natur · resor · vackra platser · vandra

Barfotavandra längs Sveriges vackraste strand


I söndags gjorde vi ännu en utflykt till det som enligt mig är Sveriges vackraste strand. Detta eftersom jag gillar åsynen av tropiska stränder. Och det här ser ut att vara en tropisk strand. Nästan, i alla fall. Den här gången barfotavandrade vi från Stenshuvud till trappan vid Knäbäckshusen och tillbaka.

Lövträden växer helt nära havet och vattnet är närapå turkost. Sanden är fin och ljust beige med inslag av lätt rosa toner. I vyn finns ett grönt berg på en udde ut mot havet. Det enda som saknas är värmen i vattnet. Annars hade det lätt kunnat tas för en fin sandstrand i Thailand eller Brasilien. Eller någon annanstans i tropikerna.

Men det här är inte tropikerna. Det är i Skåne. Stranden ligger på Österlen, i Simrishamns kommun, och går från nationalparken Stenshuvud och söderut till Knäbäckshusen. Som vackrast är stranden närmast Knäbäckshusen, där lövträden växer nära vattnet, men vi väljer att parkera vid Kaffestugan Annorlunda den här gången.

Vi börjar med en lunchfika på Kaffestugan. Vi kan sitter utomhus och kan på så sätt hålla på den sociala distansering som är påbjuden så här i coronatider. Ungdomarna tar var sin panini med tomat och mozarella och som efterrätt var sin chokladboll. Vi föräldrar delar på en räkmacka på mörkt bröd och en bit äppelkaka med vaniljsås. Kaffestugans berömda kakbuffé, som i dessa tider serveras som kakfat, hoppar vi över den här gången.

Sedan promenerar vi längs vägen, ner mot nationalparken. Här växer bokskogen som ett valv över bilar och gående. Och här växer mycket ramslök. Kan du känna doften?

Vi fortsätter förbi naturum och ner mot havet, förbi hagar och ängar, över spänger och genom skogen. Backsipporna är i stort sett överblommade, men gullvivorna blommar än. Och orkidéerna har börjat komma. Veronikor, mandelblom och buskstjärnblommor i full blom. Förgätmigej. Humleblomster. Maskrosor.

Vädret har precis klarnat upp. Plötsligt är det sommarvärme, men inte alls mycket folk på stranden. Vi tar av oss skor och strumpor och konstaterar sedan att vattnet i alla fall inte är sommarvarmt än. Ändå ser vi någon enstaka person som doppar sig.

Vi tar skorna i händerna och vandrar söder ut längs stranden. Småpratar lite. Fotograferar en del. Det är mest jag som fotograferar. Det är nog ungefär en och en halv kilometer vacker sandstrand mellan nationalparken och trappan vid Knäbäckshusen. Minst folk är det alltid mitt emellan dessa båda platser.

Vi ser ett par tärnor som dyker efter fisk. Vågorna är små och snälla. Kluckar precis lagom. Då och då ligger det några slipade småstenar på stranden och på botten. Ibland är där lite tång. Men långa sträckor är där bara sandbotten. En liten sädesärla jagar insekter i vattenbrynet. Naturen är bra fin ändå!

Väl framme vid trappan är det bara att vända om och gå tillbaka igen. Och nu har vi fina Stenshuvud framför oss istället. Det blir inte mycket vackrare än så här i Sverige. Hela promenaden från Annorlunda till Knäbäckshusen och tillbaka är ungefär fem kilometer.

Alla skåningar och blekingar som inte redan varit här uppmanar jag att göra ett besök en solig dag med det snaraste.  Övriga svenskar hoppas jag får möjlighet att resa inrikes snart igen. Och då bör ni överväga den här platsen. Eller ja, ni gör ju som ni vill förstås. Och ju färre som följer min uppmaning desto bättre kanske. För då blir det ju mindre trängsel.

Så nu när jag tänker efter så vet jag inte riktigt hur jag ska råda er.

Utsikt från trädgården vid Kaffestugan Annorlunda
Vägen ner mot nationalparken.
Ramslök bland blad från andra växter.
Ängsblommor i Stenshuvud nationalpark.
Spänger genom skogen.
Bröder barfota i sanden.
En tärna.
Ingen trängsel direkt – den här söndagen i maj.
Drivved.
Barfotavandra vid vattnet. Far och son.
Små, små vågor i grunt vatten.
Som en sommardag!

Läs mer: Sveriges vackraste strand

26 kommentarer på “Barfotavandra längs Sveriges vackraste strand

 1. Fantastiskt vackert att vandra där. Vi gick från Knäbäckshusen upp på södra toppen av Stenshuvud därefter ner till havet och längs stranden tillbaka till Knäbäckshusen. Underbart vackert i bokskogen nu.
  Trevligt att läsa ditt inlägg om detta.
  Mvh
  Bengt

 2. Ser helt underbart ut och det är fint där. Jag har varit där för många år sedan, men inte vandrat hela er väg. Då var det försommar och en annan gång sommar och tjockt av människor. Ser sååå skönt ut. Nu i dessa tider skulle man ha en husbil.

 3. Har varit där ett par gånger, dock ganska många år sedan. Österlen har jag besökt oftare, men då företrädesvis i Ystadtrakten.
  Fina bilder ;)

 4. Knäbäckshusen är ljuvligt vackert, tyvärr inte så badvänligt då det är väldigt mycket strömmar, fast än är man inte så badsugen 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s