resa med barn · resor · vackra platser

Lago di Braies / Pragser Wildsee är en riktig liten pärla!

Lago di Braies heter sjön på italienska. Pragser Wildsee på tyska. Det är en liten alpsjö som ligger i dalen Braies på 1500 meter över havet. Och här finns både småfolk och bergatroll. Jag har bildbevis. ;)

Småfolket ser du på bilden ovan om du tittar noga. Och bergatrollet syns uppe till höger i den översta av bilderna nedan.

Vi befinner oss i Italien på gränsen till Österrike och här är allt på två språk. Italienska och tyska. Vädret här har växlat mellan åska och ösregn och 15 grader, solsken och hyggligt varmt, kanske en bit över 20 grader till 8 grader med lite snöpuder på bergstopparna den förmiddagen vi ska åka. Och allt däremellan. Ofta med dimskyar kring alptopparna.

Att vi alls hittade hit beror på en kommentar jag fick på Facebook när jag laddat upp en ny omslagsbild där från Plitvicesjöarna i Kroatien för två år sedan. Hon som kommenterade tyckte att färgen på vattnet påminde om just Pragser Wildsee. Så jag kollade runt på lite bilder och bestämde mig för att någon gång resa hit. Och visst påminner det lite om Kroatiska insjöar men än mer om Yosemite i Kalifornien. Och en hel del om Sverige faktiskt.

Många blommor känns igen hemifrån som midsommarblomster och smörblommor. Vi ser också blad från blåsippor och tussilago. Annat är mer obekant. Granarna är riktigt höga och det växer lavar på grenarna. Trollskog. Lite John Bauer.

Hotellet här är som en fläkt från en svunnen tid. Det mesta andas 50-tal. Möbler, tavlor och upplägg. Halvpension med gemensam middagstid klockan sju på kvällen till exempel. Tre förrätter och tre varmrätter att välja på. Menyn endast på italienska och tyska. Och så en dessert. (Första kvällen var det dessert-buffé.) Wi-fi finns det ändå. Men inte första kvällen. Och den tilldelade datamängden tar snabbt slut. Så vi är mestadels utan internet. Också det en fläkt från svunna tider.

Sjön Lago di Braies ligger vid foten av en bergvägg som reser sig 2810 meter över havet och alltså 1300 meter över sjöns yta. Platsen ligger i naturreservatet Fanes – Sennes och Braies. Sjöytan är 31 hektar, längden är 1,2 km och bredden 300-400 meter. Det är en av de djupaste sjöar i den autonoma provinsen Bolzano, med ett maximalt djup på 36 meter  och ett medeldjup på 17 meter.

Vi har gått runt sjön och rott roddbåt en stund. Det är ungefär det du kan göra här. Men det räcker långt.

Vackrast är det när solen lyser på bergen. Men bästa promenaden är ändå den i skymningsljuset när dalen ligger i skugga efter middagen. Då är det nämligen inte alls så mycket folk här som på dagtid. Det är nämligen ganska många som hittar till denna lilla pärla i Dolomiterna.13 kommentarer på “Lago di Braies / Pragser Wildsee är en riktig liten pärla!

  1. Otroligt vackert! Funderar på språken, förekommer inte Ladinska också? Vill minnas att man i vissa fall skyltade på 3 språk när jag o My var i Val Gardena för många år sedan.

  2. Vilka underbara bilder! Ser magiskt ut. Bra sätt att resa med tips från sociala medier. Så gör vi med! Om vi inte hört talas om bitcoincafeet hade vi inte valt att bo i Prag just nu tex :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s