mat · resor

Äta på Amorgos

På Amorgos är maten i mångt och mycket väldigt grekisk. Detta gäller i vart fall i Katapola och i Chora, där vi åt ute under vår resa. Prisläget är också bra, billigare än hemma i Sverige och på många andra grekiska öar.

Youkali heter en restaurang som ligger i den norra delen av Katapola. Den har välförtjänta 4,6 i betyg på Google. Den grekiska salladen som serveras här innehåller bitar av bröd, vilket vi upplevde som lite annorlunda, men lika gott som vanligt. Av övriga rätter kan köttfärsbiffarna lyftas fram som särskilt goda.

Goda köttfärsbiffar.

Restaurangen Capetan Dimos ligger nära vattnet i början av den södra delen av byn. Här provade jag en gryta med potatis och långkokt getkött. Riktigt gott men jag fick lite väl mycket kött på min portion. Kanske kunde man ha delat den på två med en sallad som tillbehör istället.

Gryta med potatis och långkokt getkött.

Längre västerut längs kajen, i den södra delen, ligger en traditionell taverna precis innan du kommer till ett litet torg. Den heter felaktigt ”Veggera” på Googles karta, men restaurangen med det namnet finns på en annan plats i Katapola. Men tavernan vid torget serverar god mat. Jag nöjde mig med en liten och billig gyro i pitabröd som smakade mycket gott. Och den kostade bara 2,50 Euro! (Det här var 2019 så priset kan ha gått upp något, men det lär ändå vara billigt.)

En gyro i pitabröd i Katapola.

Ännu längre västerut ligger Mouragio Taverna som är en fiskerestaurang. Jag lyckades med konststycket att beställa in små räkor som visade sig vara friterade med skal och allt. Men det är sådant som händer. Det gick ändå att äta och i övrigt var vi nöjda med maten vi serverades. När vi satt här kom ett gäng barn förbi. Ledaren gick i täten med en bläckfisk på en pinne. Alla tjoade och tjimmade. Som en scen ur en film om någons barndom i Grekland. Varför inte ur ”Det stora blå”?

Anton, Albin och Anders väntar på att få beställa mat i Katapola.

Namnet på restaurangen där vi åt i Chora glömde jag att anteckna, men jag åt rödbetor med yoghurt och valnötter. Jättegott! Och ännu godare med feta-ost till. Och nu så här i efterhand tror jag att det var Kastanis restaurang som vi besökte. Καστάνης Εστιατόριο, stavas det med grekiska bokstäver.

Rödbetor med yoghurt och valnötter i Chora.

Vinjettbilden: Grekisk sallad med bröd i på restaurang Youkali i Katapola.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

En kommentar på “Äta på Amorgos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s