historia · resor · vackra platser

Missa inte klostret Hozoviotissa på Amorgos!


Amorgos mest kända sevärdhet måste vara klostret Hozoviotissa. Det är Greklands näst äldsta och det liksom klänger sig fast på bergväggen 300 meter upp. Det här kan vara en av Greklands mest hänförande vyer.

Klostret byggdes första gången 1017 och restaurerades 1088. Nedanför ser du det som sannolikt egentligen är Amorgos vackraste strand, men som omöjligt kan nås till fots. Vad jag vet går det heller inte några badbåtar hit. Men vackert är det. Vit sand och turkost hav.

Hozoviotissa ligger ungefär mitt på den sida av Amorgos som vetter mot sydost. Se kartan, nedan.

Sägnen säger att det var när en ikon, en helgonbild av Jungfru Maria, flöt i land här som det beslutades att klostret skulle byggas just här. Efter att man misslyckats med att bygga klostret nere vid vattnet sågs det som guds vilja att man skulle välja bergväggen som byggplats istället.

För den som vill se klostret på insidan, där den legendariska ikonen också kan ses, gäller det att komma i tid. Klostret stänger för allmänheten klockan 13:00. Det öppnar i och för sig igen mellan 17:00 och 19:00 för den som har senare vanor.

Du behöver också vara klädd i lång kjol om du är kvinna och långbyxor om du är man, omdu vill besöka insidan. Klostret är nämligen fortfarande aktivt.

Det är munkarna som tar emot de turister som vill besöka klostret, och det sägs att de bjuder på ett smakprov av en lokal spritsort med smak av pepparkaka. Kortärmat accepteras på överkroppen men inte linne. Det kan finnas kläder att låna så hör dig för om du råkar komma hit felaktigt klädd.

Väl uppe vid klostret ska du, även om du inte ska gå in, inte missa att se klostret från ingångssidan också med havet i bakgrunden. En minst lika hänförande vy som att se klostret nerifrån.

Det speciella med klostet Hozoviotissas arkitektur är att medan fasadens bredd är över 40 meter, är västväggen, där ingången är, högst 5 meter bred. Byggnaden innehåller över hundra rum, inklusive munkarnas celler, refektorier, kök, förråd, cisterner, gästrum, ett bibliotek och bagageförvaring.

Vi kom hit efter det att klostret stängt för allmänheten, mitt på dagen, så vi fick aldrig möjlighet att se insidan.

När vi kom upp var en mängd katter samlade framför entrén. Det var lugnt och mysigt men solljuset var också på väg att lämna platsen, bokom bergen, så ett bra tips är att besöka platsen tidigare, gärna på morgonen eller förmiddagen, om du vill fotografera vackra bilder på platsen.

Tänk också på att det kan vara ganska tufft att gå upp för trappan till klostret i värmen. Ha gärna med dig vatten att dricka. Vi hade vandrat hela vägen till klostret och vår tanke var att ta en taxi tillbaka. Det gick dock inte att få tag på någon taxi just när vi ville ha en. Så ett ytterligare tips är att boka taxi i förväg om du vill åka tillbaka härifrån. Eller ta en taxi hit och vandra tillbaka.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

Trappan upp mot klostret är lång.
Klostret som du ser det när du kommer upp.
Det finns sjalar att låna för den som inte klätt sig rätt för att gå in.

Klostret sett från ingångssidan, med Medelhavet i bakgrunden.

16 kommentarer på “Missa inte klostret Hozoviotissa på Amorgos!

  1. Blir alltid lika fascinerade över byggnader som ser ut att man utövat trolleri för att kunna bygga den. Fantastiskt. Och vilken vy man får beundra därifrån.

  2. Verkligen något att besöka om man är på Amorgos. Det där med vatten: det är något man alltid ska ha med sig om man rör sig i varmare klimat. ett måste vart man än går och inte bara när man klättrar upp till ett kloster. Fin bildserie!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s