resor · Stränder · vackra platser

Stranden i Knäbäckshusen avstängd 2024 – Knepet du bör känna till för att ändå besöka Sveriges vackraste strand

Stranden vid Knäbäckshusen förstördes i stormen Babet i oktober förra året. Den är nu avstängd och det förväntas den vara resten av året. Träd har fallit och trappan som leder ner till stranden är helt förstörd av stormen. En ny trappa väntas vara klar först till sommaren 2025. Men det finns ett knep du bör känna till om du ändå vill besöka Sveriges vackraste strand även i år.

Knäbäckshusen ligger på Österlen i Skåne. Närmare bestämt i i Simrishamns kommun.

Sveriges vackraste strand

Jag är ganska säker på att det var jag själv som på just den här sajten var först med att utse stranden vid Knäbäckshusen till Sveriges vackraste strand. Det gjorde jag i ett blogginlägg redan 2015. Med Googles hjälp, och sedan även andra rese-sajter så småningom hängt på, har det blivit lite av ett etablerat faktum numera att den här stranden verkligen är Sveriges vackraste. Det finns alltså starka skäl att anta till att den här sajten har bidragit till den utvecklingen.

Men förmodligen hade det så småningom hänt ändå – tänker jag – att internet fått syn på just den här strandens fantastiska bildskönhet. Så jag bekymrar mig inte jättemycket ändå över mitt eget ansvar för de enorma skaror av besökare som numera varje sommar tar sig till just den här stranden.

Stormskadorna och avstängningen

Och hur det än är med den saken fick alltså stranden i Knäbäckshusen omfattande skador i stormen Babet den 20–21 oktober 2023. Simrishamns kommun och media har därför kommunicerat att stranden vid Knäbäckshusen är avstängd 2024.

Kommunen skriver att en stor del av stranden spolades bort, träd föll, och både slänten och trappan rasade. Slänten är fortfarande instabil, vilket innebär att de inte kan återuppbygga trappan före sommaren. Trappan är borta och risken för nya ras i slänten är, enligt kommunen, stor. Det finns både träd och stenar som riskerar att rasa ner.

Simrishamns kommun ber därför medborgare och besökare att inte beträda slänten, så att naturen får möjlighet att återhämta sig.

På grund av den fortsatta rörelsen i slänten menar kommunen alltså att det inte är möjligt att i nuläget bygga en trappa på samma plats. En ny trappa på annan plats skulle kräva en strandskyddsdispens, något som handläggs av länsstyrelsen i Skåne då området omfattas av både landskapsbildsskydd och strandskydd. Handläggningstiden hos länsstyrelsen är enligt kommunen tolv månader.

Kommunens mål är att öppna stranden igen till sommaren 2025, men detta beror på möjligheten att bygga en ny trappa och på hur stranderosionen utvecklas.

Knepet du bör känna till

Vad du då bör känna till är att den här stranden börjar redan i nationalparken Stenshuvud och fortsätter därifrån söderut till Knäbäckshusen. Som vackrast är stranden, eller har i alla fall varit, närmast just Knäbäckshusen, där lövträden växer helt nära vattnet. Men sandstranden är fin redan i nationalparken. Och där är den inte avstängd.

Parkeringsplatser finns vid nationalparken. Men där blir ofta fullt i högsäsong, så kom tidigt om du säkert vill få en p-plats. Det är inte tillåtet att parkera längs vägen ner mot nationalparken. Bilar som står där kan hindra utryckningsfordon.

Men hittar du en ledig p-plats bör det alltså vara möjligt att promenera mot stranden vid Knäbäckshusen från stranden vid Stenshuvud även sommaren 2024. Det är ungefär tre kilometers vandring från Stenshuvud till Knäbäckshusen och lika lång väg tillbaka.

Ta inga risker

Men ta det försiktigt och se upp för fallande träd när du närmar dig det raserade området. Ta inga onödiga risker. Simrishamns kommun bedömer nämligen att det inte är säkert att vistas på stranden nära det rasade området eftersom träd kan falla längs strandlinjen.

Så vänd därför om i god tid innan du kommer till det område runt trappan som rasat.

Jag har inte själv besökt stranden efter stormen och därför har jag i nuläget inga exakta uppgifter på hur långt du kan gå innan du kommer till det riskabla området med lutande träd och risk för ytterligare släntras. Så du får helt enkelt hålla ögonen öppna.

Solbadare på Sveriges vackraste strand.
Stenar i vattenbrynet.
Barfotavandring på stranden vid Stenshuvud.

Läs mer: Barfotavandra längs Sveriges vackraste strand

10 kommentarer på “Stranden i Knäbäckshusen avstängd 2024 – Knepet du bör känna till för att ändå besöka Sveriges vackraste strand

  1. Synd på stranden, men jag tänkte som du, det finns väl andra vägar att ta sig dit än nerför trappan. Men sen är jag lite emot detta med vackraste och så vidare.

      1. Det har kanske inte med det att göra, vad man tycker, tycker gör jag också, men någonstans blev det så inne att utnämna resmål till vackraste och så vidare, det sker även i tidningar, ja överallt. Det har nog trots allt bidragit till massturismen på många orter.

      2. Det gör det ju och jag förstår vad du menar. Samtidigt: ju fler platser som blir utsedda att vara ”vackrast” desto fler ställen sprider vi oss över. Klurigt.

  2. Nja, det är väl dumt att tipsa folk hur de kan ta sig till en strand som är avstängd och där det är risk för ras. Det finns så många fantastiska stränder på Österlen som folk nu kan upptäcka istället.

    1. Men, det gör jag väl inte! Tvärt om uppmanar jag ju till att vända i god tid innan det raserade området. Stranden vid Stenshuvud är en av de stränder som Simrishamns kommun tipsar om själva. Jag är rädd att det stora problemet i sommar blir alla som parkerar som vanligt vid Knäbäckshusen och sedan väljer att kasa ner för slänten. DET beteendet är det verkligt farliga och förstörande här.

  3. Vackraste stranden i hård konkurrens med Sudersand på Får … Men, nog en av de med kallast vatten !

    Glöm bara inte att fika på Annorlunda !

Lämna en kommentar