ekonomi · resor

Billigaste länderna att turista i just nu

Världen har blivit en liten gnutta billigare igen sedan den förra statistiken presenterades efter sommaren 2023. Men det är fortfarande dyrare att leva som turist ute i världen än för ett år sedan. Här listar jag några av de länder som det är riktigt billigt att leva i när du väl är där.

Nu har det kommit nya uppgifter på prisläget runt om i världens länder och hela listan är nu uppdaterad. Och prisläget har generellt minskat med någon procentenhet sedan siffrorna inför hösten 2023, men ligger fortfarande några procentenheter högre jämfört med vid inledningen av förra året.

Några länder är för de flesta av oss mer intressanta som resmål än andra. Här har jag plockat ett urval av dessa som är särskilt billiga att semestra i just nu. Procent-satsen anger kostnadsläget jämfört med priserna i Sverige just nu.

Prisläget

Tunisien 29%

Indonesien 29 %

Indien 29 %

Vietnam 31 %

Nepal 31 %

Sri Lanka 32 %

Kenya 33 %

Filippinerna 34 %

Malaysia 36 %

Marocko 37 %

Tanzania 37 %

Egypten 37 %

Thailand 38 %

Brasilien 46 %

Turkiet 47 %

Sydafrika 51 %

Bulgarien 59 %

Japan 60 %

Det här var som sagt bara ett litet urval.

Malaysia, ett av de billigaste länderna att semestra i just nu.
Egypten, ett av de billigaste länderna att turista i just nu.

Tänk på

Använd listan med förnuft. Tänk på att resan till länderna kostar olika mycket. (Och också påverkar miljön olika mycket.) Och dessutom varierar över året och från dag till dag. Och tänk också på att storstäder och särskilt huvudstäder ofta är väldigt dyra att semestra i. Att en resa till huvudstaden kan därför bli oväntat dyrt även om landet i övrigt är billigt.

Även andra populära turistorter kan vara väsentligt dyrare för besökaren än det genomsnittliga prisläget för landet. Detta gäller särskilt i länder där turister mer eller mindre tenderar att separeras från landets egen befolkning på isolerade öar, orter eller resorts. På sådana platser kan prisläget ligga många gånger över genomsnittet för landet.

Sofia är huvudstad i Bulgarien, ett av de billigaste turistländerna just nu.

Översta bilden: En pool på Zanzibar, Tanzania.

Läs mer: Billigaste och dyraste länderna att semestra i 2024 – hela listan

4 kommentarer på “Billigaste länderna att turista i just nu

  1. Väninnan åkte till Egypten i går. Inte för att turista utan för att hälsa på dottern som hux och flux flyttat dit med fyra små barn. Ska bli spännande att få rapport sedan.

    1. Det fanns en tid när jag gärna hade flyttat till Egypten på några år. Men sedan dess har en del hänt med både mig och världen, så det känns inte alls aktuellt längre. Även om Egypten är ett väldigt intressant land fortfarande. Hoppas att din väninnas dotter får det bra där!

Lämna en kommentar