resor · vackra platser · vandra

Vandra på Amorgos


Att vandra är, vid sidan om att bada, en av de allra populäraste aktiviteterna bland besökare på den grekiska ön Amorgos i Kykladerna. Där vi gick var det bra skyltat, även om några av skyltarna endast var med grekiska bokstäver.

Vi var här i början av förra sommaren och vandrade den populära turen från Katapola till Chora och vidare till det medeltida klostret Hozoviotissa. I teorin tar denna vandring drygt en och en halv timme. Men går du en varm sommardag behöver du troligen mer tid än så. För oss blev det nästan en heldagsutflykt. Enligt Google är vandringen sex kilometer men jag tror att det också är en underskattning. En vandring som varmt kan rekommenderas! Särskilt för den som bor i Katapola, även om stigningen kan bli lite tuff i den värsta sommarhettan. Ta med vatten! Men det ska du i och för sig alltid göra när du vandrar vid Medelhavet.

Tänk också på att smörja in dig med solskydd på utsatta ställen där du brukar ha lätt att bränna dig. Kanske tillhör du sorten som behöver solhatt i värmen? Själv klarar jag mig inte utan solglasögon. Nu när du fått med dig allt är du klar att ge dig av!

Katapola ligger längst inne i en vik på öns västra sida. Hamnen och de flesta vita sockerbits-husen ligger i söder. Men en del av byn ligger i norr. Om du går längs vattnet från den södra delen av byn mot den norra passerar du en busstation ett par restauranger. Strax innan du når den norra delen av byn ser du en skylt som visar var gångvägen mot Chora börjar.

Andra hållet
Om du bor i Aegiali kan du istället ta buss eller taxi till Chora och först vandra fram och tillbaka till klostret innan du vandrar ner mot Katapola och kanske vidare till den fina Maltezi-stranden för att sedan ta buss eller taxi tillbaka till Aegiali.

Det är också möjligt att ta sig till Chora och gå tillbaka till Aegiali, via klostret, men räkna då med minst fyra timmars vandring.

Fler alternativ
Från Katapola kan du också vandra en knapp timme eller så till den gamla antika ruinbyn Minoa. Sök på ”Ancient Minoa” i Google Maps.

En annan vandring, som ska ta ungefär tre timmar, är Lefkes (Ag. Thekla) – Agioi Saranda – Kamari – Kastri (forntida Arkesini)- Vroutsi – Rachoula – Arkesini (Tower of Ag. Triada)

Vandringen sägs ta dig med på en resa 4000 år bakåt i tiden, eftersom den går längs vägen som förbinder de två antika städerna Minoa och Arkesini. Stigen passerar också Rachoula och Tower of Agia Trianda, kanjons och stränder (Foinikies – Ag.Saranta – Tyrokomo) och kapell (Ag.Thekla – Ag. Fyrtio – Ag.Nikolaos Kamari ) med byzantinska fresker (freskomålar).

Fler förslag på vandringar hittar du lätt på nätet genom att googla, eller till exempel här.

Bästa tiden
Rent allmänt är våren den bästa tiden för vandringar i Grekland, när allting blommar. Jag gissar att april och maj är de finaste månaderna på Amorgos. Den allra hetaste tiden är juli och särskillt augusti, och då ska du nog nöja dig med att vandra kortare sträckor. September, oktober och halva november börjar vädret bli behagligt för vandringar igen, men landskapet är inte lika vackert som på våren.

Läs mer: Vandra på Amorgos från Katapola till Chora och vidare till klostret Hozoviotissa
Ett olivträd.
En stig vindlar sin väg mellan bergen.
På andra sidan Chora syns havet i vyerna.
Klostret Hozoviotissa är ett populärt mål för vandringar.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

3 kommentarer på “Vandra på Amorgos

  1. Älskar att vandra. Gärna i de svenska fjällen, men även under besök i andra länder. Tyvärr finns det sällan tid till resor under våren och jag förstår att just den årstiden är att föredra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s