resa med barn · resor · vackra platser

San Marino i kvällsljus

Vi har besökt San Marino för en kväll och en natt och tyckte nog att det både var riktigt mysigt och känns som ett ”riktigt” land, trots allt.

Vi står och beundrar utsikten från en av San Marinos borgar, Torre Guaita. Det är från 1000-talet och ska ha varit fängelse ända till 1970-talet. Nu är det museum. Vi kom in precis innan de stängde entrén. Jag fick i vart fall det intrycket av att kvinnan i biljettluckan såg skeptisk ut frågade: ”Är ni kvar i San Marino imorgon också?” när vi ville lösa biljett. Först när vi svarade nekande på den frågan avslöjade hon biljettpriset. Vi har med oss rabattkort vi fått på hotellet och när jag får biljetterna som är stadiga kort i hårdplast i kontokortsstorlek anar jag att orsaken till hennes fråga nog är att biljetterna gäller för entré på flera museer samma dag och att de alla stänger strax. Men ändå. Bara besöket i den här borgen är värt de 17 Euro vi betalar för hela familjen.

På vägen upp har vi stannat till på ett fik och fyllt på med dryck, ätit lite chips och nån slags kringlor och läst på om mikrolandets historia. Ett land som har hävdat sin självständighet från 300-talet och genom medeltiden ända tills idag. Största delen av tiden gentemot Kyrkostaten som är Vatikanstatens föregångare men som på medeltiden var betydligt större än idag och hade helt andra ambitioner att utöva en mer värdslig makt. San Marino är världens äldsta republik och har ett system med delat ledarskap och alltså två statschefer år gången som bara sitter ett halvår i taget. Därutöver finns både parlament och regering.

Men nu är vi alltså ända uppe vid Torre Guaita. Och det är skönt att vara de sista besökarna för dagen. Vi är nästan ensamma på platsen och utsikten är fin i kvällsljuset. Åt väster bergskam efter bergskam som tonas ut av ett lätt dis. Och så den sjunkande solen. Åt öster anas Adriatiska havet vid Rimini. Därifrån kommer nog annars de flesta av San Marinos besökare på en dagsutflykt. Och de har rest tillbaka till havet nu. Därav det relativa lugnet. Lite mer åt sydost syns en annan borg: Rocca Cesta. … Den ligger mycket bildskönt på sin klippa.

Jag fotograferar och filmar. Plötsligt hörs ett starkt motorljud och ett litet plan flyger förbi alldeles intill borgen där vi står. Det är vitt och flyger fram och tillbaka. San Marino har av naturliga skäl ingen egen flygplats, hela landet utgörs av en klippa, så flygplanet måste komma från nån av orterna runt omkring. Kanske Rimini?

Minstingen har ett par Euro på fickan som han använder till att stoppa i en sån där stationär kikare att studera landskapet med. Vi strosar runt lite, klättrar upp för någon trappa i ett torn. Strosar på en avsats längs en av murarna. Hittar en liten konstutställning. Men tolvåringen vilar sig mest i skuggan. Kanske håller han på att bli förkyld?

Efteråt äter vi kvällsmat med utsikt mot solnedgången. Jag tar lufttorkad skinka med melon. På vägen ner till hotellet passerar vi igen souvenirbutiker och fler restauranger. Hela stan känns faktiskt lite som en enda stor souvenirbutik. Men vi passerar också fler torn, ringmurar och försäljare i medeltida kläder. Stan är trots sin turistighet väldigt mysig. Och San Marino känns faktiskt på många sätt som ett ”riktigt” land trots sin litenhet och att det är helt omringat av Italien. Särskilt om du läst på lite om dess historia.

7 kommentarer på “San Marino i kvällsljus

  1. Väldigt vackert..I San Marino var min mamma och min syster på 80 talet..det är därifrån som likören Amaretto kommer …Mandellikör som är så himla god!

  2. Åh så spännande och vackert. Och vet du … skinka med melon är bland det godaste jag vet i värmen. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s