resor

Ett par dagar i Nyköping – vad hittar du på då? 5 tips

Sommaren 2021 besökte vi Nyköping ett par dagar. Du kanske undrar vad du kan hitta på i den sörmländska residensstaden under ett så kort besök? Här följer fem tips utifrån det vi hittade på.

1. Vandra några stadspromenader

Det ska visst finnas en promenad med historiskt tema i Nyköping som är uppskyltad av Södermanlands turistbyrå. Men vi valde att promenera mer fritt och på egen hand.

Vi kom bland annat förbi det gamla Rådhuset i Nyköping som ligger vid Stora Torget. Det är en fin gul, vit och gammaldags byggnad från 1700-talet där ett dubbelmord utspelade sig i mars 1936, enligt Wikipedia: ”Den psykiskt sjuke juristen och sakföraren Axel Ragnar Willén kom in i sessionssalen under pågående förhandling och sköt rörarbetaren Georg Andersson och stadsfogden Harald Cederbaum. Därefter tog han sitt eget liv. Kulhålen i väggen har bevarats.”

Precis intill det gamla Rådhuset finns ett betydligt modernare stadshus, där kommunen har sitt kontor. Stadshuset, som är är ifrån 1960-talet, känns närmast brutalmodernistisk bredvid det gamla Rådhuset. Men också intressant på sitt sätt.

Vi kom också förbi Nyköpingsån och Folkungabron, en fin stenbro från 1914.

Dessutom kom vi under våra promenader i staden förbi Nyköpingshus, Hamnen med sina magasin och Sveriges längsta och fågelbajsigaste brygga. Alla dessa beskrivs i kommande punkter.

Rådhuset i Nyköping.
Folkungabron, Nyköping.

2. Se Nyköpingshus

Nyköpingshus var en gång ett mäktigt slott och ett ledande maktsäte i Sverige. Det var till exempel här som det kända Nyköpings gästabud inträffade i december 1317. Det var Sveriges dåvarande kung Birger Magnusson som bjöd sina bröder hertigarna Valdemar och Erik till julfest på slottet. Men som han istället satte att svälta ihjäl i fängelsetornet.

Slottets historia börjar annars redan på 1100-talet med att ett försvarstorn, en kastal, byggs vid Nyköpingsåns mynning. Vid mitten av 1200-talet byggs så själva borgen och kastalen får då bli slottets kärntorn som kallas Kungstornet.

Historien berättar att det var Stockholms grundare Birger Jarl som lät bygga Nyköpingshus. Under medeltiden fungerar Nyköping sedan till och från i praktiken som Sveriges huvudstad eftersom landets tidiga kungar bor här i långa i perioder.

Ett exempel är Karl IX som dog 1611 på Nyköpingshus. En utställning om honom och en hel del annat från slottets och Nyköpings rika historia finns i Kungstornet på slottet.

Nyköpingshus är väl värt ett besök.

Porthus, vallgrav och vindbrygga till Nyköpingshus.

3. Äta i Nyköpings hamn

Strax söder om slottet Nyköpingshus, men på andra sidan ån, finns ett antal gamla hamnmagasin. Nyköping hade en gång en viktig handelshamn. Men så småningom växte Oxelösunds hamn om och eftersom den är bättre lämpad bland annat genom att den kan ta in mer djupgående fartyg konkurrerades hamnverksamheten i Nyköping ut.

Men flera av de gamla byggnaderna runt Hamnen finns alltså kvar. Och här bedrivs idag annan verksamhet. Här finns flera olika restauranger och även ett glasscafé att välja på. I vart fall sommartid.

Det här är generellt en väldigt fin miljö både att strosa omkring i och att sitta här och äta. Några butiker finns också i området.

Hamnmagasin vid Nyköpingsån.
Det blev fisk till middag.

4. Sveriges längsta brygga

Strax söder om de fina husen i den gamla Hamnen finns Sveriges längsta brygga. Den skulle ha kunnat vara en så fantastiskt vacker plats för promenad i solnedgången. Det är bara ett litet problem. Allt fågelbajs på bryggan. Urk!

Men i alla fall. Bryggan ligger närmare bestämt i Kilaån, nära dess utlopp i Östersjön, i Stadsfjärden. Direkt efter Hamnen kommer Parken i Hamnen, med bland annat en liten lekplats. Direkt efter den kommer så kanotstadion med sin pir. Husen i stadion speglar sig i vattnet. Här finns också en liten småbåtshamn.

Promenera gärna ut på pien i solnedgången, men tänk på att du måste gå genom grinden innan klockan åtta när den låses. Och tänk på att ha oömma skor och gå försiktigt så att du inte halkar i fågelskiten.

Sveriges längsta och fågelbajsigaste brygga.
En kanotist tränar i Nyköpings kanotstadion.

5. Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat ligger vid Sörmlandskusten mellan Nyköping och Trosa. Och visst är det en vacker plats. Men är det inte lite väl många som hittar dit numera? Över hundra tusen personer besöker naturreservatet per år och det märks på trängseln här.

Vid naturum tar vi en fika från en food truck på platsen och sedan vandrar vi ut till och runt på Stora Krokholmen. En av de öar i området som du kommer till via en hängbro för gående. Det är väldigt trevligt ordnat, men det blir lite väntetid varje gång vi ska gå över en bro.

Är du sugen på Stendörren, tycker jag absolut att du ska åka hit. Var bara beredd på att här är ganska gott om folk.

På väg mot natturum vid Stendörren.
På promenad i Stendörrens naturreservat.

Läs mer: Sveriges längsta och fågelbajsigaste brygga finns i Nyköping

Och: Visst är Stendörren fint, men…

5 kommentarer på “Ett par dagar i Nyköping – vad hittar du på då? 5 tips

  1. Underbar reklam för ”min” stad.
    Vid nästa besök, gå gärna hela promenaden längs med Nyköpingsån. Börja i hamnen och fortsätt förbi historiska byggnader, vackra miljöer och ändå upp till naturreservatet Hållet. Är ni vid Stendörren, fortsätt en dryg mil på vägen till Trosa och sväng in vid Nynäs slott. Där kryllar det av historia, vackra miljöer och intressanta utställningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s