coronan · resor

Detta gäller just nu för resor till Italien

Eftersom vi har en resa till Italien bokad inom några veckor så har jag tagit reda på vilka inreseregler som gäller för Italien just nu.

På det italienska hälsoministeriets sida om vad som för närvarande gäller för inresor till Italien kan du läsa följande på italienska eller engelska och som jag här efter bästa förmåga har översatt valda delar av till svenska: ”Hälsominister Roberto Speranza har undertecknat en ny förordning, som träder i kraft den 1 februari 2022, om åtgärder för ankomster till Italien från utlandet.”

För resenärer från EU-länder ska en hälsodeklaration tillsammans med det ”gröna passet”, utan krav på karantän, vara tillräckligt. Se Lista avsnitt C. Var dock observant på den sexmånadersregel som gäller för dem som inte har fått sin boosterdos än. (Se längre ner i inlägget.)

Sverige är på Lista C

Bestämmelserna enligt lista C gäller för följande länder. Däribland Sverige och Danmark (vilket har betydelse om du reser från Kastrup):

Österrike, Belgien, Bulgarien, Cypern, Kroatien, Danmark (inklusive Färöarna och Grönland), Estland, Finland, Frankrike  (inklusive Guadeloupe, Martinique, Guyana, Réunion, Mayotte och exklusive andra territorier utanför den europeiska kontinenten),  Tyskland, Grekland , Irland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna (exklusive territorier utanför den europeiska kontinenten), Polen, Portugal (inklusive Azorerna och Madeira), Tjeckien, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien (inklusive territorier på den afrikanska kontinenten) , Sverige, Ungern, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Andorra, Furstendömet Monaco.

Inreseregler för lista C

Resor till och från dessa länder kan ske av vilken anledning som helst, alltså även för turism, så länge du inte har vistats eller passerat något av länderna i Lista E under de 14 dagarna före inresan till Italien. Dock krävs covid-bevis och hälsodeklartion, se nedan.

Som lista E räknas alla stater och territorier som inte uttryckligen anges i en annan lista (A-D). Lista A är San Marino. Lista B är stater och territorier med särskilt låg epidemiologisk risk, bland de som nämns i lista C . Den 8 februari fanns inga länder på denna listan. Lista C är alltså EU-länderna enligt ovan. Och Lista D är ett antal länder runt om i världen. Dock långt ifrån alla.

Covid-bevis och hälsodeklartion

För alla som har varit i en eller flera stater och territorier som avses i lista C under de fjorton dagarna före inresan till Italien, föreskriver lagstiftningen att det vid inresa till Italien är obligatoriskt att:

  1. fylla i Passenger Locator-formuläret före avgång och visa upp det för alla som ansvarar för kontroller
  2. lämna in ”grön” covid-19-certifiering eller annan likvärdig certifiering på något av följande språk: italienska, engelska (de svenska covidbevis som laddas ner från den svenska e-hälsomyndigheten är förutom på svenska också på engelska), franska, spanska eller tyska; certifieringen måste intyga något av följande villkor:
  • har genomgått det föreskrivna vaccinationsprogrammet mot SARS-CoV-2, eller
  • har genomgått infektion i covid-19 och därefter tillfrisknat, eller
  • har genomgått ett covid-test som utförts innan inresan till Italien och resultatet är negativt. Molekylär analys (PCR) ska utföras inom 72 timmar innan inresa till Italien. Antigentest ska utföras inom 48 timmar innan inresan.

För själva inresan till Italien är giltigheten för EU:s digitala vaccinationsintyg (det svenska intyget, enligt ovan) giltigt i nio månader. (Observera dock sexmånadersregeln nedan.)

Karantän

Vid inresa till Italien, om du inte kan visa upp ett giltigt intyg, enligt ovan, är det obligatoriskt att genomgå 5-dagars förtroendeisolering på den adress som anges i Passenger Locator Form, med skyldighet att i slutet av isoleringen klara ett negativt PCR-test.

Sexmånadersregeln för vaccinerade 

I Italien finns en så kallat ”grön” certifiering som krävs av både italienare och turister för att få tillgång till upplevelser i landet som att bo på hotell och andra typiska turistaktiviteter.

Från den 1 februari 2022 är giltigheten för de gröna covid-19-certifieringarna som bevisar att du fått de två första doserna vaccin (eller återhämtat dig efter sjukdom), för att få tillgång till aktiviteter och tjänster i Italien, 6 månader.

Personer från till exempel Sverige som har ett intyg utfärdat av behörig myndighet här och som intygar att du tillfrisknat eller slutfört den primära anti-SARS-Cov-2-vaccincykeln med ett vaccin som är godkänt eller erkänt som likvärdigt i Italien, men som inte har fått en boosterdos och där det har gått mer än sex månader från sista sprutan eller tillfrisknandet, måste också uppvisa en extra ”grön” covid-19-certifiering genom att låta testa sig för covid-19. Detta krävs då för att kunna komma åt alla tjänster för vilka det förstärkta gröna passet krävs (som hotell, kollektivtrafik, museer, evenemang). Se tabellen över tillåtna aktiviteter och webbplatsen dgc.gov.it.

Giltigheten för de tidigare nämnda testerna är 48 timmar om de är antigena eller 72 timmar om de är molekylära (PCR).

Att resa till Italien med endast två vaccindoser där den senaste är äldre än ett halvår blir alltså ganska opraktiskt. (För en vecka krävs minst tre covid-test.)

Testning är dock inte längre obligatoriskt för oss som har fått en boosterdos, med ett godkänt vaccin.

Trots att jag har försökt läsa på är jag fortfarande inte klar över om vi kommer att behöva ladda ner ett särskilt ”grönt” italienskt covid-pass eller om det kommer att räcka med våra svenska. Jag tänker att det visar sig när vi väl är i Italien.

Uppdatering: Jag har nu fått reda på, av en person som nyss varit i Italien, att det ska räcka att ha med sig det svenska vaccin-beviset.

Minderåriga

Alla barn under 6 år som reser in i Italien är alltid undantagna från provtagningar före avresan; de är också befriade från förtroendeisolering i händelse av att den medföljande föräldern som de reser med inte har denna skyldighet.

Minderåriga som är 6 år eller äldre om de har ett ”grönt” covid-19-certifikat för en vaccinationscykel som har avslutats med ett vaccin godkänt av EMA eller motsvarande eller framgångsrikt tillfrisknat, följer reglerna för vuxna. 

Uppdatering: Enligt uppgifter jag har fått så gäller det att mellan 6 och 12 års ålder krävs test för inresa, men inget för inhemska aktiviteter. Man räknas som vuxen från 12 års ålder vad gäller restriktionerna.

Jag tolkar detta som att vaccinering med en boosterdos kommer att krävas efter sex månader även för ungdomar mellan 12 år och 18 år, för att bo på hotell och delta i olika aktiviteter i Italien, om inte extra testning ska krävas. Men en boosterdos erbjuds inte för denna grupp i Sverige. I vart fall inte än.

Då de flesta svenska ungdomar har fått sin andra spruta från månadsskiftet augusti/september och framåt kan detta bli ett stort problem för barnfamiljer som vill resa till Italien inom en ganska snar framtid.

Observera dock att detta är min tolkning av de italienska reglerna. Vi får nog fortsätta följa hur detta kommer att tolkas och tillämpas.

Uppdatering: Enligt en läsarreaktion som jag har fått på Facebook så är svaret att barn under 12 år behöver inte detta om de reser med vårdnadshavare som kvalificerar för super green pass.
För äldre barn oklart vad som gäller. Källa: Covid-19 Survey.

Godkända vaccin

Det bör också noteras att certifieringen gällande att du har genomgått en vaccinationscykeln måste hänvisa till ett av de vaccin som godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten:

Giltighetstid för bestämmelserna

Bestämmelserna är här återgivna så som de uppdaterats den 7 februari 2022 och de gäller till och med den 15 mars 2022.

Munskydd

Utöver allt detta gäller fortfarande att munskydd ska användas i de flesta sammanhang både inomhus och utomhus. Mask av typ FFP2 ska du ha på dig på alla transportmedel, på teatrar, konserthus, biografer, nöjesarrangemang och livemusikkonserter samt vid evenemang och idrottstävlingar. Om du befinner dig inomhus är det är på dessa nämnda platser även förbjudet att inta mat och dryck.

Läs mer: Så fyller du i hälsodeklaration (EU dPLF) inför resa till Malta, Italien eller Slovenien

14 kommentarer på “Detta gäller just nu för resor till Italien

  1. Mycket bra sammanställning, tack! 😊 Har en italiensk vän som är ovaccinerad (av medicinska skäl) som ska resa tillbaka till Sverige om en vecka. Men eftersom Sverige ej kräver varken test eller vaccinbevis för inresa, borde det väl gå bra för honom att resa utan några testdokument alls? Eller kräver själva flygplatsen (Bergamo) att han ska visa test för att få vistas där fram tills flyget avgår, tro? 🤔 Vi har inte lyckats få reda på vad som gäller ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s