boende · resor · vackra platser

9 vackraste utsikterna – från hotellrum där vi bott

Det här med att betala extra för ett rum, och helst också en balkong, med extra vacker utsikt. Det fanns en tid när jag aldrig i livet skulle göra det. Med åren har jag, i vart fall en liten aning, ändrat attityd och ibland betalat de där kronorna extra. Andra gånger har vi bara haft tur. I alla fall har vi ett antal gånger bott på hotellrum med mycket fin utsikt. Här listar jag de med de allra vackraste:

1. Björklidens stugby

Mellan Kiruna och Riksgränsen, alldeles väster om Abisko i Lappland ligger Björkliden. Här gäller det att ha tur. Och det har det hänt att vi har haft. Som den gången i april 2019. Då hade vi tilldelats en av stugorna med utsikt över Torne träsk och Lapporten. Något som tyvärr inte samtliga stugor i Kåppas Stugby har. Vissa har bara utsikt mot andra stugor. Det vill säga egentligen ingen utsikt alls. Det var därför ett stort plus att hamna i en av dessa stugor med betydligt vackrare vyer.

Vädret var helt underbart. Ett par dagar värmde solstrålarna så pass redan på morgonen att jag kunde äta frukost ute på balkongen. Underbart!

Vill du inte bo i stuga finns också Hotell Fjället här. Även det har de rum med utsikt mot fjällandskapet utanför och andra utan.

En balkong med utsikt i Kåppas stugby, Björkliden.

Läs mer: Utsikten från en balkong i Björkliden, Lappland

2. En grotta i Granada

Det var i juli 2015. Vi bodde på Apartementos Monteclaros i Granada, Spanien. I kvarteren där en gång romerna bodde i grottor och där flamencon föddes.

Vi bodde i en modernt inredd lägenhet med moriska utsmyckningar i en grotta. Temperaturen var behaglig. Och från vår terass och från takpoolen hade vi utsikt över Alhambra, bergen och ner över staden. Alhambra är ett imponerande palats, som byggdes av morerna på 1200-talet, med vackra trädgårdar och intrikata arkitektoniska detaljer. Det bör alltså ses även på nära håll. Men se då till att skaffa biljetter i god tid. Och vill du sedan se palatset även från ditt boende är det här hotellet ett mycket bra val.

Ett unikt semesterboende med själ.

Läs mer: Vi bor i en grotta med utsikt över Alhambra

3. Praiano på Amalfikusten

Solstrålarna målade landskapet levande med sitt mjuka, varma ljus. Solen hade just klättrat över krönet bakom byn PraianoAmalfikusten i Italien. Framför oss fanns den högsta rauk jag någonsin hade sett och ett vatten som skiftade något lite i turkost, trots en ganska mörk havsbotten.

Långt därnere, till vänster, syntes en liten svart, eller kanske snarare mörkgrå strand. Anders stod vid balkongräcket och fotograferade, det var hans 50-årsdag, den 29 september 2016.

Hotellet som heter Grand Hotel Tritone upplevde vi som mysigt även i övrigt, det nästan som klättrade på klippkanten och det märktes på många detaljer att det är byggt på 50-talet.

Utsikt från en hotellbalkong på Grand Hotel Tritone i Praiano.

Läs mer: Hotellet som klättrar på klippkanten

4. Lago di Braies

Lago di Braies heter sjön på italienska. Pragser Wildsee på tyska. Det är en liten alpsjö som ligger i Italien i dalen Braies på 1500 meter över havet, på gränsen till Österrike. Här är allt på två språk. Italienska och tyska. Hotellet heter Hotel Lago di Braies. Eller Hotel Pragser Wildsee. Vi bodde här 2 nätter i mitten av juli 2016.

Vädret växlade mellan åska och ösregn och 15 grader när vi kom, solsken och hyggligt varmt, kanske en bit över 20 grader dag två, till bara 8 grader med lite snöpuder på bergstopparna den förmiddagen vi gav oss av härifrån. Ofta var det dimskyar kring alptopparna.

Hotellet kändes som en fläkt från en svunnen tid. Det mesta andades 50-tal. Möbler, tavlor och upplägg. Halvpension med gemensam middagstid klockan sju på kvällen till exempel. Tre förrätter och tre varmrätter att välja på. Menyn endast på italienska och tyska. Och så en dessert på det. Men bäst var ändå utsikten från rummet!

Utsikt från hotellrummets balkong vid Lago di Braies / Pragser Wildsee.

Läs mer: Lago di Braies/Pragser Wildsee är en riktig liten pärla!

5. Marina Bay Sands, Singapore

Det här var i slutet av oktober 2019. Höstlovet. Hotellet heter Marina Bay Sands och är ett av de mest kända i stadsstaten Singapore i Sydostasien.

Det visade sig att vi hade blivit tilldelade betydligt mer än jag hade betalat för. Rummet jag hade bokat hette ”Family Studio”, men vi hade fått en ”Marina Suite”. Och det var grejer det!

Sviten som var 139 kvadratmeter stor hade bland annat två balkonger med utsikt mot den kända parken Garden by the Bay. Det är en futuristisk park som är känd för bland annat ett par gigantiska växthus och även Supertree Grove, som är enormt stora vertikala träd av stål och betong, klädda med växter och som lyses upp på natten. Vi kunde bland annat se ljusshowerna där, som körs två gånger per kväll, från vår balkong.

Utsikt från balkongen på Marina Bay Sands i Singapore.

Läs mer: Lyx-sviten vi tilldelades på Marina Bay Sands i Singapore

6. Spinola Bay, Malta

Bland det första jag gjorde sedan vi checkat in på Hotel Juliani vid Spinola Bay Malta var att gå ut på balkongen. Utsikten tilltalade mig direkt, men vädret var inte lika förtjusande. Regnet hängde i luften, och de första dropparna började falla. Jag skyndade mig upp för att hinna se hotellpoolen innan regnet öste ner, men jag hann inte. Himlen öppnade sig över mig.

Lite senare gick jag ut på vår balkong igen, under den blå timmen. Det var strax innan vi skulle gå ut för att äta middag. Nu hade regnet i alla fall slutat, och temperaturen kändes behaglig. Det var ungefär samma temperatur både utomhus och inomhus.

Det här var i slutet av oktober, på höstlovet 2021.

Utsikt från vår balkong på Hotel Juliani på Malta.

7. Utsikt mot Matterhorn

Vi var i Zermatt i mitten av april 2022. Detta var från början en obetydlig plats i en avlägsen dalgång. Så var det fram till 1830-talet. Då startade turismen här med engelsmän som kom på sommarhalvåret för att bestiga Matterhorn. När sedan järnvägen elektrifierats och öppnats för året runt-trafik 1928 började turister komma även under vintersäsongen. Och numera är detta en verkligt klassisk skidort att besöka.

Jag hade extrem tur och lyckades hitta en lägenhet på sajten på Vrbo för fyra personer med två rum, kokvrå, toalett- och duschrum och balkong med utsikt mot Matterhorn till ett riktigt lågt pandemi-pris i och med att jag bokade redan sommaren innan. Så billigt som jag bokade blir det nog aldrig igen. Schweiz är ju som bekant ett mycket dyrt land att resa i.

Att sitta här på balkongen i solen efter en dag i skidbackarna var minst sagt ljuvligt.

En lägenhet i Zermatt med en balkong med utsikt mot Matterhorn.

Läs mer: 9 saker du behöver veta om att åka skidor i Zermatt

8. Domen i Florens

Det var i slutet av februari 2022, på sportlovet i vecka 8, som vi bodde på Hotel Duomo i central Florens i Italien.

Det här kyrkan kallas il Duomo, men heter egentligen Santa Maria del Fiore . Och den är en av Florens allra största sevärdheter. Och därtill är den är mycket speciell. När den invigdes på 1400-talet var den världens största kyrka och kupolen känns fortfarande helt enorm. Fasaden byttes på 1800-talet och är nu i nygotisk stil. Den är väldigt färgglad i ljusa pastellfärger och extremt detaljrikt dekorerad.

Hotellrummen var betydligt mindre än jag hade väntat mig utifrån bilderna jag sett på sajten där jag bokat. Men trots det var rummen mysiga ändå. Ett av rummen (vårt) hade en liten balkong medan det andra (grabbarnas) hade en fransk balkong framför den utlovade vyn över domen. Tyvärr dolde sig vyn i deras rum delvis bakom en byggnad. Men vårt rum hade en helt obruten och fantastisk vy mot domen som kändes så nära att man skulle kunna ta på den. Helt fantastiskt!

Domen i kvällsljus, sedd från vår balkong.

Läs mer: Ett mysigt hotell med utsikt mot domen i Florens

9. I French Quarter, New Orleans

Fem nätter fick det bli i augusti 2018 i de franska kvarteren i New Orleans, USA. Vi bodde på hotell Le Richelieu in the French Quarter, som ligger ett par kvarter ifrån French Quarters sydöstra hörn där Esplanade Avenue möter Mississippi-floden och spårvagnshållplatsen ”French Market Station” ligger.

I de här delarna är de franska kvarteren mycket lugna. Vårt hotellrum för fyra låg på andra våningen. Det var mycket häftigt luftkonditionerat. För den som istället ville ha värme fanns det en veranda att sitta på utanför rummet. Den löper runt hela andra våningen på hotellet. Så som verandorna ser ut i de ”franska” kvarteren som egentligen inte är så franska, utan mer spanska. Men i alla fall. Räcke, stolar och bord av smidesjärn.

Det var avkopplande att sitta här och titta ut över stadens gamla centrum, och höra hästarnas klapper mot gatan när de drog runt turister, på utflykt i en svunnen tid.

Utsikt från verandan på hotell Le Richelieu in the French Quarter.

Läs mer: Ett mysigt hotell i French Quarter, New Orleans

14 kommentarer på “9 vackraste utsikterna – från hotellrum där vi bott

  1. Hehe nu satte jag nästa kaffet i fel strupe här på morgonen. För precis detta inlägg har jag varit på väg att publicera i en hel månad nu, men något har hela tiden kommit i vägen. 😅
    Ser dessutom att ett hotell är samma. 😬
    Så risken finns att något liknande kommer snart från mig.

  2. Så många vackra utsikter! Blir nästan sugen på att göra ett inlägg med mina bästa utsikter också och då kommer en vara samma som du har, hotellet på Malta. :-)

  3. Utsikt är inte viktigt för mig då hotellrummet bara är en plats där jag har mina saker och sover. Vackraste utsikt jag haft måste vara när vi bodde på nå’t Hilton-hotell (tror jag att det var) på en sluttning i utkanten av Rom och hade hela den eviga staden för våra fötter. Jag har bott med en del charmiga, mysiga utsikter och miljöer, t ex på pensionat i Portofina i en smal gränd med grönskande balkonger – det blir inte mer italienskt än så!

  4. Vyn från hotellrummet är egentligen av sekundär betydelse, men jag måste erkänna att jag är mycket svag för fin utsikt från hotellrum. Att se rakt in i en tegelvägg tre meter bort är inte så upplyftande.

    1. Kul att du gillade vinkeln! Jag fotograferar allt! Eller i vart fall mycket. Det händer ändå att jag också upptäcker att jag saknar bilder på något jag upplevt och velat skriva om. :)

Lämna en kommentar