listor · resor · vackra platser

Lista – Sveriges 25 vackraste platser

Gillar du som jag vackra platser? Funderar du på en semester i Sverige? En så kallad Svemester. Men behöver du kanske lite idéer och uppslag kring var Sveriges vackraste platser kan finnas? I så fall är det här en lista för dig.

Jag har nämligen gått igenom min egen minnesbank och listar här de platser i Sverige som jag själv tycker är allra vackrast:

1. Abisko och Björkliden

Silverfallet ligger där Rakkasjokk rinner ut i Torne träsk. Foto: Inger Hansson

Först tänkte jag ha dessa båda orter i Lapplandsfjällen som var sin plats på den här listan. Men sedan kom jag fram till att de ligger så pass nära varandra att de i ett sådant här sammanhang nog får anses höra ihop som ett och samma resmål. Från båda platserna har du dessutom flera fina utblickar mot Sveriges vackraste U-dal, Lapporten.

Allra vackrast är nog de här båda orterna på vårvintern, i mars – april. Ibland undrar jag om det kan finnas en finare plats att åka skidor utför än i Björkliden. Dolomiterna möjligen, men i vart fall finns det ingen sådan plats i Sverige. Med vyerna mot Torne träsk och inte minst Lapporten som syns i den allra översta bilden i det här inlägget. Sju år har vi åkt skidor här på vårvintern.

Men även sommaren här är väldigt fin och det finns då fler platser att upptäcka. Det är bland annat då du kan besöka Silverfallet. Det finns i Björkliden vid platsen där Rakkasjokk rinner ut i Torne träsk. Och det ser mer ut som om det vore placerat i ett tropiskt land än i Lappland. Men det är här i norr som det klaraste vatten faller ner som ett vitt skum mellan klippkanterna till en turkos lagun där det möter sjön vid en klapperstensstrand. Vandra kan du också göra här uppe. Den berömda Kungsleden börjar i Abisko, som också är en utmärkt utgångspunkt för dagsvandringar.

Läs mer och se fler bilder: Lapporten, Abisko och Björkliden – mina 10 bästa tips året runt

2. Österlen

Stranden vid Stenshuvud. Foto: Inger Hansson

Första gången jag var på Österlen i Skåne var i samband med konstrrundan en påsk för många år sedan. Ska jag vara ärlig fattade jag inte alls varför så många konstnärer hade samlats just här. Slättlandskap med bruna, kala åkrar, vindpinade träd. Regn och blåst. Det var inte särskilt intagande den där dagen, helt enkelt. Men när vädret är fint kan Österlen vara något helt annat; vackra stränder, böljande backar, vackra bokskogar, fornlämningar och en fantastisk blomsterprakt. Tricket är att hitta pärlorna.

Och att undvika värsta högsommaren när det är alldeles för trångt på många platser här. Maj och september är två månader som jag särskilt rekommenderar för ett besök i de här krokarna.

Eftersom jag och min familj bor i västra Blekinge har vi nära hit och det brukar bli minst en utflykt till Österlen varje år, för vår del. Så jag har samlat på mig en del tips genom åren. Jag har samlat mina bästa i ett eget blogginlägg.

Läs mer och se fler bilder: Österlen – mina 10 bästa tips

3. Karlskrona

Brändaholm – Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde – finns i Karlskrona. Foto: Inger Hansson

Karlskrona är ett världsarv som örlogsstad. Men allra vackrast tycker jag ändå att Brändaholm är. Ett kolonistugeområde som ligger på en av stauns många öar, men som knappast har ett enda dugg med världsarvet att göra.

Brändaholm ligger på Dragsö. Området består av 45 söta stugor som nästan ser ut att stå på varandra och detta måste vara Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde. De här röda stugorna vid havet får också ofta representera hela Sverige på pussel, bokomslag och souvenirer. Inte undra på.

Karlskrona är överhuvudtaget en väldigt speciell plats i och med att hela staden har anlagts ute på skärgårdsöar. Dessutom så sent som på 1600-talet. Och för flottans skull. Trossö heter den allra mest centrala ön, men staun består av många fler öar. Några särskilt vackra platser i Karlskrona är Stortorget, Stumholmen med Marinmuseum, Björkholmen och Ekholmen. Det gamla varmbadhuset inne på Trossö tycker jag också mycket om.

Överhuvudtaget är hela Blekinge mycket vackert, men i den här listan har jag bestämt mig för att inte räkna hela landskap som en plats. Även om Blekinge är så pass litet att du nästan skulle kunna göra det.

Läs mer och se fler bilder: Blekinges 10 vackraste platser

4. Fårö

Raukområde vid Gamle Hamn på Fårö. Foto: Julia Caesar. Bildkälla: Unsplash

Gotland överhuvudtaget är väldigt vackert på många platser. Men det är ändå något alldeles särskilt med Fårö. Ön som ligger precis norr om huvudön och som har så fina raukområden, ett väldigt platt men speciellt landskap med enbuskhedar, myrar och tallskogar, sanstränder och fiskelägen. Många stenmurar och stenhus.

Raukområdet vid Gamle Hamn är det mest kända och den mest karakteristiska rauken där kallas raukporten ”Kaffepannan” eller ”Hunden”. Det här är ett naturreservat där det också finns ett gammalt gravfält från vikingatiden och rester efter en medeltida kyrka.

Fårö är Sveriges åttonde största ö och är också känt för att både Olof Palme och Ingemar Bergman hade sommarhus här.

Själv har jag nyligen varit här för första gången på väldigt många år. Och jag kan konstatera att där är lika vackert idag som det var på 80- och 90-talet.

Läs mer: Gotlands snyggaste raukar finns vid Gamle Hamn på Fårö

5. Stockholms skärgård

Okänd ö i Stockholms skärgård. Foto: Inger Hansson

Jag måste erkänna att jag inte har varit jättemånga gånger i Stockholms skärgård. Och att jag idag inte ens har koll på exakt vilka öar jag då har varit på. Ett par gånger har jag dessutom åkt båt och bara sett öarna från sjösidan. Men ändå. Jag har sett fullt tillräckligt för att våga placera området så här pass högt upp på min lista här.

Det är dessutom ganska vanligt att huvudstadens arkipelag toppar sådana här listor så jag är inte särskilt orolig för att jag placerat den här skärgården allt för högt.

Sommaren 2019 åkte vi färja från Stockholm till Tallin via just Stockholms skärgård och sedan också Åland. Skärgården var mycket vacker denna ljusa sommarkväll i juni. Baltic Queen är ett flytande nöjespalats men det brydde vi oss inte mycket om. Vi njöt av naturen vi passerade istället. Åt middag. Och sedan en magisk solnedgång över spegelblankt vatten. De asiatiska resenärerna kunde inte sluta fotografera. Inte jag heller.

Stockholms skärgård räknas som Sveriges största skärgård och den näst största i Östersjön, efter Skärgårdshavet i sydvästra Finland. Den lär bestå av 24 000 öar, holmar och skär. Så där finns en hel del att uppträcka.

Läs mer och se fler bilder: På kryss genom Stockholms skärgård

6. Kalmar

Kalmar slott i solnedgången. Foto: Inger Hansson

Fyra år i rad vann Kalmar en omröstning som ”årets sommarstad” innan tävlingen las ner på grund av att det var samma stad som vann hela tiden.

Jag har mest varit i Kalmar i samband med ett par tjänsteresor och när en av mina söner har spelat innebandy i närheten. Så egentligen har jag aldrig turistat lite mer ”på riktigt” i Kalmar, men det skulle jag gärna göra någon gång.

Jag har i alla fall besökt slottet. I slutet av 1100-talet uppfördes ett försvarstorn på den då redan befolkade Slottsholmen. Den kanske viktigaste händelsen i Kalmar under medeltiden var annars att Drottning Margareta lät bilda Kalmarunionen 1397 mellan Sverige, Norge och Danmark. Unionen förenade länderna med en gemensam regent och utrikespolitik. Under 1500-talet omvandlades den medeltida borgen till ett renässansslott som idag anses vara Sveriges bäst bevarade.

I Kalmar finns också, bland annat, en mycket vacker domkyrka utan eget stift.

Läs mer och se fler bilder: En domkyrka utan stift och Ett besök på Kalmar slott

7. Visby

Visby ringmur. Foto: Artifex Bildkälla: Wikimedia Commons.

Det är något alldeles särskilt med Visby med sina smala gränder och sina många rosor. Hansastaden. På många sätt är den helt unik i Sverige och är också ett världsarv.

Och ja, det är ju framförallt den lilla centrala innerstaden jag pratar om. Den delen av Visby som ligger ”innanför ringmuren.” För det är ju den som är skiljelinjen här. Idag som på medeltiden. Den fina medeltida ringmur som byggdes från 1100-talet till 1300-talet och som är mer än tre och en halv kilometer lång, upp till elva meter hög och som innehåller 27 av marktorn och nio sadeltorn.

Promenera runt muren, strosa omkring i gränderna, men glöm inte att också stanna till på något kafé för en saffranspannkaka med salmbärssylt.

Visste du förresten att gotlänska salmbär är samma bär som skånska blåhallon?

Läs mer: 10 saker du behöver veta om att semestra på Gotland

8. Vattenriket

Solnedgång bakom naturum i Vattenriket. Foto: Inger Hansson

Visste du att det finns ett Vattenrike i Sverige? Har du läst den här bloggen förut vet du det säkert, eftersom jag skriver om Vattenriket då och då. Jag har ju jobbat i Kristianstad som ligger i Skåne. På kommunen till och med. Och har ett starkt intresse för naturen. Och då blir det ju naturligt att ständigt återkomma till Kristianstads Vattenrike som är Sveriges äldsta biosfärområde och det finns då alltså i Kristianstads kommun i Skåne.

FN-organet Unesco utsåg nämligen Kristianstads vattenrike till biosfärområde, ett modellområde för hållbar utveckling, redan 2005. Biosfärområdet omfattar nästan hela Kristianstads kommun och innehåller nästan alla svenska naturtyper. Naturen är verkligen givmild i Vattenriket!

Några av mina favoritplatser i Vattenriket är den vackra Åhuskusten, som enligt mig är en del av Sveriges längsta sandstrand, solnedgångarna vid Helge å i centrala Kristianstad, att vandra på spänger som öppnat upp annars slutna rum i våtmarker och sumpmarker och Pulken när tranorna dansar på våren.

Läs mer och se fler bilder: Vattenriket – mina 8 bästa tips

9. Kolmården

Sjön Näknen i Kolmårdsskogarna. Foto: Inger Hansson

Det finns människor som tror att Kolmården är en djurpark. Det är i och för sig riktigt att det finns en djurpark i Kolmården. Men det är inte den som ÄR Kolmården.

Kolmården är en skog, ett bergsområde, med gamla rövargrottor till och med, i det som en gång var gränstrakt (och fortfarande är det – i och för sig) mellan Götaland och Svealand. Det är förkastningsbranten med fantastiska vyer över Bråviken. Och det är många vackra skogssjöar att bada i. Lilla Älgsjön, Glottern, Svängbågen, Sörsjön och Näknen. För att nämna några.

Det finns också många platser att välja på för den som gillar att vandra. Det tidigare Marmorbruket och Getåravinen är två av mina egna favoriter.

Doften av pors och skvattram i ett kolmårdskärr. Gummistövlar eller blöta gympadojjor på fötterna. En irriterande mygga surrar runt örat. Smaken av ett nyplockat och solvarmt hjortron i munnen medan jag plockar fler att lägga i hinken. Det är barndomsminnen för mig. Jag borde verkligen skriva ett eget inlägg om mitt Kolmården någon gång. Men det är väl så. Att ju närmare hjärtat en plats finns, desto svårare blir det att formulera något vettigt.

10. Dalafjällen

Vandring på Hemfjället i Dalarna. Foto: Inger Hansson

Dalafjällen är mjukare i formen än många av fjällen längre norr ut. Utom kanske möjligen Städjan som tvärt om närmast liknar en vulkan. Men söder om Städjan består fjällen till och med av en annan bergrund än resten av fjällkedjan. Transtrands– och Fulufjällen i Dalarna är nämligen gjorda av Dalasandsten.

Vill du undvika den trängsel som åter igen väntas bli stor på många håll i de svenska fjällen på sommaren? Då har jag ett förslag på en fjällvandring som var helt utan trängsel när vi var där förra sommaren, nämligen Hemfjället i Sälenområdet i Dalarna. En okänd pärla i de allra sydligaste svenska sommarfjällen! Blånande berg långt bort mot horisonten. Uppe på kalfjället blommade hjortron och ängsull i stora mängder i juni.

Mer trängsel lär det bli i Fulufjällets nationalpark med det kända Njupeskärs vattenfall. Men vackert är där onekligen. Där också.

Läs mer och se fler bilder: Vandra på Hemfjället i Dalarna – tillbaka till framtidens resande och Om Särna och Fulufjället (och om att bli och inte bli nerröstad)

11. Industrilandskapet

Strömmen och Bergsbron i Industrilandskapet, Norrköping. Foto: Inger Hansson

Industrilandskapet. Vad jag vet finns det bara ett, så därför behöver jag inte nämna att det är området med gamla nedlagda fabriker i Norrköping som jag menar? Men kan ett gammalt industriområde vara vackert? Jo. Faktiskt. Mycket vackert, till och med.

Området består bland annat av Holmens bruks tidigare fabrikslokaler. Där producerades papper fram tills den sista pappersmaskinen stannade 1986. Det var ett år innan jag flyttade från Norrköping. Redan då var de gamla industrierna ståtliga byggnader, men det mesta var slitet, skitigt, inhängnat och övergivet. Industrierna hade lagts ner och tillverkningen hade flyttat någon annanstans. I de flesta fallen utomlands.

Men bara några år senare började det komma nytt liv i de gamla fabrikslokalerna, varav många hade varit textilindustrier. In flyttade kontorsjobb, högskolan, kulturverksamheter och museer. Lokalerna rustades upp både invändigt och utvändigt. Och 1990 föddes begreppet ”industrilandskapet” som en stor tillgång för staden Norrköping. Ett kulturarv från industrialismens tidsepok. De flesta av de kvarvarande före detta fabrikerna hade kommit till under perioden 1850–1920, men områdets industriella historia började redan under det tidiga1600-talet. Från början drevs fabrikshjulen av kraften i Stömmens fall men senare kom ångmaskinerna och röken ur skorstenarna.

Vid början av 1990-talet byggdes ett nytt vattenkraftverk som gömmer undan en hel del av vattenflödet i Strömmen. I samband med det konstruerades fallen inne i Norrköping om, så att de ändå skulle försätta ge betraktaren en känsla av det strömmande vattnets kraft. Och det gör de verkligen!

12. Orust och Tjörn

Tjörn. Foto: Drahomír Posteby-Mach Bildkälla: Unsplash

En sommar för många år sedan, på 90-talet och långt innan barnen kommit, bestämde vi oss för att bara turista i Sverige en sommar. Och hade en sådan himla otur med vädret. Men när vi besökte öarna Orust och Tjörn på västkusten var vädret i alla fall hyggligt. Och vi gillade vad vi såg.

Orust är Sveriges tredje största naturliga ö. Söder om Orust ligger den knappt hälften så stora ön Tjörn. Det är på båda öarna mycket mjuka bohusklippor och fiskelägen. Räkmackor och segelbåtar. Många små trävillor som trängs lite huller om buller på klipporna. Ofta vitmålade. Eller röda med vita knutar. I Skärhamn på Tjörn finns också Nordiska Akvarellmuseet som är väl värt ett besök.

Jag har inte själv skrivit något separat blogginlägg om någon av dessa båda öar men vill du veta mer om Tjörn kan du läsa på här.

13. Stockholm

Körsbärsträden i Kungsträdgården – väl värda att fotograferas. Foto: Inger Hansson

Så här års, vid månadsskiftet april till maj, blommar de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården. Och de är så vackra att de har blivit ett fenomen som fyller många sociala medier med selfies och andra porträtt fotograferade i allt det rosaskimrande.

Jag pratar alltså om Stockholm. Förutom de där körsbärsträden så är nog annars att Gamla stan den vackraste delen av huvudstaden. De medeltida slingrande gränderna och de färgglada gamla husen. Söder är också fint. Och Djurgården. Nationalstadsparken. Och ja, många delar av huvudstaden med allt sitt vatten. Mälaren och Östersjön. Det är ju faktiskt, mestadels, en riktigt fin huvudstad vi har!

En blandning av sött och salt.

14. Blekinge skärgård

Tjärö är Blekingeskärgårdens mesta turist-ö, sedan lång tid. Foto: Inger Hansson

Tjärö måste vara Sveriges gulligaste skärgårdsö. I alla fall om du frågar mig. Som en blandning av Bullerbyn och Saltkråkan har denna vackra svenska turistklassiker en särställning i Sveriges sydligaste skärgård.

Det sägs att namnet på landskapet Blekinge kommer från ordet bleke som i sin tur betyder ”stiltje med blank vattenyta”. Det stämmer ofta in på vattnen runt Tjärö, som ligger i innerskärgården med de lugnare vindar och vågor som följer på det. Inte sällan är vattnet spegelblankt.

Men det finns fler vackra öar i Blekinge skärgård, som är Sveriges sydligaste. Hanö är också speciell med sina vindpinade träd och sina avenbokskogar. Tärnö i Karlshamns skärgård är också fin, och också lite av en turistö, om än inte lika utpräglad som de två tidigare nämnda. Och så har vi de stora öarna utanför Karlskrona; Hasslö, Aspö, Tjurkö och Sturkö. Utklippan ska också vara speciell. Och det finns många fler öar att upptäcka i den blekingska skärgården. Som är lite annorlunda i och med sina många ädellövträd.

Läs mer och se fler bilder: Sveriges gulligaste skärgårdsö? – 7 saker du behöver veta om Tjärö

15. Höga kusten

Högakustenbron. Foto: Inger Hansson

Höga kusten. Det är ett sådant där område som ofta återkommer när det ska talas om natursköna platser i Sverige. Det som är speciellt med området är att det är den enda platsen i landet där höglänt och kuperad norrlandsterräng sträcker sig ända ut mot Östersjön. Vi pratar om kustdelarna av landskapet Ångermanland i Västernorrlands län. Ännu längre norrut, som t.ex. i Luleå, där jag själv har bott för länge sedan, är landskapet förvånansvärt platt vid kusten. Men det är den alltså inte här, vid den höga kusten.

Jag var senast vid Höga kusten på en resa i tjänsten 2009 där vi bodde precis vid Högakustenbron och vi gjorde också en utflykt där vi besökte fiskeläget Barsta och naturreservatet Rotsidan. Det senare skulle jag vilja kalla ”den låga kusten vid Höga kusten”.

Men jag har själv mycket kvar att upptäcka längs Höga kusten. Jag skulle till exempel mycket gärna någon gång vilja besöka Skuleskogens nationalpark med den berömda Slåttdalsskrevan.

Läs mer och se fler bilder: Höga kusten – egna minnen och andra resebloggares bästa tips

16. Norra Öland

Stranden vid Homrevet på norra Öland. Foto: Inger Hansson

Den populära semesterön Öland är uppdelad i två kommuner där de norra delarna av ön utgör Borgholms kommun.

Mest berömd är kanske den här delen av ön för Borgholms slott, där den svenska kungafamiljen brukar tillbringa delar av sommaren. Och den gamla borgruinen, så klart, där konserter brukar hållas. Men norra Öland har mer än så att bjuda på. Och här är fint.

Extra vackert är det vid standen Homrevet. Nere vid vattnet växer strandråg i sanddynerna. Och stranden har ljus sand och turkosa färgtoner i vattnet.

En dag på norra Öland, vad gör man då? Vi var där en dag förra sommaren och åkte förutom till standen Homrevet, norr om Böda, även till Byxelkrok där vi åt god lunch. Därefter såg vi Ölands norra udde med fyren Långe Erik och avslutade med – ja, faktiskt! – raukar.

Läs mer och se fler bilder: En dag på norra Öland – vacker strand, lunch och sevärdheter

17. Östergötlands skärgård

Skärgårdsklippor i Arkösund. Foto: Inger Hansson

De nordligaste delarna av Östergötlands skärgård ligger runt Arkösund, vid Vikbolandet, som i sin tur ligger en bit öster om Norrköping och söder om Bråviken. Fortsätter du söder ut kommer du till Sankt Anna skärgård. Som i sin tur ligger utanför och söder om den mindre viken Slätbaken vid Söderköping. Ännu längre sögerut kommer Gryts skärgård med öar ända ner mot Valdemarsvik.

De mest besökta, kanske för att de är de mest lättillgängliga platserna, ska vara Arkösund, Tyrislöt, Fyrudden, Ekön, Stegeborg, Harstena samt Häradskär.

Trots att jag är född och uppvuxen i Östergötland har jag inte varit jättemycket i skärgården. Men på senare år har jag varit några gånger i Arkösund och som barn gjorde vi någon skolresa till någon av öarna i skärgården. Och jag måste säga att det jag ändå sett av Östgötaskärgården har varit mycket vackert.

18. Gammelstad

Gammelstad kyrkby i Luleå är ett världsarv. Foto: Gammelstad1 Bildkälla: Wikimedia Commons

Gammelstad är en kyrkby som ligger vid Nederluleå kyrka som i sin tur ligger en mil nordväst om Luleå. Små söta röda stugor med vita knutar runt en 1400-talskyrka. Detta är det ursprungliga Luleå. Det är därför det heter just Gammelstad. Det var här som Luleå först fick sina stadsrättigheter. Att staden sedan flyttades berodde på landhöjningen. Stadens namn kom för övrigt från det samiska ”Lulu” som kan tydas som ”östligt vatten” och finns dokumenterat från 1327.

Luleå kyrkosocken var stor, gick ända upp mot Jokkmokk, Gällivare och nästan hela nuvarande Norbottens län (alltså även en bra bit av Lappland), så många av kyrkobesökarna behöde ha någonstans att övernatta när de skulle gå i kyrkan. Och så tillkom kyrkbyn. Sådana fanns och finns kvar på många håll i Skandinavien.

Men Gammelstad i Luleå anses vara den bäst bevarade av alla kyrkstäderna och har därför av UNESCO utsetts till världsarv. Särskilt gullig och intagande är Gammelstad på vintern när snön ligger i drivor på taken. Om du frågar mig.

19. Södra Öland

Eketorps borg ligger mitt på Alvaret. Foto: Inger Hansson

Längst söderut på ön ligger Ölands södra udde. Med den kända fyren Långe Jan som är inte bara är Ölands högsta utan till och med hela Sveriges högsta fyr med sina 42 meter. Och med kända Ottenby fågelstation där flyttfåglar skådas och räknas både vår och höst.

Fyren, som blev klar 1785 är ett byggnadsminne som heter ”Ölands södra udde”. Endast i folkmun heter den ”Långe Jan”, troligtvis efter den katolska kyrka, Capella Beati Johannis, som revs för att ge sten åt bygget. Den ser märkligt nog inte så väldigt hög ut nerifrån, kanske beror det på att den är ganska knubbig med sina tolv meter i diameter. Men när du gått upp för alla 197 trappstegen så känns det både på puls och andning och syns på utsikten att det är en bit upp.

Väderkvarnarna hör också till landskapsbilden. Hela Öland är fullt av gamla väderkvarnar. Öland är platt. Knappast en plats för vattendrivna kvarnar. Och det blåser mycket här. Platt som det är och nära till havet. Så jag antar att det är förklaringen. Här finns också det stora Alvaret. Ett världsarv utsett av UNESCO, som ofta är så torrt på sommaren att det påminner mer om någon torr grekisk ö än om resten av Sverige. På Alvaret finns också Eketorps borg. Det är en återuppbyggd historia, men kan ändå vara väl värd ett besök.

Läs mer och se fler bilder: En dag på södra Öland – vad gör man då?

20. Varberg

Kallbadhuset i Varberg. Foto: Inger Hansson

Att Varberg kommer med på den här listan beror främst på två byggnader som ligger intill varandra. Varbergs fästning och kallbadhuset. Tyvärr ger hamnen intill, med den gamla färjeterminalen, ett litet tråkigt intryck som stör bilden lite. Vore det inte för det så hade Varberg hamnat ännu högre upp på min lista.

Varbergs fästning byggdes i slutet av 1200-talet som en borg. Borgen var från början dansk och blev sedan norsk. Under nordiska sjuårskriget intogs den först av svenskarna 1565 och blev då svensk för första gången, men intogs sedan av danskarna 1569 och blev då åter dansk.

Precis intill Varbergs fästning ligger alltså det fina kallbadhuset som faktiskt lite då och då rör upp starka känslor på sociala medier, när någon som sett en bild av den får för sig att byggnaden är en ny skapelse och ser den som ett bevis på den ”islamifiering” av det svenska samhället som vissa anser pågår.

Det var också, mycket riktigt, först på 1990-talet som kallbadhuset renovererades till sitt nuvarande utseende. Och visst är detta utseende inspirerat av muslimsk arkitektur, morisk närmare bestämt. Men sannolikt endast indirekt via brittiska badorter. Men inte har denna inlåning skett på senare tid, inte. Det var redan 1866, när det första badhuset byggdes på platsen som byggnaden fick det utseende den har idag. Anpassningen som gjordes 1990 var alltså en återgång till den ursprungliga nymoriska stil som var populär på många håll i Europa mot slutet av 1800-talet. Så där ser man vad man kan lära sig om man googlar lite, istället för att låta sig förargas av allt fejk som sprids på nätet.

Läs mer och se fler bilder: Att bo på Varbergs fästning (i coronatider) och Varberg – kallbadhuset och stadspromenad

21. Norra Hälsingland

Sjöbodarna, Strömmingssundet i Hudiksvall. Foto: Inger Hansson

Hälsingland. Det är ett böljande land. Och världen är nån annanstans. Egentligen ville jag be om fotostopp mest hela tiden när vi var där i somras. Men jag bet mig i tungan. Vi hade ju inte all tid i världen. Men vi hann i alla fall se småstaden Hudiksvall och där till den lilla byn Järvsö.

Det var ett par fina dagar. Hudiksvall var en fin liten stad och verandan på Strandpirens hotell är en fin plats att njuta solnedgången tillsammans med svensk gourmetmat. Vi hann också med ett par kortare promenader i Hudiksvall. Och min sambo Anders googlade reda på att uttrycket ”glada Hudik” härstammar från festerna i staden på träbaronernas tid.

I Järvsö tittade vi på ”Sveriges största landsortskyrka”. Och ”Europas längsta sammanhängande trätrottoar”. Den senare finns inne på djurparken, Järvzoo. Men mest av allt tittade vi på det böljande landskapet. Och fjärilar som fladdrade i vinden.

Läs mer och se fler bilder: Hälsingland – när världen är nån annanstans

22. Storforsen

Storforsen finns i Norrbotten. Foto: Tetopa Bildkälla: Wikimedia Commons

Sveriges häftigaste fors finns vid byn Bredsel i Älvsbyns kommun i Norrrbotten. Att besöka den här platsen är verkligen mäktigt. Men när på året är då forsen som allra mäktigast? Jo, normalt är det kring midsommartid som flödet är som allra störst och då passerar nästan 900 kubikmeter vatten här varje sekund. Multiplicera med tusen för att få siffran i liter. Midsommartid är också en bra tid att besöka Norrbotten av ett annat skäl; de ljusa sommarnätterna!

Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar och forsen är Nordens största, och även Europas största oreglerade. Vid den extrema översvämningen 1995 var flödet 1200 kubikmeter per sekund. Det minsta uppmätta flödet någonsin är å andra sidan 24 kubikmeter vatten per sekund. Storforsen fryser aldrig trots flera tiotals minusgrader på vintern.

Forsen ingår i ett naturreservat som nog passar de flesta. Här finns både vandringsstigar och rastplatser. Delar av området är också tillgängligt för rörelsehindrade. Här finns dessutom ett hotell för den som vill stanna länge för att beundra vattenmassorna.

Älven är omgiven av en urskogsliknande skog, med ett rikt växt- och djurliv. På våren kan du få se fåglar som sångsvanar och knipor här. Och på försommaren blommor som Norrbottens landskapsblomma åkerbär och även liljekonvalj. Längre fram på sommaren blommar linnea och nyponros samt de mer ovanliga norna och guckusko. Och här finns också de köttätande växterna tätört och sileshår.

23. Halmstad

Tylösand, Halmstad. Foto: Steven Erixon Bildkälla: Unsplash

En gullig halvstor småstad med gulliga hus, inte minst i kvarteren strax söder om den fina gamla stadsporten Norre Port från 1601. Bebyggelsen här består mest av låga tegel- och korsvirkeshus, de äldsta från 1600-talet. Staden har ett fint modernt stadsbibliotek också, nere vid Nissan.

Men framförallt är det kanske den fina stranden som ”gör” Halmstad. Tylösands sandstrand är sju kilometer lång och den är sedan 1970-talet mycket populär bland vindsurfare. Men så klart är det många som kommer hit bara för att sola och bada också. Och stranden var också den första som strand i Sverige som fick Blå Flagg 1995.

24. Tällberg

Ett fönster i Tällberg, Dalarna. Foto: Inger Hansson

Tällberg är en by i Leksands kommun i Dalarna. Den ligger vid Siljan mellan Leksand och Rättvik. Det var ursprungligen en bondby med rötter i medeltiden. En by som kring förra sekelskiftet kom att bli en turistort.

Jag var här på tjänsteresa vid mitten av september 2011. En fin tid för ett besök. Bebyggelsen i Tällberg består till största del av trähus målande med klassisk Falu rödfärg med vita knutar eller stugor byggda av timmerstockar. Tällbergs by är en av de få orter i Sverige med trähus i enbart traditionell stil.

Det omgivande landskapet med hagmarker och utblickar mot Siljan lämpar sig väl för kortare eller längre vandringar.

Egentligen borde jag väl själv någon gång skriva ett blogginlägg om Tällberg, men på bloggen ”Lycklig och Levande” kan du redan nu läsa mer om orten. 

25. Norrbottens skärgård

Brändöskär i Lule skärgård. Foto: Olaaaa77. Bildkälla: Wikimedia Commons

Om jag säger midsommar. Vad tänker du då? Sill, kanske? Och midsommarstång? Men många tänker nog också skärgård. Och i ingen skärgård i hela Sverige är midsommarnatten ljusare än uppe i Norrbotten. Å andra sidan har inte sommaren kommit kortare väg heller, vid den tiden på året, i någon annan skärgård i landet. Man får ta det ljusgröna med det ljusa.

Och ingen annanstans är havet mindre salt heller och förmodligen inte vattnet kallare, än här uppe.

Om jag ska vara ärlig har jag själv bara besökt Norrbottens skärgård i samband med ett exjob i början av 1990-talet, när vi var ute och hämtade vattenprov i Bottenviken. I Lule skärgård, närmare bestämt. Men där var väldigt fint.

Vill du ännu längre norr ut så har du Haparanda skärgård också. Men sen tar det stopp. Någon nordligare skärgård än så går det inte att hitta i det här landet.

Vad tycker du?

Så vad tycker du? Vilken tycker du är Sveriges vackraste plats?

Bilderna i detta inlägg är mina egna (Inger Hanssons), utom i de fall där annan fotograf och bildkälla anges. Även de senare bilderna har jag själv redigerat något, med hjälp av Instagram, i de flesta fall, utom bilderna från Halmstad och Tjörn, som jag inte har redigerat alls.

Senast uppdaterad: 2021-09-25

Läs mer: 15 av Europas vackraste platser

45 kommentarer på “Lista – Sveriges 25 vackraste platser

    1. Smögen har jag faktiskt aldrig besökt. Det finns så många fina platser. Ska kolla in ditt inlägg. Bilden överst är ifrån Silverfallet i Björkliden. :)

    2. Hej det var många vackra platser. Men jag saknade höga kusten, jag bor i Örnsköldvik och skärgården här är fantastisk. Sök på Trysunda, Ulvön, Skuleberget och balesudden bara för att nämna några.
      Vänliga hälsningar
      Conny

  1. Tack för den listan! Ljuvliga platser allihop där jag besökt några av dom i varje fall. Bland annat Brändaholms koloniområde, så, så fint!

  2. Många vackra platser i Sverige, fina bilder. Österlen är en av mina favoritplatser. Även Kullahalvön med Kullaberg, nordvästra Skåne, och så Bjärehalvön med Torekov och Hovs Hallar tillhör mina favoriter. Öland gillar jag också. Gotland är också vackert. Sverige är ett vackert land :)

  3. Vill lägga till Kinnekulle! Intressant ur många synvinklar, geologisk, historiskt mfl och dessutom väldigt vackert och lättillgängligt med bil!

  4. Trevligt och inspirerande inlägg.
    Har besökt många av platserna, men inte de i södra och sydöstra Sverige speciellt mycket (Blekinge, Kalmar och Öland), har varit där, men för längesedan.
    Skön 1:a maj!

  5. Jag vill lägga till Västervik med sin skärgård. Håller helt med om Österlen, Höga Kusten, Abisko, Tällberg och Visby och vill ha Fårö högt på listan. Kan inte bestämma mig för vad jag gillar bäst i Bohuslän. Klädesholmen kanske. Sydsvenska Höglandet med östra delarna ner mot Vimmerby vill jag också ha med. Eksjö, Skuruhatt, Slitshult, Kvilleken…

    1. Ja, det finns ju så mycket vackert i Sverige. Västerviks skärgård inkluderar jag ju i Östergötlands här. De öar som ligger norr om Västervik, vill säga…

  6. Kosteröarna saknar jag, vattnet där är fantastiskt! Klippor och hav men även fina stränder och en camping där endast tält är tillåtna😍

  7. WOW!
    Tänk så mycket det fortfarande finns att upptäcka i detta vackra land. Har knappt besökt hälften av platserna ovan. Tack för tipsen :)

  8. Det är mycket som är vackert i Sverige så jag vill nog inte utnämna något till vackrast, det kan ju beror på när man besökte ställena också. Men nog är det vackert på många håll i söder och längst upp i norr. Och även mitt emellan. Mina föräldrar (och även min syster en period) bodde i Hudiksvall (efter K) och ute vid havet hade de sin strandtomt med stuga och bastu, det var vemodigt att skiljas från stället när de dog.

  9. Ön Pite-Rönnskär förtjänar en plats. Googla så får du se något vackert 😍 järnfyren, de gamla fiskestugorna, kapellet, stenstranden osv!

  10. Vildmarksvägen över Stekenjokk, Hällingsåfallet i norra Jämtland och Tännforsen i Åre (gärna vintertid när fallet frusit och man kan gå in under det!) Ja, Jämtland överhuvudtaget är fantastiskt vackert! Tysjöarnas naturreservat strax utanför Östersund med sin nästintill världsunika kalkbleke. Ansättens blomsterfjäll. Det går inte att räkna upp allt, det måste upplevas! (Gärna tillsammans med all vår goda lokalproducerade mat vi har här!)

    1. Tack för tips Jenny! Jag har varit ett par gånger i trakten. En gång på Frösön och en gång inne i Östersund, men platserna som du räknar upp har jag kvar att uppleva. Det finns mycket att se i vårt vackra land! :)

  11. Check på alla utom 17 o 24
    Men jag saknar Gotska Sandön !

    Några dagar ute på ”Sandön” i Augusti när kvällarna är som svart sammet och där det enda som bryter av är fyrens ljus och fartyg i fjärran är oförglömligt.

    Och nej, jag ser fortfarande INTE ut som någon ”Galne Gunnar”!

  12. Tack Inger för en toppentopplista! Har ibland funderat på hur man kommer åt lokalbefolkningens smultronställen. Dom som inte tar sig till listorna över det som särsklijer orten från andra. Reflekterade också över ditt Stockholmstips där du möjligen kan chansa på att byta ut Sverige mot världen även om jag som gammal GIS-are vet att definitionen av vad som är en ö är rätt spretig. (https://www.statista.com/chart/15364/the-estimated-number-of-islands-by-country/)

    1. Ja, du, det där med att komma åt lokalbefolkningens smultronställen är inte alltid lätt. Jag brukar googla en del inför resor och även kolla runt på sociala medier. Men det är nog mycket som man missar…

Lämna en kommentar