månadens blogginlägg · resor

De mest intressanta blogginläggen om resor i april 2021

Här kommer månadens lista över intressanta blogginlägg om resor uppdelad i åtta punkter:

1. Osmarta saker man gör på resor

Det är Gunilla Yourstone som skriver om ”alla de där sakerna vi nog aldrig borde ha gjort på resa – när vi tänker efter så här efteråt”.

Så här skriver Gunilla: ”Vi har råkat ut för få allvarliga incidenter på resa ändå. För det mesta går allt bra. Folk är trevliga och hjälpsamma och saker och ting faller ut åt rätt håll så att säga. Men däremot finns det ett helt gäng saker som man gjort sig skyldig till på resa, som man efteråt kan känna att nej, det där var nog inte så smart.” Och så räknar hon upp sju grejor som kanske inte var så smarta.

Det värsta är att jag/vi har gjort liknande saker på nästan alla punkter. (Dock inte farliga vilda djur vad jag kan minnas.) Jag har lagt ifrån mig hela betalningen till en resa och hela plånboken en annan gång på väg till Arlanda för en jordenruntresa. Tappat och blivit av med betalkort. Blivit bestulen på en kamera vid spanska trappan i Rom, gått en kvällspromenad till Kebnekajse och fått blödande skavsår på kuppen och sprungit till Kastrup på julafton. Bland annat. Så jag borde nog själv skriva ett blogginlägg på det där temat någon gång.

2. Fastnade med bilen under en safari

Lite på samma tema skriver Staffan Lindqvist på sin blogg ”Nice places 4 me” om ett äventyr som han var med om i sin ungdom i Tanzania. Han hyrde tillsammans med sin bror en bil och gav sig ut på safari på egen hand utan vare sig guide eller chaufför:

”Fram emot skymningen då det började bli tid att återvända till Lodgen så bestämde jag mig för att vända i en kurva där grusvägen var lite bredare. I kurvans ytterkant så sluttade det neråt och där styrde jag ner bilens framhjul. När jag sedan lade in backen för att vända bilen så satt vi fast. Hjulen slirade i gruset och det fanns ingen möjlighet att backa upp bilen. I centrala Afrika är solnedgången rätt kort. Det började redan att skymma. Jag tänkte snabbt igenom våra alternativ…”

En lite väl spännande historia som trots allt slutade väl.

3. Sevärdheter i Gamla stan

Det är bloggen ”Freedom Travel” som presenterar en lista med inte mintre än 30 sevärdheter i Gamla Stan i Stockholm.

Ett lustigt sammanträffande var att de sprungit på Brantingtorget, som är gömt innuti ett kvarter av en slump. Vilket jag själv också har gjort en gång.

4. Hotellet där tiden stått stilla

Det är Cornelia som på sin blogg ”lite mera rosa” skriver: ”Fler än en gång har jag blickat upp i backen och funderat på om det bor någon i det där pampiga men lite lätt nedgångna, spöklika huset precis intill E4:an norr om Norrköping. Jag har aldrig sett något som helst ljus i fönstren eller för den delen en levande människa i närheten av huset. Och gissningen har varit att det är ganska övergivet. Fram till för ett tag sedan.”

Stenkullens värdshus heter det. Jag har själv åkt förbi där så många gånger. Jag bodde i Krokek, Kolmården och gick i gymnasiet i Norrköping bland annat. Men jag har aldrig ens försökt mig på att göra ett besök där (vilket inte verkar vara helt enkelt enligt Cornelias inlägg.) Så tack för titten, säger jag. Vilket märkligt ställe!

5. Öst, väst, nord och syd

Det började med att jag bloggade om de östligaste, västligaste, nordligaste och sydligaste platserna jag varit på. De är för övrigt Upolu, Samoa; Rarotonga, Cooköarna; Skibotn, Norge och Christchurch, Nya Zeeland.

Så hängde Gunilla på 4000 mil på och skrev om sina östligaste, västligaste, nordligaste och sydligaste platser: ”Läste i måndags ett inlägg på bloggen Halloj Världen som verkligen triggade kart-nörden i mig. Den som förut brukade hänga med näsan över min stora tunga världsatlas. Som numera mer hänger på Google maps. Men som nu tvingade mig tillbaka till den där pappersboken. För säga vad man vill om Google Maps. Men latitud och longitud är de dåliga på att sätta ut.”

Därefter inspirerades Daniel på ”Flying Dryden” och skrev om sina. Inte bara i världen utan även i Sverige och toppade dessutom med sina högsta och lägsta punkter.

Därefter har bland annat ”Liniz travel” skrivit om sina platser och likaså Ingela.

Kul att ha startat en liten trend!

Jag inspirerades för övrigt från början av ett inlägg i någon av de reserelaterade Facebookgrupper där jag är med, där denna fråga dryftades för typ några månader sedan. Sparade mitt svar där som ett utkast till ett blogginlägg, som jag till slut skrev klart. Tror säkert att många andra kan ha bloggat om detta före mig. Idén är ju inte unik. Men kul ändå att flera hängde på!

6. Vackra vandringar i Blekinge

Av mina egna blogginlägg under april månad är jag nog annars mest nöjd med det som beskriver sju vackra vandringar i västra Blekinge.

Den översta bilden i det här inlägget är ifrån den första vandringen i den listan. Vi gick nästan 14 kilometer i juni förra året på Listerlandet, här i Blekinge. Vi började vid fiskehamnen i Östra Torsö och följde – i huvudsak – kustlinjen till Sandviken och passerade på vägen flera av Blekinges vackraste stränder. Tillbaka gick vi på småvägar en bit längre in. Naturen vi gick i är varierad och vacker; hedar, ängar, ekar, bokskog och tallskog. I området finns också många söta sommarstugor och några gårdar.

7. Det jäser i Grekland

Det är Ia ”mitt i livet” som skriver om hur det jäser i Grekland. Hon skriver: ”Jag har hela pandemin känt mig trygg i Grekland med en expertgrupp och regering som tycks ha haft ett gott samarbete, reagerat och agerat snabbt och effektivt. Nu har det vänts uppochner och jag känner mig förvirrad, otrygg och mållös. Eller som vi säger i vår familj: ”Jag får syrebrist!”. Det är som om regeringen fått en stroke och inte vet vad den gör. Hela tiden har de intygat att folkhälsan är första prioritet. Tills nu. Eller ja, de säger fortfarande det, men handlar i motsatt riktning. Ett typiskt fall av att den ena handen inte vet vad den andra gör.”

Grekland har nämligen börjat släppa in turister från andra länder – om än i begränsat antal – samtidigt som restriktionerna för de egna invånarna är fortsatt väldigt tuffa.

Och Ia berättar också i ett senare inlägg dels om den grekiska påsken och den värmebölja som råder just nu, men också om hur de tuffa regler kring att vistas utomhus som gäller för grekerna – som av en händelse – upphävs exakt samma dag – den 15 maj – som charterturismen släpps på.

Jag förstår hennes frustration. Och jag skulle för egen del inte vilja he en resa bokad i maj. Vare sig till Grekland eller något annat land. Stora delar av Europa, Sverige och Grekland inkluderat, är fortfarande inne i den tredje tuffa vågen av pandemin (för Greklands del är det nästan bara den andra eftersom de klarade sig undan första vågen väldigt bra.) Så. Det är bara att hoppas att vaccinationerna gör sitt och att det blir bättre med smittläget längre fram i sommar. Och att vi fram tills dess slipper se något turistkaos i Europa.

8. Svensk turism i Landet Lagom

Det är Annika Myhre som på sin blogg Resfredag skriver ett inlägg som är både väldigt klockrent och roligt, men också lite sorgligt, om hur omöjligt det är att vara svensk och tycka om att resa. För att inte tala om att blogga om resor. Annika presenterar en lista på tio olika exempel av det här slaget:

”Res inte utomlands! Tänk på klimatet! Svemester är underbart, ut och njut – Sverige är fantastiskt!”

* Planerar för en semester i Sverige.

“Fast hallå där, vänta nu… res inte för mycket i Sverige, och res heller inte oansvarigt! Flera svenska turistorter är överexploaterade, våra fjäll klarar inte den tunga belastningen av turistströmmar och det är alldeles för mycket bilar ute på vägarna.”

Hur vi än vänder oss har vi rumpan bak. Det går helt enkelt inte att göra alla nöjda. Det får man leva med. Men visst har det blivit gnälligare på sista tiden? Jag tror att det delvis beror på pandemin. Vi får hoppas att det går över snart!

Men samtidigt. Ibland undrar jag om inte det här nya rese-skammandet har kommit för att stanna. Men jag hoppas verkligen inte det.

Läs mer: De 8 bästa blogginläggen i mars 2021

4 kommentarer på “De mest intressanta blogginläggen om resor i april 2021

  1. Fint att platsa in på din månadssammanfattning. Det är sannerligen inte lätt att göra/tänka/vara rätt när det gäller svensk turism just nu. Eller, ALL turism rättare sagt.

    Ha en fin vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s