resa med barn · resor · vackra platser

”Frankrikes pärla” på rivieran – Menton

Frankrikes pärla på rivieran Menton
Fem nätter stannade vi i ”Frankrikes pärla”, Menton, precis intill den italienska gränsen på franska rivieran.

Mellan Monaco och Italien
Vi ligger i Medelhavets mjuka och ljumma vågor och guppar, tioåringen och jag. Det är mysigt och vi simmar ut en liten bit. Pratar om ditten och datten. Bland annat om en segelbåt vid horisonten som vi ser när vi guppar på vågornas topp men inte i vågdalarna. Tioåringen har på sig gula simglasögon. Jag har inga. Båda har badskor på fötterna. Vi tar ett sista kvällsdopp i Menton. Den sista lilla staden i det pärlband av städer som ligger längs den franska rivieran. Mellan Monaco och Italien ligger orten där vi semestrat i fyra dagar.

Drottning Victoria och besökarnas nationaliteter
Turistorten Menton, som idag har 30 000 invånare och som under en period runt det förra sekelskiftet först blev populär bland brittiska turister.

På 1800-talet, under la belle èpouqe, besökte den brittiska drottning Victoria staden och hon älskade det hon upplevde!

1882 reste det kungliga sällskapet trettio timmar från ett dimmigt Windsor med vagn, tåg, yacht (för att ta sig över Engelska kanalen) och med tåg och sedan vagn igen till Menton där en järnvägsmagnat, Charles Henfrey, erbjöd henne att bo i sin villa. Drottningen, som var änka och över 60 år, åtföljdes nu av sin yngsta dotter, prinsessan Beatrice. Victoria hade en underbar tid. Det fina vädret, landskapet, trädgårdarna och vyerna var sådant som hon uppskattade.

Många av de äldsta hotellen blev i den vevan byggda för de brittiska turisternas skull. En del av dessa har senare byggts om till lägenhetshotell. Britterna verkar numera i stort sett ha övergett orten och på stadens gator och stränder hörs mest italienska, franska och, i viss mån även skandinaviska röster.

Stränderna
Medelhavets vatten är milt turkost i kvällssolens ljus. Våra medresenärer väntar på stranden som består av ljusa stenar som slipats lena och mjuka av havet och tidens tand.

Ännu närmare Italien, på andra sidan udden med den gamla staden, finns en liten sandstrand och den är närmast proppfull av restauranger, solstolar och parasoll.

Den steniga stranden är trevligare, tycker vi, och ligger dessutom närmare den lilla lägenhet vi hyrt för fem nätter.

Aktiviteter
En dag tog vi tåget den korta resan till Monaco. Annars har vi tagit det lugnt, strosat omkring lite, ätit gott men mest av allt badat i Medelhavets vågor. Snorklat lite har vi också gjort, barnen och jag. Inga märkvärdigheter men ganska mycket fisk såg vi närmast ett par av stenpirerna. Vi har tagit det lugnt. Och även bilen har fått vila. I lägenhetshotellets garage.

Sevärdheter
Vi brydde oss aldrig om att besöka några av stadens sevärdheter utöver den mysiga småstaden i sig själv, stränderna och havet. Men några av de sevärdheter som i olika sammanhang nämns är kyrkan Basilica St-Michel, Musée Jean Cocteau och Musée des Beaux-Arts.

Uppdaterad: 2018-04-2811 kommentarer på “”Frankrikes pärla” på rivieran – Menton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s