natur · resor · vackra platser

Borneo – mina bästa tips!

75aeb844-b4d3-4d78-a554-f61bd184e235
Under höstlovet och en vecka till, i slutet av oktober och början av november, besökte jag Borneo tillsammans med min familj samt min bror och hans familj. Jag har bloggat en hel del om det. Nu börjar det bli dags att summera ihop mina bästa tips om Borneo, som du kan ha nytta av om du funderar på en resa dit.

Borneo ligger i Sydostasien och är världens tredje största ö efter Grönland och Nya Guinea. På denna stora ön samsas tre länder; Indonesien, Malaysia och Brunei.

Vilken del ska man välja?
Den som har gott om tid kan så klart besöka alla delar av Borneo. Indonesien har den största delen av ön, men inte flest utländska besökare. Inte heller det lilla konungadömet Brunei får särskilt många långväga gäster. Istället är det till de två delstater av Malaysia som ligger på Borneo som lockar mest. Dessa heter Sarawak och Sabah. Det var den senare vi besökte i höstas och det är mitt inryck att detta är den allra populäraste delen av Borneo att besöka. Ändå är där ingen direkt trängsel.

Vädret
På Borneo är klimatet tropiskt. Varmt och fuktigt året runt. Vackrast är själva vädret på Borneo ungefär från april till och med september och mest mulet och regn får du räkna med från november till februari. Men vi valde ändå alltså att resa i slutet av oktober och början av november, och vi hade helt okej väder på vår resa. Bra mycket bättre än i Sverige vid den tiden.

När brinner Borneo?
Väder är en sak. Värre är det med de enorma bränder som ”råkar” inträffa varje år på Borneo, mest på den Indonesiska delen, och som i praktiken röjer mark för nya palmoljeplantager. Malaysierna och även invånarna i Singapore har fått lov att vänja sig vid att de varje år, åtminstone till och från, omges av en rök-smog under den torra årstiden i augusti, september och en bit in i oktober. Det här bränderna är sorgliga på så många sätt; för de vilda djuren som dör i bränderna, för den biologiska månfald som trängs undan, för att de bidrar till att förvärra klimatkrisen och för att de skapar hälsoproblem. Att de stör turismen är ett mindre problem i sammanhanget. Men så är det så klart. Jag skulle själv inte välja att besöka Borneo de här månaderna.

Vad en resa dit kostar och hur du bokar
Det är svårt att ta sig till Borneo utan att flyga. Dessutom bidrar du faktiskt till att rädda klimatet genom att flyga just till Borneo som turist. I alla fall om du besöker regnskogen. Och särskilt om du dessutom låter klimatkompensera dina flygresor. Jag gjorde det genom att skänka en gåva till VI-skogen på 875 kr per person.

Flyg till Singapore från Köpenhamn eller Stockholm finns från drygt 4 000 kr per person. Priset beror på när på året ni vill resa, hur många och vilka mellanlandningar ni är beredda att stå ut med och hur långt i förväg ni bokar. Önskemål om restid, avresetidpunkt (veckodag och tid på dygnet) och flygbolag spelar också in. En resa tur och retur från Singapore till Kota Kinabalu på Borneo kostar sedan runt 1 300 kr/person med AirAsia. På Borneo kan du ta dig runt på olika sätt.

14b1343f-13fb-458c-90bc-ab283b5d4e35
Utsiktsplats mot berget Kinabalu på Borneo.

Hur tar du dig runt?
Vi valde att flyga med AirAsia till Sandakan från Kota Kinabalu. Den kostar från under 600 kr per person tur och retur. Vi flög dock enkel resa och valde sedan att flyga från Sandakan till Singapore via Kuala Lumpur. Vi tog oss också runt genom att boka utflykter och då åkte vi med minibuss.

I städerna är appen Grab ett fantastiskt smidigt och billigt sätt att ta sig runt.

Var ska man bo?
De flesta turister använder städerna Kota Kinabalu och Sandakan på norra Borneo som sina baser för att upptäcka ön. Ska du bara välja att besöka en av delarna på Sabah så föreslår jag Sandakan och att göra utflykter därifrån. Själva städerna är inte överdrivet sevärda i sig. Men båda är ändå småtrevliga.

I Kota Kinabalu bodde vi på ett Airbnb som var okej för priset men inte alls den lyxläghenhet som annonsen påstod. Infinitypoolen på taket var i alla fall fin.

Att bo på hotell på Borneo är annars i regel ganska billigt. Inne i Kota Kinabalu kan ni till exempel bo två personer i dubbelrum på Hotel Horizon för runt 700 – 900 kr per natt, med frukost inkluderat. Men priset varierar så klart beroende på säsong.

Utanför Kota Kinabalu finns en hel del fina öar där det också finns hotell, oftast lite dyrare, att välja på. Alla hotell som ligger vid havet ligger inte vid någon fin strand, särskilt inte de som finns på fastlandet, så var uppmärksam när du bokar ifall det är strandliv du söker.

I Sandakan rekommenderar jag Four Points by Sheraton där vi bodde, och där kan ni bo två personer en natt i dubbelrum för 500 kr. Hotellet ligger mitt i stan så några stränder är det inte fråga om här heller, men hotellet har en mysig pool med utblick mot havet och horisonten.

Men besöker du Borneo ska du självklart inte stanna i städerna hela tiden. Dessa är egentligen bara utgångspunkter.

Utflykterna
Så vilka utflykter ska man då göra? Jag rekommenderar i första hand att göra minst en utflykt från Sandakan. Den jag tänker på är en utflykt som utgår därifrån och som både innehåller ett besök, en dag och en natt, på en sköldpaddsö, och två nätter på en lodge i regnskogen, med tillhörande safariresor med båt på floden. Du kommer att se massor av häftiga djur! Därtill ingår besök på ett rehabiliteringscenter för orangutanger och ett besök i en park med malajbjörnar. Samt ett besök i en grotta med svalor och fladdermöss. Det här är sammantaget naturupplevelser i världsklass. Och något i den stilen bör du absolut göra om du åker till Borneo.

Men även de utflykter som vi gjorde till skärgården utanför Kota Kinabalu och till berget Kinabalu vill jag absolut rekommendera, liksom den vackra men dyra ön Lankayan. Om du väljer att endast resa till Kota Kinabalu och hoppa över Sandakan tror jag att en utflykt för att se näsapor kan vara riktigt häftig. Men vi hoppade över den utflykten och det gjorde oss inget eftersom vi senare såg massor av näsapor längs floden Kinabatangan utanför Sandakan.

747ed315-e3a3-4257-a469-c4597f6d0960
Båtsafari på floden Kinabatangan

Behövs visum och gäller passet?
När detta skrivs gäller det att visum inte krävs för svenska och andra EU-medborgare som uppehåller sig mindre än 90 dagar i Malaysia. Däremot behöver ditt pass vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum. Om du inte är EU-medborgare behöver du undersöka vilka regler som gäller för dig.

Indonesien har krångligare regler. Men det kan även här vara viseringsfritt för svenska medborgare. Men bara om du reser in i landet via ett anatal specifierade flygplatser, hamnar och landgränser. Ett par av dessa finns på Borneo. Det gäller då resor som är upp till 30 dagar i Indonesien och om du har ett ordinarie pass (inte provisoriskt). Ditt pass måste även här vara giltigt sex månader efter hemresa. Och du får inte finnas på deras svarta lista.

Även för inresa i Brunei krävs ett pass med en giltighetstid på minst 6 månader. Svenska medborgare på besök i Brunei behöver i dagsläget inget turistvisum för vistelser kortare än 30 dagar.

Hur funkar det med pengar?
Vi var ju bara i den malaysiska delen av Borneo, så det här handlar om den delen. Valutan i Malaysia heter Ringgit och den förkortas MYR. En MYR är ungefär 2,30 svenska kronor. Vi hade inte växlat till oss valuta innan vi kom till Malaysia utan nöjde oss med att ta ut i bankomater på plats. (Första gången jag använde en bankomat någonsin var för övrigt i Malaysia på 90-talet. Men det var i en annan del av landet.)

Vi betalade också en hel del med kort. Det mesta är billigt i Malaysia och du behöver inte tänka på att betala dticks. Det förväntas inte i några sammanhang.

Hur är maten?
Maten på Borneo är ganska typiskt asiatisk, men mildare kryddad än den i Thailand till exempel. Vi åt mycket gott under vår resa, men godast var nog de räkor kryddade med ingefära som vi fick på Lankayan och det smörgåsbord av smårätter som vi bjöds på i byn Ranau när vi var på utflykt på berget Kinabalu.

Typiskt asiatisk mat på Lankayan, Borneo

Tillgång till internet
På Borneo har de flesta hotell wi-fi, men var beredd på att det kanske inte fungerar särskilt bra. Ibland nästan inte alls. Speciellt på lite mer avlägsna platser. Vi upptäckte först mot slutet av vår resa att vi hela tiden som vi varit i Malaysia haft möjlighet till, i mån av täckning, surf på telefonerna utan extra kostnad. Kolla upp vad som gäller för just ditt abonnemang!

Säkerhetsläget på norra Borneo
På svenska utrikesdepartementets hemsida kan du för närvarande läsa att de med anledning av säkerhetsläget sedan den 15 februari 2015 och tills vidare avråder från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah i Malayisia. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan. Brittiska UD avråder ifrån resor till ett större område. Läs på i förväg och uppdatera dig om vad UD säger inför din resa.

Vad är det bästa med att resa till Borneo?
Det finns mycket som är häftigt med Borneo. Havssköldpaddor, koraller och fiskar i havet till exempel. Borneo är inte främst känt för vackra stränder, men de finns för den som söker.

Det allra, allra bästa med den här störa tropiska ön är dock alla häftiga växter och djur i regnskogen. Vi hade tur och fick både se världens största blomma och den ovanliga borneoelefanten. Men även utan den upplevelsen är regnskogen helt fantastisk. Inte minst orangutanger, näsapor och flera andra sorters apor är häftiga att se i det vilda. Färgglada fåglar också.  Missa inte att åka på båtsafari i regnskogen om du reser till Borneo!

En långsvansad makak klättrar i ett träd i regnskogen.
Den ovanliga borneoelefanten kliver fram ur regnskogen.
Borneo är inte främst känt för vackra stränder, men de finns. Här på Lankayan.
Det finns mycket vackert under ytan också, som här blå mjuka koraller och clownfiskar.

4 kommentarer på “Borneo – mina bästa tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s