natur · resor · vackra platser

Visst är Stendörren fint, men…

Stendörrens naturreservat ligger vid Sörmlandskusten mellan Nyköping och Trosa. Och visst är det en vacker plats. Men är det inte lite väl många som hittar dit numera? Över hundra tusen personer besökte reservatet förra året och det är säkert inte mindre populärt i år.

Vi gjorde en utflykt till Stendörren när vi semestrade ett par dagar i Nyköping i början av augusti månad i år.

Varit där förut

Jag och min sambo Anders har varit där en gång tidigare. Det var för många år sedan. Innan barnen. Vi åkte räkbåt dit från Nyköping tillsammans med min pappa och hans sambo. Jag minns det som att vi tyckte att det var fantastiskt fint där ute. (Tyvärr tror jag inte att den där räkbåten existerar längre.)

Den här gången kommer vi med bil längs ”Utflyktsvägen” och följer sedan skyltningen mot naturreservatet.

Vi stannar vid den första P-platsen. Det är ett stor asfalterad yta på ena sidan vägen och därtill ett ännu större gräsbevuxet fält på den andra. Och där står redan många bilar och husbilar parkerade på båda. Vi väljer att ställa vår bil på fältet.

Vi läser in oss på en karta som finns på en informationsskylt. Där finns också en brevlåda med informationsfoldrar. Men det är bara tyska foldrar kvar. Nåja. Jag fotograferar kartan på skylten istället. Som jag brukar.

Fika och hängbroar

Vi väljer att promenera längs vägen mot naturum. Min kamera krånglar. Autofokusen vill inte fungera. Jag försöker fotografera några fjärilar och tvingas ställa om till manuellt fokus. Det fungerar ju det också. Hjälpligt i alla fall.

Vid naturum tar vi en fika från en food truck på platsen och sedan vandrar vi ut till och runt på Stora Krokholmen. En av de öar i området som du kommer till via en hängbro för gående. Det är väldigt trevligt ordnat, men det blir lite väntetid varje gång vi ska gå över en bro.

För ja, det är det som lite är kruxet här. Platsen får väldigt många besökare. Kanske är det närheten till Stockholm som är orsaken?

Hundra tusen besökare

I alla fall så fick naturreservatet 103 000 besökare förra året, enligt radio P4, vilket var en 60-procentig ökning jämfört med året innan. Jag tippar att reservatet inte varit mindre populärt i år. Det blir ganska många besökare per dag. Inte minst som de flesta kommer under några få sommarmånader.

Är du sugen på Stendörren, tycker jag absolut att du ska åka hit. Var bara beredd på att här är ganska gott om folk.

Karta på infoskylt vid Stendörrens naturreservat.
På väg mot natturum vid Stendörren.
Mindre guldvinge.
Naturum vid Stendörren.
En brygga och en sjöbod vid naturum.
Några hus på Krampö, som syns från bryggan vid naturum.
På väg tillbaka från Stora Krokholmen.

Läs mer: Sveriges längsta och fågelbajsigaste brygga finns i Nyköping

10 kommentarer på “Visst är Stendörren fint, men…

 1. Jag läste om Stendörren första gången förra sommaren och tänkte att dit vill jag åka.
  Vi tänkte svänga in på väg till Öland i maj, men just den dagen regnade det, så vi skippade Stendörren.
  Men nu, när de där broarna vevats i ens flöden varje vecka två somrar i rad är det som luften går ur en. Man vill inte längre besöka, utan kanske snarare skydda från överexploatering?
  Bättre att hitta något annat vackert och mindre besökt?

  1. Ja. Kanske det. Möjligen är det för att vi är vana vid Blekinge. Men vi gör ju en del utflykter till Skåne också. Och sådär stora parkeringsplatser är det ovanligt att se i naturen.

 2. Ett fantastiskt ställe, men visst känns det ibland som att det är lite för trångt. I synnerhet varma sommardagar när badgäster och båtägare slåss om de bästa platserna på klipporna.
  Nyköping hade två räkbåtar som gjorde stopp vid Stendörren, men tyvärr slutade bägge gå för ett antal år sedan.

 3. Nackdelen med bloggar och andra sociala medier alltså, det sprids så snabbt så att besöksmålen blir just överexploaterade. Men jag kan tro att stället har många guldkorn om man tar sig tid att utforska det. Fotona på den vackra guldvingen och på sjöboden fångar mig denna gång, så fina.

  1. Tack! Ja, vissa platser får en väldig spridning via sociala medier. Stendörren tror jag är en sådan plats. Sedan kan det säkert finnas undangömda hörn också. Jag fick dock intrycket att flertalet valde en annan stig än den vi gick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s