
Kuriosa – meningslös men rolig kunskap om något eller någon. Avdelningen värdelöst vetande, helt enkelt. Men visst är det lite roligt när man på resa ute i världen får veta att en plats eller sevärhet har en svensk anknytning? En sådan kan relativt ofta vara att en sevärdhet delvis är byggd med svenskt material.
Men vilka är då de mest kända sevärdheterna som delvis är byggda med svenskt material? Jag listar här de tre av de som jag känner till som är mest kända. Och ja, jag har själv besökt och fotograferat alla tre.
Dessutom presenterar jag avslutningsvis några bubblare:
1. Eiffeltornet
Eiffeltornet är ett hyggligt känt torn i Paris, Frankrike. Det byggdes inför världsutställningen i Paris 1889. Från början var det sagt att tornet skulle rivas efter 20 år, men så blev det aldrig. Och nu är det istället den främsta symbolen för en av världens allra mest kända städer. Tornet är byggt som ett fackverk konstruerat av ungefär 12 000 järnbalkar, som är sammanfogade med 2,5 miljoner nitar.
Och det är just de här nitarna! De tillverkades i Värmland på Borgviks bruk med järn från Saxå Bruk, också det i Värmland.
Tornet konstruerades av den franske ingenjören och arkitekten Gustave Eiffel.
Tyvärr är trängseln i tornet — i vart fall i mer normala tider — så pass stor att jag tyvärr måster erkänna att jag tycker att det vettigaste är att avstå ifrån att åka upp i Eiffeltornet.

2. Jesusstatyn i Rio
Ganska världsberömd är också en viss Kristusstaty i Rio de Janeiro, Brasilien. Statyn är ritad av den franska skulptören Paul Landowski. Bygget av statyn tog nio år, från 1922 till 1931. Den står på ett 710 meter högt berg som heter Corcovado. Själva statyn är 38 meter hög inklusive den 8 meter höga fundamentet.
Och. Ta-da! Det är just detta fundament som är gjort i cement från stadsdelen Limhamn i Malmö, Skåne. Därför blev statyn från 1930-talet känd, först bland svenska sjömän, som ”Limhamns-Jesus”.
Även här är det tyvärr normalt alldeles för mycket trängsel.

3. Operahuset i Sydney
Något berömt är också operahuset i Sydney, Australien. Dansken Jørn Utzon var arkitekten som ritade byggnaden som invigdes 1973. Dess form har jämförts med segel och snäckor. Snäckan är ju för övrigt en vanlig form på äldre utomhusscener i Skandinavien.
Byggnaden har 16 000 kvadratmeter fasadyta som täcks av 1 056 000 glaserade klinkerplattor. Blandningen av blanka och matta vita plattor ger en spännande effekt.
Och ja. Du gissade rätt. Det är dessa klinkerplattor som är tillverkade på fabriken Skrombergaverken som ligger i Ekeby i Skåne av lera bruten i samma trakt.
Här är trängseln inte alls lika stor som vid de andra två sevärdheterna ovan, så passa gärna på att ta en titt på klinkerplattorna på nära håll när du ändå är i Sydney. Men vackrast är ändå operahuset från sjösidan. Ett bra sätt att få tillgång till den vyn är att göra en utflykt till Manly.

Bubblare
Kanske inte någon av världens allra, allra mest kända byggnader men Kolmårdsmarmor är använd runt om i världen och finns bland annat i Operan i Paris, Rockefeller Center i New York och FN-byggnaderna i Genéve.
Materialet kan också ses på plats vid Marmorbruket i Kolmården.
Och Ia ”mitt i livet” berättar i en kommentar här nedan om diabasen från Hägghult som bl a finns på Empire State Building. Det var ju en riktigt bra bubblare till den här listan!

Marmor från marmorbruket utanför Norrköping finns i många kända byggnader. Drottningholm, Kungliga slottet, Rockefeller Center i New York och operan i Paris som några exempel.
Eller hur!
Trängsel i Eiffeltornet beror nog på när på året och dag för vi upplevde ingen trängsel när vi var där för ett antal år sedan. Glöm inte diabasen från Hägghult som bl a finns på Empire State Building.
Ah! Det var en riktigt bra bubblare! :)
Vilken intressant vinkel på den här texten! Rolig läsning och ny kunskap 👍.
Tack för din uppmuntrande kommentar! :)