djur · hållbart resande · krönikor · miljö · natur · resor

Rädda klimatet – flyg till Borneo som turist

– Krönika –

Vi åker minibuss från Bilit Rainforest Lodge i delstaten Sabah i Malaysia. Vi åker mil efter mil genom landskap av palmoljeplantager. Palm efter palm efter palm i långa rader. På några platser har 25 år gamla palmer huggits ner för att ge plats åt nyplanterade träd.

Vi är på väg till ett orangutangcenter strax utanför Sandakan, som i sin tur ligger nära Borneos norra spets. Orangutangen är människans närmaste släkting efter två arter chimpanser och gorillorna. Genetiskt överensstämmer de med oss till 97%.

Det rehabiliteringscenter vi ska till är ingen djurpark – även om de också tar emot oss turister i kommersiell skala på ett sätt som påminner om en sådan. Centret behövs för att ta hand om orangutanger som far illa och inte klarar sig när regnskogen trängs undan. Syftet är att aporna ska återföras till den krympande regnskogen när rehabiliteringen är avslutad.

Palmolja till kakor och godis över hela världen tränger undan en av våra närmaste släktingar. Det är inte lätt att välja bort palmolja men hemma undviker vi att köpa till exempel Nutella till förmån för annan nötkräm som inte bidrar till att utrota orangutangerna.

Men när jag sitter här i minibussen och ser palmer i raka led, så långt ögat kan nå, slår det mig. Om inte markägarna här får avsättning för palmolja innebär det ändå ingen säker räddning för den återstående regnskogen.

Världsmarknaden vill också ha kaffe, te och kakao. Bland annat. Det finns många godsaker som en allt mer välmående mänsklighet vill konsumera. Det finns alltså alternativa grödor för den markägare som vill ta ner regnskogen, även om efterfrågan på palmolja skulle minska.

Regnskogen på Borneo behöver bevaras av flera skäl. Till att börja med: inte vill vi väl utrota våra ”kusiner” orangutangerna? Men det är just vad vi är i färd med att göra.

Orangutangen räknas idag som en utrotningshotad art. Det fanns en gång miljoner orangutanger på Borneo och Sumatra, men idag återstår bara runt 50 000 vilda orangutanger. Jämför med hur många människor det finns på jorden. Och det är just vi människor som är det främsta hotet mot denna människoapa. Som är så lik oss till utseendet att den fått namnet ”orang utan” som betyder ”skogsmänniska”. Genom att vi skövlar regnskogen som orangutangerna bor i försvinner deras hem och möjlighet att hitta föda.

Det är det första skälet att bevara regnskogen på Borneo. Det andra är den biologiska mångfalden i övrigt.

Borneo, världens tredje största ö, utgör 1% av världens landareal men innehar ändå hela 6% av den globala biologiska mångfalden i sina fantastiska tropiska regnskogar. Här finns bland annat världens minsta elefanter, borneoelefanten och världens största blommor, rafflesian. Men denna mångfald är hotad. Borneo har redan blivit av med över hälften av sina skogar, och en tredjedel av dessa har försvunnit under de senaste tre decennierna. Mångfalden har ett värde i sig och är dessutom en unik resurs för mänskligheten.

Det tredje skälet att bevara regnskogarna är att det behövs om vi ska kunna rädda klimatet. Avverkningen av världens skogar står för cirka 17 procent av utsläppen av växthusgaser. Att bevara de tropiska regnskogarna är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att minska utsläppen.

Men utvecklingen går alltså åt fel håll. Så vad kan vi göra?

Ett självklart val är att stötta organisationer som jobbar med att bevara regnskogen. Världsnaturfonden, WWF, är i det sammanhanget ett bra val. Men som det ser ut just nu räcker inte deras arbete till.

Här kan turismen också vara en positiv kraft. Om många fler kommer till Borneo för att se och uppleva regnskogarnas myllrande liv finns det en möjlighet att skogen blir mer värdefull bevarad än nedhuggen och omvandlad till plantager. Även för markägarna.

Så faktum är att du snarare bidrar till att rädda klimatet än till att förstöra det, om du flyger till Borneo för att besöka regnskogen och se djuren på plats. Ser du till att klimatkompensera flygresan är det ännu bättre!

14 kommentarer på “Rädda klimatet – flyg till Borneo som turist

  1. Det är inte lätt att hitta det som inte innehåller Palmolja, men jag vägrar köpa något som innehåller Palmolja. Nu har jag sett att vissa pepparkakor har stor text på förpackningen med ”innehåller inte palmolja”. Det gäller att få alla att förstå att var och en kan göra skillnad och att det hjälper vår miljö.

  2. Mycket jag inte kände till i detta inlägg.
    Palmoljans vara eller inte vara har inte tagits upp alls där jag bor. Miljömedvetandet är så mycket större i Sverige.
    Att flyga är inte bara av ondo, ibland kan debatten bli lite enkelriktad i Sverige, tycker jag.
    Mycket intressant läsning.

  3. Kommer ihåg när vi körde genom Sabah. Mådde riktigt illa när man såg hur mycket av regnskogen som försvunnit till förmån för palmerna. Så håller med. Ibland är flyg inte av ondo. Borneo behöver turismen. Riktigt bra inlägg. Ämnet behöver lyftas.

    1. Tack för dina ord! Jag hoppas verkligen att det kan få någon att tänka till. Turismen är en positiv kraft på flera sätt (med vissa baksidor) och jag är genuint oroad att den pågående debatten gör att just naturintresserade människor väljer att stanna hemma eftersom just naturturismen är en viktig motkraft mot förstörelse av klotets mest värdefulla naturområden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s