instagram · resa med barn · resor · Stränder · vackra platser

Sveriges vackraste strand

Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Det måste vara Sveriges vackraste strand. I alla fall om du gillar åsynen av tropiska stränder. Sanden är fin och ljus. Ljust beige med inslag av lätt rosa i färgtonen.

Lövträd växer tätt inpå och vattnet har inslag av turkost i färgskalan. I bakgrunden syns ett grönt berg på en udde ut mot havet. Det enda som saknas är värmen i vattnet. Annars hade det lätt kunnat tas för en fin naturstrand i Thailand eller Brasilien. Men det här är inte tropikerna.

Vid Stenshuvud på Österlen

Det här är i Skåne. Stranden ligger på Österlen, i Simrishamns kommun, strax söder om nationalparken Stenshuvud vid Knäbäckshusen.

Sandstranden som sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud skyddas av en hög strandbank där träden sträcker sig ut mot vattnet. Det är främst dessa gröna träd som fungerar som kuliss mot den ljusa sanden och det lätt turkosfärgade vattnet som ger stranden dess exotiska utseende. Känslan är att du nästan förväntar dig en och annan kokospalm bland det gröna.

Mycket folk i högsäsong


På senare år har den här stranden blivit allt mer populär fina sommardagar, särskilt i juli. Då kan det vara svårt att överhuvudtaget hitta parkering. Ett tips, sådana dagar, är att komma tidigt på morgonen. Ett annat alternativ är att undvika högsäsong och välja att besöka stranden en vardag före eller efter sommarlovet. Eller en helg i maj eller september-oktober. Då är det ju kanske inte läge att bada, men väl att vandra längs den vackra stranden

Ärligt talat börjar det kännas lite dubbelbottnat att tipsa om den strand som jag tycker är Sveriges vackraste. Aftonbladet har tidigare år rapporterat om parkeringskaos vid Knäbäckshusen under sommaren. Och det lär inte bli bättre i år. Så egentligen borde jag kanske inte berätta. För egentligen så vill jag ju inte bidra till mer trängsel på den här stranden.

Själva brukar vi i och för sig aldrig uppleva att det är trångt här eftersom vi oftast besöker sandstranden som går från Stenshuvud till Knäbäckshusen i lågsäsong – antingen i maj eller i september. Vissa år både och. Och något år har det blivit i oktober med alla vackra höstfärger.

Ändå berättar jag alltså. Varför? Därför att jag vill vara ärlig mot er som läser min blogg. Det är helt enkelt denna strand som jag tycker är vackrast. Så hur göra?

Om du ändå väljer att komma hit i högsäsong kan du ju fundera på att åka kollektivt. På själva stranden brukar det finnas plats, i alla fall om du går en bra bit ifrån någon av de två parkeringsplatser som finns och som beskrivs längst ner i detta inlägg, efter bilderna. Du kan ju också vandra hit från lämplig utgångspunkt.

Åka kollektivt

Enligt Google finns det en buss SkX 3 som stannar i Rörum/Knäbäckshusen och som går mellan Kristianstad och Simrishamn. Från hållplatsen är det knappt två km till stranden. Till Kristianstad kan man åka med tåg. För tider: sök i Skånetrafikens Reseplaneraren.

Gå mot norr

Men om du parkerat vid Knäbäckshusen och gått nerför trappan ska du sedan gå åt vänster, det vill säga norr ut. Här passerar du strax en trång passage där det händer att en gren eller två ligger ner mot vattnet. Sedan är det bara att fortsätta följa stranden norr ut tills du hittar en plats som passar dig. Bitvis är stranden ganska smal och fram på kvällen börjar träden skugga mycket av utrymmet. Inte sällan är det relativt kallt i vattnet. Men vilken vacker strand!

Tänk också på att det kan vara underströmmar. Det som gäller när du badar här är att gå utåt och simma inåt. Aldrig simma utåt!

Barfotavandra längs stranden

Eftersom det ofta är kallt i vattnet är ett alternativ till att bada att vandra längs stranden. Gärna barfota. Ta av dig strumpor och skor, kavla upp byxbenen och vandra fram och tillbaka i vattenbrynet mellan Knäbäckshusen och Stenshuvud. Och bara njut av de vackra vyerna och ljudet av vågornas kluckande.

Hundförbud

Enligt uppgift råder det hundförbud på den här stranden. Så lämna dina fyrfota vänner hemma.

Återvänder ofta

Instagram är en bra inspirationskälla till resor och utflykter! Jag hittade själv Knäbäckshusens underbara strand i flödet på Instagtam för flera år sedan. Det var 2014. Den gången var det var @infomastern som var där. Sedan dess har jag själv postat många bilder härifrån.

Jag och min familj brukar åka hit minst en gång varje år. Oftast väljer vi att åka hit på senvåren och/eller tidig höst, när vi nästan får ha stranden för oss själva.

Här är några av mina egna bilder från olika tillfällen när vi varit vid den här stranden mellan Knäbäckshusen och Stenshuvud. Och en liten film om Stenshuvud där stranden också finns med:

trappan till sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Trappan ner mot stranden.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Ibland ligger grenar ut mot havet.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Jag fotograferar gärna mycket här.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Ljus sand med lätt rosa ton och lika lätt turkost vatten.
f7403c8d-9630-4953-849b-7e20d0928c50
Här är långgrunt men strömt.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Mina pojkar badar.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Här  barfotavandrar vi längs stranden.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
En sädesärla i vattenbrynet.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
En av havet vackert slipad svart sten.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Pojkarna badar igen.
Sandstranden vid Knäbäckshusen - Sveriges vackraste strand
Fotografering pågår.

Parkera

Du kan parkera vid tennisplanen som knappt skymtas längst ner till vänster på denna flygbild och passera förbi de gamla Knäbäckshusen, som en gång flyttats hit, så hittar du en trappa ner mot stranden. De gulliga husen är flyttade från det ursprungliga Knäbäck på 50-talet i samband med att skjutfältet utvidgades. Men det är stranden som är den stora sevärdheten här.

P-platsen vid Knäbäckshusen syns längst ner till vänster i denna flygbild. Intill själva Knäbäckshusen. (Stranden syns sedan i bildens högra kant):

Ett annat alternativ är parkera i Stenshuvuds nationalpark, där det finns fler p-platser, och gå en eller ett par kilometer söderut längs stranden.

Kombinera med

Det finns många fina platser på Österlen att kombinera ett besök på Sveriges vackraste strand med. Till att börja med kan du passa på att se mer av nationalparken vid Stenshuvud. I närheten finns Café Annorlunda.

Kivik är ett annat bra tips. Musteriet med kaféer och affär. Äppelträd och en gammal fiskehamn.

Stenåldersstenarna vid fina Haväng bör helst ses i soluppgången. Det går också att vandra längs stranden mellan Haväng och Kivik. Mycket vackert! Brösarps Backar är ett annat tips för den som gillar vackra vyer. Och vid Alunbruket ligger Skånes äldsta kaffestuga i en fantastisk miljö med korsvirkeshus med halmtak och en helt underbar blomsterprakt. I närheten finns också Skånes ”längsta”vattenfall

Senast uppdaterad: 2022-05-28

Läs mer och se fler bilder: Barfotavandra längs Sveriges vackraste strand

och: Österlen – mina 10 bästa tips

33 kommentarer på “Sveriges vackraste strand

  1. Det är en väldigt vacker strand. Vi har varit där flera gånger med barnen. Skulle nog varit där i dagarna också om makens jobb inte lagt hinder i vägen. Han skulle ha haft en träff med sina kusiner i Halmstad och vi såg fram emot av besöka min bror i Skåne. En annan gång. Längtar.

  2. Det är starka strömmar en kort bit ut också så små barn ska inte lämnas ensamma. Det här är Sveriges vackraste strand enligt mig också. Rent tropisk fast utan palmer. :D

    1. Kände inget av strömmarna när vi doppade oss men såg skyltar vid Haväng som gav rådet att gå ut och simma in vid kraftiga underströmmar. Tack för tipset. Bra att veta.

  3. Frågan är : vi bor i Stockholm tänker åka till den finaste stranden , kan man hyra hotel eller boende i närheten?

    1. Det finns inga hotell precis på stranden. Ni behöver nog ändå ha tillgång till bil (egen eller hyrd) för att praktiskt ta er dit så då är det nog okej att bo i närheten. I Simrishamn och Vitemölla finns hotell och vid Haväng ett vandrarhem det finns också ett par campingar i området. Dock är Österlen ofta ganska fullbokat och dyrt. En kollega hittade bra boende via Airbnb förra sommaren. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s