coronan · listor · resor

Mina 10 bästa resor innan världen stängdes

VinjettbildCoronatider. Världen har stängt dörren och ingen vet när vi kommer att kunna resa utomlands igen. Eller hur resandet då kommer att se ut. Det är en tid lämpad att se tillbaka på de resor du redan gjort och glädjas åt dem. Här ser jag tillbaka på mina tio bästa utlandsresor.

Här är min lista, men har inte kunnat rangordna dem inbördes, därför tar jag dem i kronologisk ordning:

1. Västra USA 1979
1979 hade jag hunnit fylla 12 år. Den sommaren gjorde vi en mycket speciell resa som jag tror har präglat mig ganska mycket som resenär. Jag hade gått ut femte klass och den här sommaren skulle min familj göra vår första utlandsresa, förutom någon resa till Danmark, sedan jag fyllt 6 år på Kanarieöarna. Första resan utanför Europa. Min farbror jobbade ett år i USA och vi skulle besöka honom och hans familj en vecka i huset de hyrde utanför San Fransisco. Därefter skulle vi bila några veckor på egen hand i fyra delstater i USA:s sydvästra hörn.

Det blev en fantastisk resa! Det jag tydligast minns från huset där våra släktingar bodde är att där växte ett grapefrukt-träd i trädgården. Vi kunde gå ut och plocka var sin färsk frukt att äta till frukost. I San Fransisco minns jag att vi såg Golden Gate-bron, Fishermans Wharf, Chinatown och de branta gatorna och spårvagnarna. Jag minns också kontrasterna mellan det iskalla smältvattnet i nationalparken Yosemite och hettan nere i öknen någon dag senare. Från Grand Canyon minns jag att vi red på mulåsnor som gick farligt nära kanten. Från San Diego hur jag blev nedslagen av en våg och hade svårt att ta mig upp ur underströmmen. Och från Kaliforniens västkust också alla unga människor som for fram på rullskridskor längs strandpromenaderna. Ja, jag har helt enkelt med mig många, många minnen från den resan som verkligen visade mig värdet av att komma ut och se världen och även grundade min förkärlek för längre rundresor.

Min bror och Grand Canyon. Fotograf: pappa.

2. Första resan till Egypten
Det här var vintern 1983-84. Jag hade jullov från ettan i gymnasiet. Vi reste iväg på juldagen och var borta två veckor. Jag tror att det var Temaresor vi reste med. Det var i vart fall en arrangerad rundresa med svensk reseledare. Det var, om jag minns rätt, den näst sista utlandsresa jag gjorde med min mamma, pappa och bror innan jag började resa på egen hand. Och den första för min del utanför västvärlden.

Egypten är så häftigt! Dels landets nästan extremt unika antika historia. Men också att landet i nutid är så annorlunda mot hur vi lever här (på både gott och ont). Senare har jag varit i Egypten två gånger till. Men den första var bäst! Vi började i Kairo, red på dromedar till pyramiderna i Giza. Besökte den forna huvudstaden Memfis och Djosers trappstegspyramidi Sakkara. Såg mängder av kohägrar från bussfönstret. Åsnor som drev pumpar genom att trampa runt, runt i cirklar. Människor som skördade sockerrör för hand på fälten. Osiris dödstempel i Abydos, templen och konungarnas dal med Tutankamons gravkammare i Luxor, åkte felucka och kryssade med en större båt på Nilen, såg ännu fler tempel i Esna och Kom Obo och avslutade i Assuan.

En bild ur fotoalbumet, med handskriven bildtext. Min mamma längst till höger.

3. Första tågluffen
Ungdomens tågluffar genom Europa! Dunken emot rälsen. Doften av kreosot. Rom och Paris och massor av andra platser. Så här långt senare smälter minnena ihop lite grann. Den tågluff som jag gjorde ensam när jag sökte upp min ”förlorade” mormor i Danmark var så klart speciell. Och den tågluff jag gjorde med min sambo när vi var unga. Och de vi har gjort med barnen. Men den allra första tågluffen måste ändå ha varit den bästa. Att som ung vuxen själv få planera och genomföra sin första utlandsresa som varade i hela fyra veckor. Det var 1985 och jag var 18 år.

Många nätter sov vi på tåget. Ibland i liggvagn, men ibland också i sittvagn. Vissa tåg hade kupéer där sittplatserna kunde skjutas ihop och omvanlas till liggplatser, även i sittvagn. Jag reste tillsammans med min dåvarande pojkvän och vi besökte medeltida Goslar i Tyskland, Venedig (där vi såg en kloakråtta i en av kanalerna), Rom där vi såg Colosseum och jag ”badade” i Fontana di Trevi, Paris med Triumfbågen och Eiffeltornet så klart. Fina La Rochelle hittade vi till för att det då var en lagom natts resa från Paris. Den gulliga franska staden vid Atlantkusten blev en glad överaskning som jag återvänt till två gånger med min familj på senare år. Tillbaka till Paris. Försökte ta en tupplur på en parkbänk utanför Notre-Dame, men blev bortkörda av en polis. Åkte ångtåg i Tyskland. Och så ner till franska rivieran. Mötte Medelhavet i Nice.

Bilden är repad, men här är jag i Nice mot slutet av tågluffen 1985.

4. Sydostasien på 90-talet
1994 var min sambo och jag för första gången i Sydostasien. Vi reste i slutet av februari och var borta minst tre veckor. Hettan, fukten, maten och de vackra tropiska stränder som vi innan bara kunnat drömma om. Började i Bangkok i Thailand där jag beställde in en green curry som var så stark att jag inte kunde äta den. Jag åt mig mätt på tropisk frukt från efterättsmenyn istället. Tempel och nattmarknader. Ao Nang utanför Krabi, medan det ännu var ett paradis för ryggsäcksluffare. Utflykt till Phi Phi öarna. Ön Penang i Malaysia, teodlingar i Cameron Highlands och mannen på nattmarknaden utanför hotellet i Kuala Lumpur som spelade Ace of Base hela natten.

Det häftigaste åskväder jag någonsin varit med om, upplevde vi i Singapore.  Stränder, risodlingar och tempel på Bali. En gång snorklade vi i en bukt alldeles full av blå, mjuka koraller. Det var fantastiskt vackert!

1994 hade jag börjat fotografera med diafilm. Här en bildruta från Ao Nang, Krabi, Thailand.

5. Vietnam i fyra veckor
”Den grupp som har i uppgift att samla ihop liken av de stupade inväntar torkperioden 1976 påg Poco-flodens stränder på norra flanken av slagfältet B3 i Centrala högländerna.” Så börjar romanen ”krigets sorger” av den viatnamesiska författaren Bao Ninh. Jag läste boken när vi skulle till Vietnam i mars 1996. Poetisk men också stundtals brutal som ett knytnävsslag. Men mest av allt just sorgsen.

Vi började vår rundresa i Saigon. Till att börja med var också min mamma med. Vi hyrde en taxi och åkte runt i Mekong-deltat några dagar. Stannade till och bodde vid en vacker strand men med dyig botten där det fanns en grotta med ett tempel. Grisar på stranden.

När mamma flugit hem fortsatte jag och min sambo Anders till Nha Trang där vi bodde på Bao Dai Villas, som låg på ett litet berg med utsikt mot staden och stranden och som en gång varit sommarresidens för Vietnams siste kejsare. Sedan åkte vi vidare till mysiga Hoi An, templens Hué, fula Vinh men med vackra berg runt omkring och exotiska Hanoi där det knappt fanns några bilar. Alla cyklade. Vi såg ris på tork och mango till salu längs ”riksettan”, huvudvägen genom Vietnam. Badade och besökte tempel. Och lärde oss älska den ganska svagt kryddade vietnamesiska maten med massor av koriander på toppen.

Vi hittade en grotta med ett tempel vid en strand med dyig botten i södra Vietnam.

6. Söderhavet 2001, men med en mörk skugga
Samoa, drömmen om Söderhavet. Om det är Pippi Långstrumps pappas fel (eller om det kanske rent av är rätt) att så många av oss svenskar drömmer om Söderhavet i allmänhet, så kanske det beror på Svarte Rudolf att vi drömmer om just Samoa.

”Han drömmer om flickornas kransar, och svävande bruna ben, på stranden av blåa slätter, vid Samoamånens sken.”

Men för min del kanske det var lika mycket yoghurten, Samoa-yoghurten. Hur som helst: Vår resa till Söderhavet blev verkligen en drömresa. Första resan i Oceanien. Men hur jag än vrider och vänder på det går det inte att komma ifrån att den resan fick en mörk skugga. En vecka med två måndagar låter ju inte så bra, men det är den andra tisdagen i samma vecka som det händer. Tisdagen den 11 september 2001. Elfte september. Vi hade rest från Fiji den första 11 september och landat den 10 september på Samoa. Datumlinjen – ni vet. Då hade vi också hunnit besöka New York, Los Angeles och Cooköarna med Rarotonga och Aitutaki – den vackra turkosa lagunen.

På morgonen den andra 11 september besökte vi en läkarstation i Samoas huvudstad Apia eftersom Anders hade problem med ena örat efter ett dyk på Fiji. Det är på läkarstationen vi får veta. Och vi som precis besökt New York för första gången i våra liv. Några dagar i slutet av augusti 2001. På väg till Söderhavet. På ön Savaii mötte vi senare två spanska ungdomar som precis bott och jobbat i NY, en av dem i WTC.

Ändå, den mörka skuggan till trots, Söderhavsresan var verkligen underbar! Den strand vi tyckte bäst om i Samoa heter Lalomanu och ligger på ön Upolu. På ön Savaii bodde vi vid Siufaga. Där gjorde vi ett par fina utflykter. Vi såg flygande hundar och ett vattenfall vid Olemoe ”swiming hole”. Och vi såg så kallade ”blowing holes” vid Alofaaga. Det är håligheter i klippstrand av lavasten där havets vågor trycks upp med stor kraft så att det påminner om gejsrar. Och Manono är en liten ö i Samoa. Helt utan hundar. Bara en sådan sak. Och inte minst såå lugn och såå vacker. Som en saga: En gång för länge, länge sedan bodde det en söderhavsprinsessa med sin prins i en hydda på som stod på pålar i havet. Åskan gick och vågorna kluckade… Den prinsessan var jag. Suck. Längtar tillbaka.

Lagunen Aitutaki på Cooköarna.

7. Jordenruntresan
Vi gjorde det som många drömmer om. Vi använde en del av föräldraledigheten till en långresa. Jorden runt på 79 dagar. Smaka på den. Första långresan med barnen. Den längsta tid jag varit utomlands i ett sträck. Det här var vintern 2008-2009. Minstingen fyllde tre år på Fiji. ”Det är inte jag som fyller år!”, utbrast han generat när personalen på First landing Resort först sjungit en fijiansk födelsedagssång och sedan ”happy birthday” för honom. Men visst var han glad för uppvaktningen också. Och chokladtårtbiten. En annan minnesbild från Fiji är minstingen som dansar ”elddans” (utan eld) barfota i sanden till Söderhavsmusiken. Ytterligare en när vår förstfödde för första gången använder sina simglasögon utomhus och får syn på en liten revhaj det första han ser under vattnet! Han fyllde fem år i Noosa, Australien och fick också han en födelsedag han var mycket nöjd med. Julen firade vi i Sydney och nyår på Ko Chang i Thailand.

Vi valde alltså att resa västerut. Eftersom vi är en morgontrött familj fick vi på så sätt litet längre dygn och lättare med jetlagen. Första stopp var USA där vi bodde några nätter i Newport Beach strax söder om Los Angeles. Sedan Fiji 11 nätter. Nya Zeeland , Australien och så sist Thailand besökte vi ungefär tre veckor vardera. Vi såg kaskelottvalar och delfiner i Kaikoura, Nya Zeeland. Såg en jättesköldpadda lägga ägg på Heron Island, Stora barriärrevet. Betraktade surfkulturen i Noosa. Smakade den goda thailändska maten på plats. Bland annat. Vi visade våra barn världen! Och de gillade vad de såg och upplevde. Jag skrev blogg under hela resan och alla inläggen finns att läsa här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anton och Albin leker i vattnet på Heron Island, Stora Barriärrevet.

8. Tanzania
I januari 2017 fyllde jag 50 år. Dagen tillbringade jag tillsammans med min familj i Ngorongokratern på Tanzanias fastland. Att få se den platsen har varit en dröm för mig sedan barnsben och många timmar genom åren framför naturprogram på TV. Att förverkliga den drömmen fick bli min födelsedagspresent till mig själv. Vi bodde på mysiga Ngorongoro Farm House och åkte safarijeep genom nationalparken i Ngorongoro-kratern. Vägen var röd som Afrikas jord och guppig. Gräset var mestadels grönt, men ovanligt kort för årstiden. Jag stod vid ett tillfälle upp och tittade framåt genom takluckan när vi körde. Håret fladdrade i vinden. Jag såg zebror och gnuer, thomsongaseller och grantgaseseller, krontranor och strutsar, hägrar och storkar. Innan dess hade vi också sett babianer, lejon, flodhästar och noshörningar. Bland annat.  Vid en ålder av 50 år, exakt på dagen faktiskt, åkte jag alltså genom Ngorongoro med den vilda vinden i mitt hår. Det här var också min första (och hittills enda) resa till Afrika söder om Sahara.

Annars tillbringade vi våra tio dagar i Tanzania på den vackra ön Zanzibar. Vi besökte och bodde på två av de populäraste badorterna. Jag satt i en hammock och gungade lätt och skrev ett första blogginlägg från Jambiani. De ljud som hördes där jag satt i hammocken var palmblad som rasslade, ljud av matlagning från restaurangköket, köksverktyg som klirrade mot grytorna och mina pojkar som plaskade och pratade i poolen bakom mig. När jag ansträngde örat kunde jag också höra Indiska Oceanens brus. Framför mig, genom lövverket skymtade jag havets turkosa nyanser ända bort mot horisonten. Äntligen var vi framme. Jambiani ligger på den södra halvan av östkusten på Zanzibar. Och Kendwa ligger längst i norr på västkusten. Dessutom bodde vi ett par nätter i staden på ön, Stonetown.

Den annorlunda restaurangen The Rock på Zanzibar.

9. Kuba
Under jullovet i slutet av 2018 och i början av 2019 besökte jag Kuba tillsammans med min familj. Karibien. Och en alldeles speciell nutidshistoria. Turkost vatten och latinska rytmer. Till och med maten var bättre än sitt rykte.

Vi började i Kubas vackraste stad. Cienfuegos är Kubas mest franska stad, den enda i landet som har en triumfbåge och den stad i hela Karibien som har flest nyklassicistiska byggnader. En elegant skönhet som döljer ett mörkt förflutet bakom den vackra fasaden. Härifrån gjorde vi en utflykter till staden Trinidad och till en fin strand.

Därefter hade vi tre nätter i Viñales, som jag också verkligen kan rekommendera. Många som reser till Viñales gör det för att rida och/eller för att besöka tobaksodlingar. Jag hade inför vår resa tänkt att vi skulle vandra. Och det gjorde vi också! Verkligen fantastiska lanskap att vandra i, med häftiga berg blandade med jordbrukplättar och grottor.

Innan avslutet i Havanna hade vi fyra nätter på Cayo Levisaön med Kubas vackraste strand.

img_4767
Typiskt Kuba i Viñales.

10. Borneo
Två veckor i Asien hösten 2019. Lite i Singapore och mest på Borneo. Det är 25 år sedan jag och min Anders var i Singapore senast. Den gången kom vi med tåg från Kuala Lumpur i Malaysia. Nu reste vi tillsammans med min bror och hans familj. Vi bodde på det kända hotellet Marina Bay Sands, där vi hade turen att bli uppgraderade till en lyx-svit och där hann vi också med flera dopp i deras berömda infinity-pool. Andra kvällen i Singapore åkte vi till stadsdelen Little India som verkligen kändes mycket indisk. Åt middag på en nepalesisk-indisk restaurang.

Precis utanför Kota Kinabalu på Borneo ligger Tanuku Abdul Rahmans nationalpark som består av fem öar och korallreven runt dem. Vi åkte till två av öarna, Pulau Manukan och Pulau Sapi. På den första ön snorklade vi lite innan vi åt lunch. Snorklingen var verkligen inget extra. På gränsen till dålig, faktiskt. Vid nästa ö var snorklingen betydligt bättre. Vi såg bland annat anemoner med ”Nemo-fiskar”. Mount Kinabalu, eller som det egentligen heter Gunung Kinabalu, är både Borneos och Malaysias högsta bergt. Hit gjorde vi en heldagsutflykt. Vi hade turen att bland annat få se världens största blomma blomma.

Turtle Island kallas en ö som ligger ungefär en timmes båtresa utanför Sandakan. Här såg vi havsköldpaddor, en som stor la ägg och många små nykläckta som sprang mot havet. Sedan två nätter på en lodge i regnskogen, med tillhörande safariresor med båt på floden Kinabatangan. Vi såg massor av häftiga djur! Bland annat hade vi den extrema turen att få se vild elefant här. Och vild orangutang. Och näsapor. Sen ingick ett besök på ett rehabiliteringscenter för orangutanger och ett besök i en park med malajbjörnar. Samt ett besök i en grotta med svalor och fladdermöss. Sist fina ön Lankayan med vita stränder, turkost hav och fina koraller och fiskarDet här var sammantaget naturupplevelser i världsklass!

75aeb844-b4d3-4d78-a554-f61bd184e235
Orangutang på Borneo.

Bubblarna som inte kom med
Jag har ofta fått frågan vilket som varit min bästa resa och jag har alltid haft svårt att svara på det. Fortfarande kan jag inte riktigt ranka dessa tio inbördes. Inte heller är jag helt hundra på att det är just dessa tio som verkligen varit de tio bästa. För det finns ett antal bubblare som jag gärna också hade velat få med. Första tågluffen med min sambo har jag redan nämnt. En generationsresa för 17 personer till New York 2018 med förlängning en vecka för vår familj i New Orleans var också helt fantastisk. Rundresan vi gjorde med familjen 25 dagar med bil i Europa 2016 var också häftig, men det blev lite väl många timmar i bilen. Likaså var vår ”tågluff” hela familjen till Frankrike och Jersey 2018 en riktigt bra resa. Brasilien, och inte minst Rio var också häftigt att få uppleva. Ja, det finns helt enkelt att välja på! Jag är så glad och tacksam för att jag fått uppleva så mycket, nu när ingen vet hur det blir med livet och resandet framöver.

Recept för en lyckad resa
Om jag tittar på vad som är typiskt för de här bästa resorna, både de på listan och bubblarna, så är det ett antal saker. Först. Ingen av dem var en traditionell charterresa. Alla var någon form av rundresa. Alla innehöll naturupplevelser men också något tillfälle till sol och bad i havet. Vi besökte vackra platser. Jag lärde mig något nytt om världen. Och med några få undantag var vi dessutom iväg länge och hann med mycket. Många var också första resan i någon kategori. Se där ett recept för en riktigt lyckad resa enligt mig!

Fler listor med tio bästa resorna
Det var på Eva på bloggen ”Leva som Eva” som först listade sina tio bästa rese-upplevelser innan världen stängde. När jag läste hennes inlägg kände jag genast att jag också ville lista mina egna tio bästa. Och så blev alltså detta inlägget till. Även bloggen 4000 mil har under tiden jag skrivit hunnit  blogga om sina 10 bästa resor innan världen stängde.

Vilka tycker du har varit dina bästa resor?

Vinjettbilden överst i inlägget visar en strand på Cayo Levisa, Kuba, restaurangen The Rock på Zanzibar och en kaskelottval som dyker utanför Kaikoura, Nya Zeeland.

10 kommentarer på “Mina 10 bästa resor innan världen stängdes

  1. Du har verkligen varit runt i världen.
    Jag har rest väldigt mycket i Europa, men inte så mycket i övriga världen.
    Intressant att se dina resor.
    Fortsatt trevlig söndag!

  2. Härligt med resor.De senaste 20 åren har vi rest runt i världen. Har många länder som rankas högt, Nya Zeeland, Australien och Afrika är nog de som ligger varmast om hjärtat. Vietnam är också ett fantastiskt land med fantastiska människor. Oman är ett land som jag kan rekommendera. Oj, listan går att göra lång. De senaste åren har vi hyrt hus i södra Europa och tillbringat lite längre tid och även fått tid till att lära känna befolkningen, ytterligare en dimension i resandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s