension. En recension på svenska av en person från Örebro som ger lägsta betyg börjar till exempel med vad personen ryktesvis hört om servicen på statliga hotell på Kuba generellt. Varför överhuvudtaget recensera ett hotell du inte bott på undrar jag. Ett betyg mellan 4 och 5 tycker jag vore mer rimligt. Framförallt för att stranden är så fin. Men det här är inget lyxhotell. Det är snarare lite av ett eko-hotell. Här finns ingen pool men ett helt hav att bada i.

Wi-fi finns i receptionen och kostar 10 kr per timme.

Vi betalade 2 084 kr per dubbelrum och natt. Det här var vid nyår. Andra tider på året kan samma rum kosta ner mot som lägst 1 300 kr per natt. Vanligt är 1 700 kr per natt. Våra rum var av den enklare typen som kallas ”tropical”. I priset ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Dryck tillkommer och betalas antingen direkt kontant eller samlas ihop till en räkning per dag som kan betalas med kort i receptionen.

Vi fick båda rummen i samma parhus, vilket var en bra lösning för oss som familj. Familjerummen var fullbokade när jag bokade in oss. Eller så var de kanske inte möjliga att boka eftersom våra ungdomar är över 11 år.

Rummen har dusch, toalett, luftkonditionering, TV, telefon, kylskåp med mini-bar, säkerhetsbox och en liten balkong. Från våra hade vi endast begränsad havsutsikt så vi tillbringade inte mycket tid på balkongen.

Det rummen saknar är myggnät över sängarna, så tänk på att hålla dörrar stängda när det är mörkt ute och ta gärna med myggstift.

Ön förses med vatten som skeppas med båt till ön. En dag, när vi var här, blev vattenbåten flera timmar försenad eftersom motorn gått sönder och ön blev utan färskvatten. Vi spolade då toaletterna med havsvatten som vi hämtade med hinkarna i papperskorgarna.

Receptionen och en bar finns i detta hus.
Huset med våra båda rum.
Ett av rummen.

Besökarna
Av någon anledning är den här ön särskilt populär bland fransmän. Nästan alla barnfamiljer vi ser på ön är franska. Spanjorer och italienare är det också gott om, särskilt bland grupper som kommer på dagsutflykt. Vi hör också enstaka amerikaner bland gästerna. Och ser några kubaner. Men inga andra svenskar.

En dag när vi sitter i receptionen och surfar lite på våra telefoner kommer ändå en man fram och tilltalar oss på bruten svenska. Han undrar om vi är från södra Sverige. Han berättar att han är polack från Krakow och har läst svenska. Vi berättar att 15-åringen ska dit på klassresa till sommaren. Mannen berättar då att han brukar guida svenska skolklasser. Kanske kommer de att ses i Krakow?

En besökare på Cayo Levisa.
En del barnfamiljer besöker ön.
Populärast är nog ön ändå bland par.

Mat och dryck
För den som köpt en dagstur från Palma Rubia ingår lunch. För de som liksom vi köpt boende med helpension ingår däremot inte den första lunchen. Incheckning är först klockan 15. Lunchen kostar 8 konvertibla pesos per person (eller om det var Euro, det är ju ändå ungefär samma). Däremot ingår lunch efter utcheckningen klockan 12 på avresedagen.

Många som recenserat hotellet är så pass missnöjda med maten att vi faktiskt blir positivt överraskade. Så illa är det inte ändå!

Alla måltider som serveras i den stora matsalen är buffé. Frukost lunch och middag. Det finns ett antal rätter att välja på men det är inget överdåd. Ingen måltid är den andra exakt lik men många rätter återkommer flera gånger. Det finns inte några biffar av helt nötkött men några gånger serveras nötkött i form av gryta som liknar kallopps. Griskött finns nästan varje måltid. Ofta rökt kött. Ingen filé. Kyckling och fisk finns också oftast. Någon gång köttbullar och någon gång hamburgare som ser lite skumma ut. Och alltid frukt. Oftast flera sorters färsk frukt. Och några grönsaker.

I ett hörn av matsalen står en kock som steker ägg och omelett till frukost, och kött och fisk på kvällen. Jag provar både kyckling och fisk flera gånger och omelett en morgon. Alltihop smakar bra. Fisken rekommenderar jag särskilt. Vill du ha hummer kostar det extra. 17,50 konvertibla pesos kostar en stor hummer som lätt kan delas av två personer – vi delar en hummer på fyra vid tre tillfällen. Mums! Nyårsbuffén är lite extra och där finns både helstekt gris och helstekt kalkon och en helstekt stor jättefisk utöver det vanliga.

Nästan varje morgon råder det brist på kaffemuggar i perioder och ibland saknas även skedar och djupa tallrikar en stund.

Helpension är inte samma sak som All Inclusive. Kostnad för drinkar, dryck till maten och eventuella mellanmål tillkommer.

Á la carte serveras i ett par mindre restauranger. Vi tar aldrig reda på om några rätter där ingår i helpensionen eller om det kostar extra.

I baren serveras drinkar som också kan fås i alkoholfria versioner för den som liksom jag föredrar det. Annars är det ju rom i de flesta drinkar på Kuba. Så också här. Mojiton, som ju kommer från Kuba, är en särskilt populär drink.

Frukt och grönsaker på lunchbuffén.
Pastagratäng med grönsaker, helstekt fisk och fläskkött.
Alkoholfri version av en drink från baren – rosa någonting.

Boka rum på nätet
Jag hittade hotellet på Booking och det gick att genomföra hela bokningsproceduren där – utom det allra sista steget när kontokortsuppgifter och allt är ifyllt. Då fick jag ett meddelande att det inte går att boka från mitt land. Sverige alltså.

Jag bokade istället via en sida som heter Cuba Travel. Jag ser nu att det är fullbokat en hel månad framåt så var ute i god tid! Var också noga med att skriva ut och ta med den voucher som du får på e-post. Den gäller som biljett för båtresan utöver att den bevisar att du verkligen bokat och betalat.

Djurlivet
En cayo är en liten, platt, sandig ö som bildats på ytan av ett korallrev. Det omgivande ekosystemet i revet runt omkring har det rikaste djurlivet men på ön ses i allafall några fåglar, ödlor och grodor. Mygg finns där tyvärr också.

Fåglar som vi ser är pelikaner och någon form av mindre strandpipare som rör sig i vattenbrynet. Och en svart fågel som heter mindre båtstjärt. Grodor ser vi två ovanför en dörr till ett av våra rum en kväll. Och några små ödlor här och där.

Någon form av strandpipare.
I en och annan snäcka bor en kräfta.

Snorkla och dyka
Så här i efterhand ångrar jag att jag inte någon förmiddag följde med dykbåten ut för att snorkla på revet utanför ön. Även om det kostade extra och även fast ingen annan i familjen ville. Att snorkla direkt från stranden gav nämligen inte så mycket. Jag såg i och för sig en rocka, ett par stora röda sjöstjärnor och ett par stim med fiskar. Men mest av allt såg jag sjögräs. Massor av sjögräs.

Följ hellre med dykbåten om du vill snorkla…
Från stranden ser du mest sjögräs.
Enstaka fiskar.

Övriga vattensporter
På ön finns en liten katamaran, någon vindsurfingbräda, några kanoter och några trampbåtar att hyra för den som så önskar. Men inga motorbåtar eller vattenskotrar eller något annat med motor på – tack och lov.

Liten katamaran.
Windsurfare.

Döda skogen
Om du promenerar österut längs stranden kommer du snart till ett parti med död skog. Mest troligt är det mangrove som har växt här och sedan dött. Kanske har grundvattennivån sjunkit? Det är lite halvt kuslig stämning. Stinkande dypölar och mssor av döda träd. Men på andra sidan den döda skogen finns den stora östra stranden.

Vandrar mot döda skogen.
Vandrar bland döda träd.
Någon står ute i vattnet och lyssnar i hörlurar.

Östra stranden
Längst ut till öster på ön finns nästan som ett hav av vit sand – ja, som en mindre öken. (Ja, ja en liten överdrift är det. Men också mycket sand.) Däremot är det inte mycket folk. Kanske får du vara helt ensam här. Här finns soltak som är under förfall och en pytteliten bar som märkligt nog kan vara både bemannad och öppen om du har tur.

Turkost vatten är det bara på norra sidan av ön, men på södra sidan – här längst ut i öster, där de förfallna soltaken är, har du utblickar mot bergen inne på den stora ön – Kuba.

På den norra sidan om udden i öster är havet turkost.
Bortom ett ”hav” av vit sand skymtar Kubas berg.
En liten bar som inte kan ha många kunder – blir den kvar?

Solnedgången
Solen fallet snabbt mot horisonten i tropikerna. Så se till att gå i tid om du inte ska missa skådespelet. För att se solnedgången behöver du nämligen promenera bort mot väster och passera den punkt där sandstranden på öns södra sida ”viker av” lite så att sikten blir fri mot solen.

Ha gärna myggmedel på dig. När du går tillbaka börjar nämligen mörkret sakta falla och myggen börjar titta fram. Samtidigt är det fortfarande väldigt vackert och du vill kanske stanna till ibland för att fotografera.

Fri sikt mot solen i väster.
Sitt en stund och se solen sjunka mot horisonten.
Solnedgång på Cayo Levisa.

Samlat omdöme
Cayo Levisa överträffade mina förväntningar. Kanske därför att förväntningarna på hotellet var för lågt ställda beroende sådant jag läst om statliga hotell på Kuba. Maten som av vissa utmålas som närmast oätbar är helt okej över lag. Hummern som du kan köpa till extra är fantastiskt god. Servicen är det inget fel på och standarden är riktigt bra för ett tvåstjärnigt hotell.

Priset för ett rum på tvåstjärnigt hotell hade däremot inte alls varit motiverat på vilken plats som helst, men den här ön är väldigt, väldigt vacker och ligger lite ensligt utan att för den skull vara allt för långt iväg för att kunna komma på fråga för ett besök.

Billigt är det inte. Men på en sådan plats får du vara beredd att betala lite extra även om boendet inte håller lyx-standard. Heron Island i Australien har till exempel en något högre prisbild för ungefär samma nivå på boendestandard. Så prissättningen beror inte enbart på att ön ägs av Kubanska staten. Det handlar också om tillgång och efterfrågan. Det är helt enkelt inte jättegott om sådana här ställen – ens i hela världen.

Som jag ser det finns det en viss risk att den här anläggningen i framtiden kan komma att uppgraderas till lyx och förses med massor av fler rum, pool, gym och grejor som egentligen inte behövs på en sådan här plats. Med en helt annan prisbild som följd. Så passa på att besöka Cayo Levisa medan lugnet finns kvar och priset, trots allt, är överkomligt!

Morgonstund på Cayo Levisa.

20 kommentarer på “Reseguide till Cayo Levisa – ön med Kubas vackraste strand

  1. Jag vill minnas att My kollade boende på Cayo Levisa för oss när vi var på Kuba men att det då var fullbokat. Så det fick bli heldagsutflykt med buss från Viñales istället vilket var helt OK även om man inte hinner utforska ön och se solnedgången givetvis.
    Hur upplevde du vattnet? I och med att vi tidigare varit i Varadero och badat i det superklara vattnet där blev vi lite besvikna på sikten på Cayo Levisa.

    1. I och med att sanden är så finkornig blir vattnet närmast stranden lite grumligt. Som du ser på bilden där jag snorklar så är vattnet betydligt klarare bara lite längre ut. Tyvärr finns där ju ändå inte så jättemycket att se…

      1. Ja vi höll oss nog bara närmast stranden. Kul att det blev en så bra vistelse för er!

  2. Oj, oj, oj! Både bilder och text ger mig en stark vill-åka-dit-känsla. Inga motorbåtar och vattenskotrar – bara det är ju underbart. Fina bilder och intressant läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s