resor · tåg · vackra platser

3 okända men vackra franska kuststäder att ta tåget till

Låt mig dela med mig av tre personliga tips på (bland svenskar) relativt okända kuststäder i Frankrike som alla har järnvägsstation. Två vid Atlanten och en vid Medelhavet. Alla tre har jag hittat närmast av en slump och jag tänker att fler svenskar skulle ha glädje av att få upptäcka dem.

Så här är de. Från norr till söder.

1. Saint-Malo

Den här staden är en pärla i Bretagne med fina stränder, turkost vatten och Europas häftigaste tidvatten. Stränderna är en blandning av fina sandstränder och karga klippor som ger ett vulkaniskt intryck. På några av klippöarna finns medeltida borgar. Vid en av sandstränderna finns en havspool som håller vattnet innestängt när stranden drar sig långt, långt ut. Vattnet är svalt ungefär som ett svenskt sommarhav och det går bra att doppa sig även om man kanske inte ligger i så länge.

Saint-Malo som idag har 50 000 invånare bombades svårt under andra världskriget, men byggdes upp igen. Turister i allmänhet är det gott om, men inte många svenskar hittar hit. Vill du göra en utflykt kan du besöka den brittiska kanalön Jersey med färja härifrån. Eller hyr bil och kör till speciella Mont-Saint-Michel

Du tar dig enklast till  Saint-Malo med tåg från Paris och Montparnasse-stationen. Med snabbtåget TGV tar det ungefär två timmar och tjugo minuter. Från stationen är det drygt 20 minuter att gå till den ringmursomgärdade återuppbyggda gamla staden.

Nedan tre bilder från Saint-Malo. Även den översta bilden i inlägget är därifrån.2. La Rochelle

Det här är också en stad på den franska atlantkusten, som vi i det här fallet besökte senast för fem år sedan. Jag var också där som ung tågluffare på 80-talet. Hamnade där mest av en slump. Den låg på den tiden en lagom lång natts tågresa från Paris. Och så var vi där 2011. Och senast då 2016.

Det är en mycket charmig stad, La Rochelle. Väl värd ett besök. Eller tre. Eller fler.  Fina stenhus. Härliga marinor. Vid hamnen finns flera gamla befästningar från 1300- och 1400-talen. Bland äldre byggnader märks också rådhuset från medeltiden, senare ombyggt. Och en, som jag tycker, mycket speciell och vacker fyr. Här kan du också med fördel äta skaldjur. Eller hyra bil och göra en utflykt till ön Île de Ré

La Rochelle är en stad  som idag har 75 000 invånare och vars historia är tätt sammanbunden med de franska krigen mot England och med motsättningarna mellan protestanter och katoliker.  Regionen här heter Nouvelle-Aquitaine.

Från Paris till La Rochelle tar det ungefär tre timmar och tjugo minuter med TGV.

Här är tre bilder därifrån:20140218-212312.jpg

3. Menton

Den för svenkar ofta okända turistorten Menton har idag 30 000 invånare blev under en period runt det förra sekelskiftet först populär bland brittiska turister.

På 1800-talet, under la belle èpouqe, besökte den brittiska drottning Victoria staden och hon älskade det hon upplevde! Det var närmare bestämt 1882 som det kungliga sällskapet reste trettio timmar från ett dimmigt Windsor med vagn, tåg, yacht (för att ta sig över Engelska kanalen) och med tåg och sedan vagn igen till Menton på den Franska rivieran.

Vill du göra en utflykt så ta tåget den korta resan till Monaco. Annars ta det bara lugnt, strosat omkring lite, ät gott och bada i Medelhavets vågor.

Tåg från stationen Paris Lyon till Menton tar ungefär sju timmar och då går den första resan med snabbtåget TGV till Nice där du byter till ett regionaltåg.Att boka biljetter

Jag har skrivit förut om hur du bokar dina egna tågbiljetter till Frankrike direkt på nätet. Inlägget är tre år gammalt, men jag skulle tro att det mesta stämmer fortfarande.

Däremot skulle jag själv avvakta med att boka biljetter just nu, med hänsyn till den pågående pandemin. Men det är en annan historia.

Undvika trängsel

Och så sist en annan liten brasklapp. Även om de tre städer som jag lyfter fram här är okända för flertalet svenskar så är de inte okända för fransmännen själva eller för britter respektive italienare. Så ett tips är att undvika värsta högsäsong. Skolornas sommarlov i Frankrike är till exempel från början av juli till början av september. Juni kan därför vara en bra månad att besöka Frankrike.

Fler vackra platser

Vill du ha tips på fler vackra platser i Europa som du når med tåg så har jag sedan tidigare satt ihop en lista på 20 av de vackraste platser i Europa som kan nås med tåg.

Läs mer: Mont-Saint-Michel – så undviker du besvikelse

10 kommentarer på “3 okända men vackra franska kuststäder att ta tåget till

    1. I Menton dominerar svenska pensionärer med typiskt svenska landstings-rollatorer. Att påstå att stan är okänd för svenskar tyder på lite bristande research…

      1. Så var det inte alls de fem dagar vi var där för fem år sedan. Förutom fransmän såg vi mest bara italienare. Min erfarenhet är dessutom att få svenskar jag pratat med har hört talas om orten. Men spännande att du har en annan bild!

  1. Jag gillar Saint Malo. Här varit där mycket. så härligt att gå uppe på muren och också vandra kring i gamla stan innanför murarna. Hittade en fantastisk bar där man satt på gungor, istället för stolar. Häftigt.
    La Rochelle har jag bara besökt några gånger när jag bodde en timma därifrån under en kortare tid.
    Menton har jag aldrig besökt, även om jag flera gånger varit i närheten. Den är liksom lite bortglömd bland de övriga fina städerna, i alla fall för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s