resor

Sveriges längsta och fågelbajsigaste brygga finns i Nyköping

I Nyköping finns Sveriges längsta brygga. Den skulle ha kunnat vara en så fantastiskt vacker plats för promenad i solnedgången. Det är bara ett litet problem. Allt fågelbajs på bryggan. Urk!

Precis i början av augusti besöker vi Nyköping för ett par nätter. Den sörmländska residensstaden bjuder på vackert, men kanske lite kyligt väder. En av kvällarna promenerar vi ut på det som ska vara Sveriges allra längsta brygga. Piren heter den men det är egentligen en en och en halv kilometer lång flytbrygga, delvis av av betong, som är en del av en kanotstadion.

Piren ligger precis söder om de fina husen i Hamnen i Nyköping. Närmare bestämt i Stadsfjärden, som i sin tur ligger i Kilaån, nära dess utlopp i Östersjön. Direkt efter Hamnen kommer Parken i Hamnen, med bland annat en liten lekplats. Direkt efter den kommer så kanotstadion med sin pir. Husen i stadion speglar sig i vattnet.

I solnedgången tränar ett par kanotister i det lugna vattnet. Ett lugn som den långa bryggan hjälper till att skapa.

Den mest framgångsrike manlige kanotisten i den olympiska historien kom för övrigt från Nyköping. Kanske har han också tränat just här? Han hette Gert Fredriksson och vann åren 1948–60 åtta OS-medaljer, varav sex guld.

Men åter till vår promenad på Sveriges längsta brygga. Vi har tur som lyckas slinka in genom grinden som annars låses klockan åtta på kvällen. Här ligger också en småbåtshamn. Kanske är det därför som de låser grinden.

Hur som helst.

Här är förvånansvärt få personer som vandrar i den vackra kvällen. Kanske en handfull utöver oss. Det känns märkligt när här är så vackert. Vatten på båda sidor om bryggan. Gäss som sträcker över vattnet. Och speglas i vattenytan. Den fina solnedgången. Men vi ska snart förstå varför.

Förklaringen

Fågelbajs. Fågelbajs. Och mer fågelbajs.

Så synd på en plats med så mycket potential.

Det är lätt att inse att det vore svårt att motivera fåglarna till att bajsa någon annanstans. Men kanske kunde Nyköpings kommun fundera på om bryggan borde städas någon gång ibland?

I alla fall. Vi går ändå hela vägen ut på bryggan och tillbaka. Kryssandes mellan bajset.

Och kvällen är trots allt, vid sidan om det, väldigt fin.

Bryggan hjälper till att stilla vattnet som den här kvällen låg spegelblankt.
En kanotist tränar i Nyköpings kanotstadion.
Tyvärr är det mycket fågelbajs på Sveriges längsta brygga.

Läs mer: Solsemester på skånska ön Ven i september

28 kommentarer på “Sveriges längsta och fågelbajsigaste brygga finns i Nyköping

 1. Jag börjar tro att fåglar väljer ut var de bajsar. De har toalett. I alla fall egna platser. På vägen till mitt jobb finns två ställen som jag undviker. En av träden och en av lyktstolpen. Gatukontoret sköter inte det, men regnet spolar bort bajset när det väl regnar. Sen blir det nya lämningar. Och alltid samma träd och samma stolpe. Det finns flera stolpar på väg till jobbet men de är fredade. Samma sak med träden.
  Fina bilder för övrigt.

  1. Tack! Vilka spännande iakttagelser du gör. Har inte tänkt på att det är så, men du kan absolut ha rätt. I så fall behöver de städa den där bryggan ofta…

 2. Härligt, ett besök i min hemstad. Hoppas du publicerar fler inlägg med bilder härifrån.
  Ja, piren är ett sorgebarn. Tyvärr är den inte ensam om att vara fåglarnas favoritplats. Inte minst gässens har varit uppe till diskussion många gånger och man har försökt med allt för att bli av med dem, men…

  1. Jo, det framgår ju ganska tydligt att det inte har lyckats så väl. Får se om det blir fler inlägg om Nyköping. Vi var där två nätter och passade då också på att besöka Stendörrens naturreservat.

 3. Ja det var kanske Gert som gjorde det till en kanotstad. Grannen Oxelösund där jag har stuga (med utsikt över Arkösund i god sikt) är också en stor kanotstad fast det paddlas ofta långsamt också där i skärgården. Det blir kul att se vad ni tyckte om Stendörren. Däruppåt ligger lilla Svärdsklova med bra sommarrestaurang.
  Nyköping har ett så fint hamnområde men de satsar dåligt på kvalitet. Mer disco än finkrogar i magasinen.

  1. Ja, jag får nog återkomma till Nyköping och Stendörren. Oxelösund vet jag faktiskt inte om jag har besökt så det borde ju också bli av någon gång. Vi körde utflyktsvägen från Kolmården till Södertälje på väg till Gotland, så vi körde förbi ganska nära.

   1. Ja Oxelösund ligger på sin egen halvö med motorväg av strategiska skäl (Östersjöns nordligaste isfria hamn och SSAB) så det är inget du bara passerar. Urfult modernt centrum men skärgården och Gamla Oxelösund är det man kommer för. Och så Femörefortet.

 4. Det är besvärligt det där med fåglarna som inte har vett att gå på toaletten i någon buske eller så. Hos oss på landet är det en badstrand som är utsatt. En sommar satt där en rovfågel som cirklade runt och då hölls stranden ren, vet inte varför den inte finns uppe nu.

  Nyköping känns vemodigt, svärföräldrarna bodde där alldeles vid ån men sen svärfar dog häromåret lär vi inte åka dit mer. Vackra bilder, med undantag av bajsbilden.

 5. Hej! Vill inte vara petig men Sveriges längsta brygga är Långbryggan i Rättvik, 628 m lång. Dock i trä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s