resor · vinter

Utförsåkning i Sveriges nordligaste skidorter – mina 12 bästa tips

Riksgränsen och Björkliden är Sveriges två nordligaste skidorter. Båda ligger nordväst om Kiruna. Riksgränsen ligger något lite längre norr ut, och därtill tre mil väster om Björkliden och båda ligger ungefär 20 mil norr om polcirkeln. Hit har vi rest många vårvintrar för att åka skidor i backarna. Här delar jag med mig av mina bästa tips, om du vill göra samma sak.

1. Vänta med att åka till mars-april

Årets första månader är ju som bekant de kallaste. Och särskilt då februari. Men de flesta sörlänningar väljer ändå att besöka fjällen i just denna månad. Men även om skidsäsongen drar igång någon dryg vecka in i februari i Björkliden och i slutet av februari i Riksgränsen så skulle jag själv inte riskera att åka hit upp vid den tiden. För här uppe riskerar det då att bli riktigt, riktigt kallt.

Fram mot månadsskiftet mars-april är chanserna till sol och ett mer behagligt antal minusgrader betydligt större. Vill du sitta i en snödriva och fika, känna den värmande vintersolen, njuta av ljusa kvällar och komma hem solbränd är det den här tiden på året som du ska välja. Vårvintern. Med dagsmeja och dagar som redan börjar bli längre än i södra Sverige.

Det är ingen slump att norrbottningarna själva helst väljer att åka upp hit vid den tiden på året.

Vårvinter med snö och ljusa kvällar.

2. Men undvik påsken – om möjligt

Den helg som norrlänningarna älskar allra mest att vara i fjällen är under påsken. Så pass att väldigt mycket är både fullbokat och dyrt. Så även om det kan vara mysigt med påskpynt mot den vita snön och häftigt med disko-dunk i backarna, kan det ändå vara ekonomiskt motiverat att välja en annan vecka än de båda påskveckorna – om du har möjlighet.

Själva har vi under många år varit hänvisade till skollov för våra resor. Alltså har vi ändå rest just under påsklovet till oftast Björkliden men också några gånger till Riksgränsen. Och det har alltid varit jättefina resor. Endast undantagsvis har det varit riktigt långa köer till liftarna. Så sätt är det alltså inga bekymmer att åka under påsken.

Att jag ändå avråder är alltså på grund av att du dels behöver boka i extremt god tid och dels att det är dyrare. Har du inga problem med det så är påsken absolut också en fin tid här uppe.

Påsk i Björkliden.

3. Ta tåget upp

Från de platser i Sverige där flest människor bor är det riktigt långt upp till de här skidorterna. Den som väljer att köra med egen bil kan därför behöva stanna och övernatta både på vägen upp och på vägen ner.

Ett riktigt bra alternativ är därför att istället ta nattåget upp. Både Björkliden och Riksgränsen har nämligen egna järnvägsstationer.

Det är numera norska Vy som kör de här tågen med en avgång per kväll från Stockholm direkt till Narvik, med stopp bland annat på dessa båda stationer. Därtill finns en avgång med byte till dagtåg i Boden.

Bor du, som vi, söder om Stockholm kan det vara klokt att lägga in ett rejält stopp på flera timmar i Stockholm. Som buffert mot förseningar, för att sträcka på benen, och för att passa på att se något av allt det huvudstaden har att erbjuda.

Tåget är på väg att lämna Riksgränsen.

4. Nybörjare bör välja Björkliden

Har du med dig barn eller andra nybörjare i ressällskapet är Björkliden det bästa alternativet. Här finns barnbackarna Haren och Räven med knapplift och även nästa backar i svårighetsgrad, Teknikbacken och Äventyrsspåret, har knapplift.

Här finns också skidskola för barn.

Riksgränsen däremot tar dig direkt från hotellområdet med två sittliftar högt upp i systemet för att du överhuvudtaget ska hitta någorlunda enkla backar att åka i, vilka nog ändå blir alldeles för tuffa för rena nybörjare.

Björkliden är bäst för barn och nybörjare.

5. Off-pist-fantaster bör välja Riksgränsen

Riksgränsen har också några riktigt fina pister, men är nog mest känt för sin åkning utanför pisterna. Det är inte riktigt min grej, men för dig som gillar lössnö finns flera opistade backar som nås direkt från liftsystemet.

Även i Björkliden finns ett längre off-pist-stråk ner för fjället (Ängarna). Det är i och för sig långt, men också mestadels ganska flackt.

Men i Riksgränsen finns fler möjligheter. Inte minst på den norska sidan om själva riksgränsen. Till bilden hör också att Riksgränsen nästan alltid får mer nysnö än Björkliden.

Off-pist-berg i Riksgränsen. (Ser du den pyttelilla skidåkaren?)

6. Bästa gourmet-maten finns i Riksgränsen

Både i Björkliden och i Riksgränsen finns restauranger med riktigt fin (och dyr) fin-meny.

Restaurang Lapplandia i Riksgränsen serverar på kvällarna en trerätters-meny som rullar på veckobasis. Det är kanske inte något du slår till på varje kväll men någon eller några gånger bör du absolut prova. Meny och pris finns på nätet.

I Björkliden är det restaurang Lapporten som på kvällen serverar gourmet-mat. Här är det à la carte som gäller. Alternativen är dock inte jättemånga. Min personliga uppfattning är att middagsmaten – i vart fall i finrestaurangen – är snäppet bättre i Riksgränsen än i Björkliden.

Utöver detta finns det en mindre bar-meny på båda platserna.

Båda orterna har restauranger som erbjuder brick-lunch i anslutning till backarna. I Björkliden finns denna servering i restaurang Lapporten och i Riksgränsen på Lappis, på andra sidan järnvägen jämfört med hotellet, men på samma sida som stolliften.

Toast Skagen i Riksgränsen.

7. Björkliden har vackraste utsikten

Utsikten från Riksgränsen är fin och något som många gäster uppskattar stort. Ändå går det inte att tävla med Björkliden som har utsikt – de dagar som inte moln och dimma lagt sig över fjälltopparna – över ett av Sveriges vackraste och mest kända landmärken, Lapporten.

Den syns då bra, även från restaurangen med samma namn, strax bortanför fjället Nuolja och en vik av sjön Torneträsk. Ja, vyerna här är sammantaget fantastiska.

Lite synd bara att de ställt en husvagnspark mitt i blickfånget. Men ja, ja.

Björkliden har bästa utsikten.

8. Spa finns bara i Riksgränsen

För den som drömmer om en fantastisk spa-vistelse i fjällen är ingen av de här orterna det bästa valet. På båda ställena finns dock bastu och Riksgränsen har också ett litet spa med en liten, relativt sliten, pool med kallt vatten, men med en fin utsikt över fjällvärlden. Där finns också någon bubbelpool, men där kan det vara svårt att få plats.

Det kostar en rejäl slant i entré och som jag minns det var barnen välkomna bara under vissa tider. Men det var väldigt praktiskt att det fanns där när vi blev insnöade någon dag och varken kunde ta oss till Björkliden eller åka i backarna i Riksgränsen.

Kan vara kul att prova när du ändå är här, men inget att åka hela vägen hit för att uppleva.

Riksgränsens spa med tyvärr ganska kallt vatten.

9. Björkliden har mer sol

Det vore lätt att tro att två orter som ligger så nära varandra har exakt samma klimat. Men så är det inte alls. Kombinationen av förhärskande västliga vindar och den skandinaviska fjällkedjan gör att luften tvingas stiga i Norge och vid de allra västligaste fjällen i svenska Lappland. Detta leder till avkylning, molnbildning och nederbörd.

På bergens läsida sjunker däremot luften med uppvärmning och molnupplösning som följd.

Detta gynnar då Björkliden som mer sällan drabbas av snöstormar och istället oftare får soligt väder jämfört med Riksgränsen.

Det kan vara klart väder även i Riksgränsen .

10. Riksgränsen har mer snö

Björkliden ligger mycket nära Abisko som enligt SMHI är Sveriges nederbördsfattigaste plats med i genomsnitt 300 mm nederbörd per år. Riksgränsen däremot, ca 3 mil längre västerut, får tre gånger så mycket nederbörd. På vintern kommer denna nederbörd i form av snö.

Detta gör att Riksgränsen nästan alltid har större snödjup, oftare har tillgång till nysnö och kan erbjuda midsommarskidåkning, vilket inte Björkliden kan.

Normalt sett är dock inte snöbrist något problem här uppe vare sig på vintern eller vårvintern.

Riksgränsen får mer snö.

11. Det finns transferbussar mellan

Liftkorten här gäller för båda liftsystemen. Både det i Björkliden och det i Riksgränsen. Lapland Resorts har därför en transfer-buss som går morgon och eftermiddag i vardera riktningen och som du får åka gratis mot uppvisande av giltigt skidpass. För de som inte har liftkort kostar bussen 50 kr enkel väg per sträcka Riksgränsen – Björkliden. Det är först till kvarn som gäller för att få plats på bussen, så om du vill åka under påskveckan gäller det tyvärr att börja köa i riktigt god tid.

Men annars fungerar det här systemet alldeles utmärkt. Vyerna från bussen är vackra och du har tillgång till fler backar. De första två gångerna vi var här uppe och åkte skidor bokade jag sent och då fanns det bara boende kvar i Riksgränsen. Eftersom barnen då var små och nybörjare var det inte aktuellt att åka skidor i Riksgränsen. Vi tog då bussen fram och tillbaka varje dag. Utom en dag då vi blev insnöade i Riksgränsen på grund av snöstorm och att väg E10 var avstängd för trafik.

Albin på transferbussen.

12. Var beredd på att det blir dyrt

Eftersom det för de flesta är längre att åka hit än till andra skidorter, eftersom boendet är lite dyrare än i vart fall de billigaste alternativen söderut och eftersom maten också kostar en del, särskilt om du vill prova gourmet-maten några gånger, så kommer det att kosta en slant. Rent allmänt är det tyvärr också så att skidsemester är bland de dyraste semestrarna du kan hitta på att åka på.

Däremot är faktiskt liftkorten här uppe fortfarande inte bland de dyraste i landet. Tvärt om kan de vara något billigare än på vissa andra håll.

Men sammantaget kommer det ändå att bli dyrt. Jag tycker dock att det har varit värt pengarna de ganska många gånger vi har varit här.

Snö, himmel och fjädermoln i Björkliden.

Översta bilden är ifrån backarna i Björkliden.

Läs mer: 10 saker du behöver veta om att fira påsk med utförsåkning i Lapplandsfjällen – i Björkliden och Riksgränsen

4 kommentarer på “Utförsåkning i Sveriges nordligaste skidorter – mina 12 bästa tips

  1. Fina bilder i inlägget. Hiskeligt dyrt är det med en skidresa norröver. Under åren vi åkte till Funäs hade svärföräldrarna en andelsstuga och vi inte ens tänkte på att äta mat någon annanstans än hemmavid, matsäck i backen och liftkorten var ännu någorludna anständiga i pris. Det är synd att pengar ska hindra många barn från att uppleva fjällvärlden. Men det finns skolor som på något sätt lyckas ordna friluftsdagar med buss och specialpris i liftar och för skidor så att många som aldrig prövat kan åka med.

    1. Låter underbart att det fortfarande finns skolutflykter till skidbackarna. Sorgligt är det att allt fler annars inte har råd och ens får prova. Här nere är det inte särskilt vanligt med skidresor alls.

Lämna en kommentar