listor · resor · vackra platser

14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

Nyligen utsåg jag Amorgos till Kykladernas vackraste ö. Eftersom ön på denna lista gick om Santorini som tidigare toppade min lista över hela Greklands vackraste öar måste detta betyda att Amorgos nu är hela Greklands vackraste ö. Eller hur? Såklart vill du då besöka denna fina ö. Men vad behöver du veta? Här är min lista:

1. Läget

Amorgos tillhör ögruppen Kykladerna som ligger mitt i den grekiska övärlden, i Egeiska havet. Hela ögruppen är känd för att vara själva sinnebilden av Grekland. De vita husen påminner om sockerbitar med blå fönster och dörrar, som ligger staplade i högar på varandra i det karga landskapet. Kyrkorna med sina blå kupoler. Blommor som hibiskus och bougainvillea i krukor eller planterade vid dörrar, grindar och portaler. Söta katter. Och därtill många vackra stränder med turkost vatten.

Amorgos är den av öarna i Kykladerna som ligger närmast den närbelägna ögruppen Tolvöarna. Den är drygt 126 km² stor och har nära 2000 invånare. Tidszon är en timme plus från Sverige.

Hibiskus och en blå dörr på Amorgos. Typiskt Kykladerna.

2. Klimatet

Inte helt oväntat råder här medelhavsklimat. Årsmedeltemperaturen är 18 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 26 °C, och den kallaste är januari, med 10 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 610 millimeter. Den regnigaste månaden är november, med i genomsnitt 132 millimeter. Och den torraste är juli, med endast 1 millimeter nederbörd i snitt.

April månad påminner lite om juni i Sverige med behagliga temperaturer och vackra ängsblommor. Men när det är juni på Amorgos så blommar istället vild timjan med lila blommor. Extrema värmeböljor är vanligast i juli och augusti. September och oktober påminner om svensk högsommar med hygglig värme och växlande väder. Och det är fortfarande varmt i vattnet.

Läs mer: Hur är vädret på Amorgos? 
Vild timjan står delvis fortfarande i blom vid månadsskiftet juni-juli.

3. Karaktär och prisläge

Amorgos är, märkligt nog, mindre turistiskt än många andra grekiska öar. Det är för mig obegripligt att den här vackra ön fortfarande besöks av relativt få resenärer. Å andra sidan är detta faktum en fördel för dem av oss som faktiskt ändå hittar hit.

Förvänta dig en ö som är mer grekisk, men samtidigt då kanske mindre internationellt insmickrande instagram-chick, än många andra grekiska öar. Skönheten här ligger snarare i att det inte är tillrättalagt. Det här är Kykladerna på riktigt. Och de behövde egentligen aldrig förbättras.

Jag har i flera årtionden saknat ett Grekland där det finns i alla fall enstaka restauranger där du kan få titta på maten innan du beställer, där de har olivolja på bordet på i stort sett alla ställen, där prisläget är bra, där det råder lugn och ro och där vardagslivet dominerar över turismen. Inga inkastare och få bilar. Ett Grekland vars karaktär är så som jag minns den från de joniska öarna Zakynthos och Lefkada på 1980-talet.

Jag hittade allt detta i Katapola på Amorgos i sommar och är så nöjd!

Här finns internet och wi-fi och kontakt med omvärlden, menyer på engelska. Och turister, så klart. Men samtidigt är mycket oförändrat. Turismen är småskalig. Det betyder bland annat att det finns få taxibilar på ön och att du kanske inte får tag på en när du vill. Du bör även ha bokat ditt boende i förväg. Å andra sidan är det ingen trängsel i gränder eller på stränder och gott om lediga bord på restaurangerna. Där det nästan enbart serveras grekiska maträtter.

Läs mer: Turismen på Amorgos – karaktär och prisläge
Stillheten råder på en gata i Katapola.

4. Badorterna

Amorgos har två badorter som båda är hamnstäder med regelbunden färjetrafik; Aegiali och Katapola. Det är den senare som formellt är öns huvudort men den första som är störst som turistort. Men båda saknar massturism. Här är det småskaligt som gäller.

Egentligen är det den by som ligger 400 meter över havet som heter Aegiali men det är i hamnorten som hotellen ligger. Den här hamnen ligger i den norra änden av ön. På den västra sidan. Terrängen runt Aegiali är huvudsakligen kuperad. Den högsta punkten i närheten är 668 meter över havet, 1,5 km öster om Aegiali. Orten har knappt 300 invånare.

Huvudorten Katapola rymmer bl.a. en kyrka som byggts på samma grund som ett antikt tempel helgat åt Apollon, en venetiansk borg och flera arkeologiska lämningar från förhistorisk tid. Även Katapola ligger på västkusten, men mer mitt på ön jämfört med Aegiali och därmed närmare öns stora sevärdheter.

Även runt Katapola är terrängen huvudsakligen kuperad, men åt nordväst är den platt. Den högsta punkten i närheten är 359 meter över havet, 1,6 km söder om byn. Katapola har drygt 400 invånare.

Turistorten Aegali sedd från havet en tidig morgon.
Området runt den största kyrkan i Katapola.

5. Så tar du dig hit

Vill du ta dig hit med stor färja från Atens hamnstad Pieus kan du åka med Blue Star Ferries båt ”Naxos”. Den avreser tidigt varje morgon och stannar under högsäsong fyra dagar i veckan i Aegiali och övriga tre dagar i Katapola. En enkelbiljett kostar 37,50 Euro sommaren 2019. Färjan går via Paros och Naxos för den som vill göra ett stopp på någon av de öarna på ut- eller hemresan. Någon dag i veckan stannar den även på några av de mindre öarna i Kykladerna. Från Naxos till Katapola kostar den 12,50 Euro. I för- och eftersäsong avgår istället färjan sent på eftermiddagen från Aten och anländer mitt i natten, tre dagar vardera i veckan, till Aegiali respektive Katapola. Tidtabellerna hittar du här.

På lördagar kan du under högsäsong ta dig till Katapola från Rhodos eller Kos med färjan Blue Star 2. Eller på natten från Pireus.

Seajets har flygbåtar som avgår dagligen, klockan 7 på morgonen från Pireus till Amorgos via flera andra öar i den grekiska övärlden, bland annat Folegandros och Santorini. Den resan kostar 70 Euro och du får inte lov att vistas ute på däck. Tidtabellen hittar du här.

Small Cyklades Lines kör med en mindre färja, i högsäsong sex dagar i veckan mellan Katapola och Naxos, via olika andra öar. Tre dagar i veckan stannar båten också i Aegiali. På söndagar går den istället mellan Katapola och Santorini. Tidtabellerna finns här. Resan från Naxos till Katapola kostar 12,30 Euro.

Båten Express Skopelitis, Small Cyklade Lines på väg att lägga till i Katapola.

6. Boka boende

Vid Aegalis hamn finns alltifrån ett tämligen svindyrt lyxhotell till ganska många enklare pensionat via några få mellanklasshotell med pool. På hotels.com finns endast fyra av dessa hotell i området att boka. På booking är utbudet större. Det finns även några boenden i byarna ovanför hamnen. På Airbnb finns ett tiotal alternativ för den som vill bo hos en privatperson som hyresvärd.

I Katapola är hotell och pensionat enklare. Vad jag förstår finns här endast ett som har pool till exempel. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en nackdel. Endast ett av hotellen finns på hotels. Men det är faktiskt inte det med pool. Booking har ett större utbud och likaså Airbnb.

Jag bokade vårt boende sent inpå vår resa och då hittade jag endast ett ledigt boendealternativ i Katapola för fyra personer, trots att jag provade i alla tre apparna. Så ett råd är att vara ute i god tid. Nu blev vi ändå väldigt nöjda med lägenheten vi hyrde. Vi betalade 145 Euro per natt för en lägenhet högt upp i den norra delen av Katapola. Lägenheten har två sovrum för totalt max fem personer, två badrum, två kylskåp, en kokvrå och två uteplatser. Från den ena uteplatsen, som var för två personer, kunde vi se havet. Boendet heter Kaerati Apartments.

För den som vill bo utanför de två badorterna så finns det några, men inte så många, boendealternativ i Chora och mellan byarna också.

Läs mer: Här bodde vi på Amorgos
Utsikten från vårt boende i Katapola.

7. Öns historia

Amorgos är en ö med en spännande och skiftande historia. Ön befolkades redan under stenåldern, på 4000-talet före vår tideräknings början, men hade sin storhetstid under bronsåldern. Ett dussintal centra har identifierats från den tidiga cykladiska perioden, runt år 3000 – 2000 f.Kr.

Semonides från Amorgos var en poet som levde på 700-talet f.Kr. Han föddes i Minoa som idag är en ruin med fin utsikt över Katapola. Platsen var befolkad från 1000 f.Kr till 300 e.Kr och enligt myten hade Kung Minos från Kreta sitt sommarställe här. Oavsett sanningshalten i denna myt tror man, utifrån namnet på byn, att byn var en del av den minoiska kulturen. Vid den här tidpunkten fanns det tre oberoende stadstater på Amorgos; Arkesini, Melania och just Minoa. De var självständiga, men använde samma valuta. Rester från den här perioden är murarna som omger staden Arkesini , de gamla torn vars rester är spridda över hela ön och likaså gamla gravar.

Under den klassiska perioden deltog Amorgos i de persiska krigen, särskilt i slaget vid Salamis år 480 f.Kr, där ön använde ett av sina fartyg. År 478 f.Kr. anslöt sig Amorgos till den Athenska alliansen. Efter det förlorade ön sin självständighet.

År 337 f.Kr. dominerade makedonierna området: Amorgos blev en del av deras stat. Sedan hamnade ön under den hellenistiska staten i Egypten, Ptolemeierna. Efter 200-talet f.Kr. tog istället Rom kontrollen över Amorgos. Det var först i och med Romerrikets nedgång som de tre gamla städerna i Amorgos förlorade sin styrka. Det var också under de här åren som kristendomen etablerades på ön. Under den byzantinska perioden grundades dessutom Chora, i de centrala bergen på Amorgos, för att vara i skydd från pirater. Och under 1000-talet grundades det berömda klostret Panagia Hozoviotissa av den bysantinska kejsaren Alexios Komninos.

Året 1207 tog den venetianska familjen Gizi kontroll över Amorgos. Men de var dåliga på att skydda ön, så under de kommande två århundradena blev det ett permanent pirattillhåll. I desperation flydde många av invånarna till säkrare platser som Kreta. Ön var sedan känd under namnet Yamurgi under det osmanska styret mellan 1566–1829. Den gången blev ön en liten självstyrd demokrati, kallad Amorgos, men beskattad av sultanen.

Mot slutet av den perioden blev många invånare på ön medlemmar i ett hemligt sällskap som förberedde den grekiska revolutionen. Efter denna blev Amorgos och alla öarna i Kykladerna en del av den grekiska staten. På Amorgos fanns då en av de första skolorna som fungerade i det fria Grekland (organiserat på initiativ av Hozoviotissa-klostret).

Den 9 juli 1956 inträffade en mycket stor jordbävning som genererade en lokal tsunami på upp till 30 m. Femtiotre personer dödades och 100 skadades.

Läs mer: Amorgos historia
Stenmurarna på Amorgos kan vara mycket gamla. Här en mur utanför Chora.
En av kyrkorna i Chora, som grundades under den byzantiska perioden.

8. Chora måste besökas

Den historiska huvudstaden på Amorgos, Chora, också kallad Amorgos, som ön, är känd för resterna av en venetiansk borg och ett antal väderkvarnar som tornar över byn som har 400 invånare. Att promenera längs gågatan genom byn är som att kliva in i ett vykort. Här har du allt du kan önska dig av Grekland; de vitmålade husen med färgglada detaljer, ofta i blått, stenlagda vindlande gränder och trappor med vitt mellan stenarna. Restauranger, barer, små affärer, blommor och katter. Vad mer kan du önska av en grekisk by?

När vi hade gått från Katapola till det medeltida Chora valde vi bara någon av trapporna upp när vi passerat stora vägen och fortsatte uppåt och inåt genom byn. Vi hittade strax flera restauranger, barer och caféer.

Vi slog oss då ner vid ett bord längs det ”stora” gångstråk genom byn som inte är mycket mer än en smal gränd. Bordet var under tak, så vi fick skugga. Det här var en het sommardag i juni 2019. Från menyn valde vi rätter som grekisk sallad, tzatziki samt rödbetor med yoghurt och valnötter. Och så fyllde vi på vätskeförrådet med iste och vatten. Det smakade mycket bra.

Läs mer: Missa inte att besöka Chora på Amorgos!
En gatuvy från bildsköna Chora.

9. Klostret från 1000-talet

Amorgos mest kända sevärdhet kan vara klostret Hozoviotissa. Det är Greklands näst äldsta och det liksom klänger sig fast på bergväggen 300 meter upp. Klostret byggdes första gången 1017 och restaurerades 1088. Nedanför ser du det som sannolikt egentligen är Amorgos vackraste strand, men som omöjligt kan nås till fots. Vad jag vet går det heller inte några badbåtar hit. Men vackert är det. Vit sand och turkost hav.

Sägnen säger att det var när en helgonbild av Jungfru Maria flöt i land här som det beslutades att klostret skulle byggas just här. Efter att man misslyckats med att bygga klostret nere vid vattnet sågs det som guds vilja att man skulle välja bergväggen som byggplats istället.

För den som vill se klostret på insidan gäller det att komma i tid. Klostret stänger för allmänheten klockan 13:00. (Det öppnar i och för sig igen mellan 17:00 och 19:00, men det är kanske lite sent?) Du behöver också vara klädd i lång kjol om du är kvinna och långbyxor om du är man. Klostret är nämligen fortfarande aktivt. Det är munkarna som tar emot de turister som vill besöka klostret, och bjuder på ett smakprov av en lokal spritsort med smak av pepparkaka. Kortärmat accepteras på överkroppen men inte linne. Det kan finnas kläder att låna så hör dig för om du råkar komma hit felaktigt klädd.

Väl uppe vid klostret ska du, även om du inte ska gå in, inte missa att se klostret från ingångssidan också med havet i bakgrunden. En minst lika hänförande vy som att se klostret nerifrån.

Läs mer: Missa inte klostret Hozoviotissa på Amorgos!
Den vackra stranden nedanför klostret är inte tillgänglig.
Den vackra stranden nedanför klostret är inte tillgänglig.

10. Vandra

Att vandra är, vid sidan om att bada, en av de allra populäraste aktiviteterna bland besökare på Amorgos. Där vi gick var det bra skyltat, även om några av skyltarna endast var med grekiska bokstäver.

Vi vandrade den populära turen från Katapola till Chora och vidare till det medeltida kloster som beskrivs närmare ovan. I teorin tar denna vandring drygt en och en halv timme. Men går du en varm sommardag behöver du troligen mer tid än så. För oss blev det nästan en heldagsutflykt. Enligt Google är vandringen sex kilometer men jag tror att det också är en underskattning. En vandring som varmt kan rekommenderas! Särskilt för den som bor i Katapola, även om stigningen kan bli lite tuff i den värsta sommarhettan. Ta med vatten! Men det ska du i och för sig alltid göra när du vandrar vid Medelhavet.

Om du bor i Aegiali kan du istället ta buss eller taxi till Chora och först vandra fram och tillbaka till klostret innan du vandrar ner mot Katapola och kanske vidare till den fina Maltezi-stranden för att sedan ta buss eller taxi tillbaka till Aegiali.

Det är också möjligt att ta sig till Chora och gå tillbaka till Aegiali, via klostret, men räkna då med minst fyra timmars vandring.

Från Katapola kan du också vandra en knapp timme eller så till den gamla antika ruinbyn Minoa. Sök på ”Ancient Minoa” i Google Maps.

Läs mer: Vandra på Amorgos!
Att vandra är en av de populäraste aktiviteterna på Amorgos.

11. Finaste stränderna

I Katapola finns två helt okej stränder inne i byn, men de är kanske inte öns allra tjusigaste. Däremot, på en halvtimmes promenadavstånd finns vad som måste vara Amorgos allra vackraste badstrand; Maltezi. Här finns en liten strandbar och några solstolar i ena hörnet, fin sand och turkost vatten i det andra. Att använda solstolarna kostade 4 Euro per styck sommaren 2019. Promenaden till stranden går längs med vattnet, förbi en söt kyrka (bild nederst i inlägget) och förbi flera klipp- och stenstränder där du också kan ta ett dopp om du vill. Alternativt kan du ta badbåten hit från Katapola.

Annars finns några av öns finaste stränder runt Aegiali, som Levrossos till exempel som ligger på drygt en halvtimmes promenadavstånd från hamnen där. Där ska också finnas en strandbar och solstolar.

Stranden Agia Anna, som ligger på ostkusten nedanför Chora, och som ofta påstås vara Amorgos vackraste strand, vågar jag påstå är överskattad. Den får för mycket besökare i förhållande till sin storlek och kan därför lätt hoppas över.

Den vackra stranden nedanför det medeltida klostret är tyvärr inte tillgängligt för bad, men den som söker fler stränder på Amorgos för ett dopp har ändå många att välja på. De flesta hotell och boenden tillhandahåller en karta med 17 olika stränder på ön utmarkerade och även foton från dessa.

Läs mer: Amorgos 7 vackraste stränder
Stranden Maltezi utanför Katapola.
Kyrkan Agios Panteleimon passerar du på väg till vackraste stranden.

12. Det stora blå

Det stora blå (fransk originaltitel: Le Grand Bleu) är en romantisk och sorglig dramafilm från 1988 i regi av Luc Besson. Den är baserad på den berömda fridykaren Jacques Mayols liv. Filmen är Luc Bessons första engelskspråkiga.

Amorgos fick tack vare denna närmast kultstatus bland filmens fans och på 90-talet kretsade mycket av turismen här runt den franska filmen. Jag har hört sägas att filmen visades för turister varje kväll under hela säsongen. Exakt var på ön detta var vet jag inte. Men att det finns bland annat ett café i Aegiali och ett pensionat i Katapola som fått sina namn efter filmen är jag klar över. Och än idag märks att både fransmän och dykare är överrepresenterade bland besökarna på ön.

Filmen är orsaken till att stranden vid kapellet Agia Anna av många anses som öns vackraste (även om jag inte håller med om det). Men vattnet är klar och havet stort och blått. Så visst är här vackert! Här spelades både miljö- och dykscener till den berömda filmen in. Huvudpersonerna i filmen, Jacque och Enzo lärde känna varandra när de semestrade på ön som barn. Och det var också på Amorgos som Jacque i vuxen ålder tävlade mot Enzo i, livsfarliga försök att ta världsrekordet i fridykning.

En film som alltså har präglat en ö, och som var den direkta orsaken till att även jag redan för många år sedan började längta efter att besöka Amorgos. Men som nu långsamt kanske börjar falla i glömska? Ett eller annat spår av filmen kommer du nog ändå att se när du är här.

Skylt i Katapola gör reklam för ”Det stora blå”.

13. Äta ute

På Amorgos är maten i mångt och mycket väldigt grekisk. Detta gäller i vart fall i Katapola och i Chora, där vi åt ute under vår resa. Prisläget är också bra, billigare än hemma i Sverige och på många andra grekiska öar.

Youkali heter en restaurang som ligger i den norra delen av Katapola. Den har välförtjänta 4,6 i betyg på Google. Den grekiska salladen som serveras här innehåller bitar av bröd, vilket vi upplevde som lite annorlunda men lika gott som vanligt. Av övriga rätter kan köttfärsbiffarna lyftas fram som särskilt goda.

Restaurangen Capetan Dimos ligger nära vattnet i början av den södra delen av byn. Här provade jag en gryta med potatis och långkokt getkött. Riktigt gott men väl mycket kött. Kanske hade den varit mer lagom att dela på två med en sallad som tillbehör?

Längre västerut längs kajen, i den södra delen, ligger en traditionell taverna precis innan du kommer till ett litet torg. Den heter felaktigt ”Veggera” på Googles karta, men restaurangen med det namnet finns på en annan plats i Katapola. Men tavernan vid torget serverar god mat. Jag nöjde mig med en liten och billig gyro i pitabröd som smakade mycket gott.

Ännu längre västerut ligger Mouragio Taverna som är en fiskerestaurang. Jag lyckades med konststycket att beställa in små räkor som visade sig vara friterade med skal och allt. Men det är sådant som händer när allting inte är helt turistanpassat. Det gick i allafall att äta och i övrigt var vi nöjda med maten här. När vi satt här kom ett gäng barn förbi. Ledaren gick i täten med en bläckfisk på en pinne. Alla tjoade och tjimmade. Som en scen ur en film om någons barndom i Grekland. Varför inte ur ”Det stora blå”?

Namnet på restaurangen där vi åt i Chora glömde jag att anteckna, men jag åt rödbetor med yoghurt och valnötter. Jättegott! Och ännu godare med feta-ost till.

Läs mer: Äta på Amorgos
En gyro i pitabröd i Katapola.

14. Katterna

Precis som på de flesta grekiska öar finns det många katter på Amorgos. Och här kommer en nackdel med att ön är mindre turistisk än många andra. Jag upplevde det som att många av katterna här är mindre välmående än på andra håll. Många har skador och saknar till exempel delar av ett öra efter slagsmål.

Andra katter hade uppenbart ägare, var märkta med katthalsband och mådde bra. Så det är inte bara elände med katterna. Söta kattungar såg vi också.

Kattunge uupe vid klostret.

Läs mer: De 9 vackraste öarna i Kykladerna, Grekland

32 kommentarer på “14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s