djur · natur · resor

Möt Borneos björnar – världens minsta

Precis intill rehabiliteringscentret för orangutanger i Sepilok på norra Borneo ligger Bornean Sun Bear Conservation Centre. Centret har ett liknande syfte som rehabiliteringscentret för orangutanger som det ligger granne med, men känns något lite mer som en djurpark.

När vi är här träffar vi på fler spännande djur än björnarna, vilda djur som rör sig fritt bland björnarna, något som jag tänkt återkomma till. Men först lite om solbjörnarna, eller som de oftare kallas på svenska malajbjörnarna. Dessa malaysiska solbjörnar är de minsta björnarna i världen och de finns bara i Sydostasien.

Hot
De hotas fortfarande av utrotning på grund av avskogning, olaglig jakt och fångst av ungar som säljs som husdjur. Resultaten av dessa hot är att många unga solbjörnar lever under onaturliga fångstförhållanden, inomhus, bland annat i provincen Sabah på Borneo.

Det finns för närvarande 43 räddade malajbjörnar som bor på BSBCC, som är det enda centrat i världen för att rädda malajbjörnar. Anläggningen består av stora skogsområden för att ge en naturlig miljö anpassad till björnarnas behov och för underlätta deras rehabilitering tillbaka till naturen.

Centret
2014 öppnade centrat för allmänheten. Besökarna som sedan dess ökat i antal, från 50 000 personer det första året till idag runt 80 000 per år, kan här lära sig mer om malajbjörnarna och observera dem i en livsmiljö som liknar deras naturliga. Centret grundades 2008, började byggas 2010 och hittills har 7 malajbjörnar återförts till vilt tillstånd tillbaka till den oinhägnade regnskogen.

Besökarna rör sig på spänger som byggts i regnskogen, men här finns också staket mellan besökarna och björnarna. Då björnarna kan klättra i träd vet jag inte hur ”absolut” inhägnade de är, men staketet bidrar onekligen till känslan av djurpark här. Inte för att jag är någon motståndare till djurparker där djuren har det bra. Men ändå.

Björnarna
Solbjörnarna blir mellan en meter och 1,40 meter långa och mankhöjden är 70 centimter. De är normalt nattaktiva och sover på dagen, uppe i träden. Däremot går de inte i ide, som andra björnar, eftersom de endast lever i tropikerna där det finns både värme och mat året runt. Malajbjörnarna är allätare men äter helst insekter och honung.

7 reaktioner till “Möt Borneos björnar – världens minsta

  1. Malajbjörnar kände jag inte till. Förstår att dom kan fångas till husdjur, påminner om hundar utseendemässigt. Usch, blir så nedstämd av människors dumhet. Men som jag skrev om rehabiliteringscentret för orangutanger. Så skönt att det finns men så oerhört tråkigt att det ska behövas.
    Tack för att du skriver om detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s