blogg · resor

Mina 10 mest lästa blogginlägg 2020

2020 blev ett nytt rekordår för den här bloggen. Både räknat i antal besökare (130 000) och i antal sidvisningar (190 000). Juli var den månad när bloggen gick allra bäst, med hela 30 000 sidvisningar. Och i år har jag hittills publicerat 241 inlägg här på bloggen, med det här. Det är något färre inlägg än förra året, men i nivå med de flesta andra tidigare år.

Och de tio mest lästa av av de inlägg som jag skrev i år listar jag alltså här:

1. Barfotavandra längs Sveriges vackraste strand

I maj månad gjorde vi ännu en utflykt till det som enligt mig är Sveriges vackraste strand (länk till ett äldre inlägg som har många sidvisningar varje år). Jag tycker att den är vackrast eftersom jag gillar åsynen av tropiska stränder. Och det här ser ut att vara en tropisk strand. Nästan, i alla fall. Den här gången barfotavandrade vi från Stenshuvud till trappan vid Knäbäckshusen och tillbaka. Både bilden ovan och bilden nedan är ifrån den barfotapromenaden.

Lövträden växer helt nära havet och vattnet är närapå turkost. Sanden är fin och ljust beige med inslag av lätt rosa toner. I vyn finns ett grönt berg på en udde ut mot havet. Det enda som saknas är värmen i vattnet. Annars hade det lätt kunnat tas för en fin sandstrand i Thailand eller Brasilien. Eller någon annanstans i tropikerna. Men det här är inte tropikerna. Det är i Skåne. Stranden ligger på Österlen, i Simrishamns kommun, och går från nationalparken Stenshuvud och söderut till Knäbäckshusen.

Det här inlägget fick över 7 100 sidvisningar och du kan läsa hela inlägget här.

Barfotavandra vid vattnet. Far och son.

2. Blekinges tio vackraste platser

Blekinge är ett litet och för många nästan helt okänt landskap. Med Skåne i väster, havet i söder och öster och Småland i norr och är det ett populärt besöksmål för smålänningar, skåningar, danskar och tyskar, men fortfarande ganska okänt i resten av Sverige. För den som undrar om det finns något vackert här att titta på har jag sett ut Blekinges tio vackraste platser.

Jag har bott i Blekinge sedan 1993. Först i Karlskrona och sedan i Karlshamn. Därför har jag hunnit besöka riktigt många platser i Sveriges minsta län, även om jag så klart kan ha missat någon enstaka sevärdhet. Samtidigt betraktar jag fortfarande Sveriges trädgård – som landskapet har kallats sedan 1700-talet – med en utomsocknes ögon.

Min lista över de platser i Blekinge som dessa ögon tycker är allra vackrast fick över 5 900 sidvisningar under året.

Brändaholm – Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde.

3. När kan man resa till Spanien igen?

Det var i början av maj som jag i ett blogginlägg undrade när vi kunde tänkas få lov att resa till Spanien igen. Detta med anledning av att vi i juni hade en resa inbokad till Mallorca och jag därför hade googlat runt lite för att hitta information om hur det kunde tänkas bli. Information som jag gärna ville dela med mig av. Inlägget uppdaterade jag sedan efterhand som läget klarnade kring hur det skulle bli.

Det blev inget av med min egen planerade sommarsemester i Spanien i år. Detta eftersom svenska UD:avrådan från semesterresor utomlands då fortfarande gällde. Men fram till dess att UD släppte sin avrådan från att resa till Spanien var det många som läste mitt inlägg. Över 5 200 sidvisningar, närmare bestämt.

spanien

4. En kvällspromenad till Kebnekaise

Intresset för att vandra i fjällen tycks ha exploderat i år, i coronans spår. Och det är ju jättebra. Men så klart fanns det orosmoln också. I grupper på Facebook ställdes frågor om att nybörjarvandra till Kebnekaises topp med småbarn. Och Jokkmoks kommuns infocenter fick frågor från barnfamiljer som tänkt sig att gå en liten sväng i Sarek. Men låt oss ojja oss lagom över nybörjarnas misstag. Vi har alla varit där, eller hur?

Så jag tyckte att det äntligen var dags för mig att ta bladet från munnen och berätta om den där kvällspromenaden till Kebnekaise. Även om det var lite pinsamt. Det har ändå gått mer än 30 år sedan dess så nu kan jag ju i alla fall skylla på att jag var ung och dum.

Det här hände vid den tiden när jag och min sambo bodde och pluggade i Luleå. Min pappa var på besök från Norrköping. Vi bestämde oss ganska improviserat för att se oss om lite i Norrbotten. Sagt och gjort. Snart satt vi i bilen. Och ett, tu, tre var vi alltså på väg på en ”kvällspromenad” till Kebnekaise. Jag i gummistövlar. Vilket slutade med blödande skoskav.

Det här inlägget fick över 4 900 sidvisningar. Och jag vet inte riktigt hur jag ska se på det. För lite pinsam är ju den här berättelsen.

35852433944_8e9da4b754_o
Bilden är ifrån Abisko 2017 i brist på bildmaterial ifrån när det begav sig.

5. Åka nattåg – mina sju bästa tips

Att åka nattåg har blivit populärt igen. Jag, för min del, slutade aldrig använda detta färdsätt. Jag älskar att åka nattåg! Men jag har blivit bekvämare med åren. Du får gärna kalla mig bortskämd, men numera åker jag inte nattåg utan att ett bestämt villkor är uppfyllt. Det villkoret är mitt första tips. Men jag har fler tips.

Inlägget där jag avslöjade mina bästa hemligheter för att göra nattågsresan till en positiv upplevelse fick nästan 4 900 sidvisningar.

Även denna bild är ifrån Abisko, men vi var på väg till Björkliden.

6. Just hemkommen från norra Italien – några tankar om Corona-viruset

På lördagskvällen efter sportlovet kom vi hem till Karlshamn från en resa till norra Italien. Och när vi kom hem briserade nyheten om Corona-utbrottet i norra Italien. Så vad tänkte jag då om det? Det fick bli till ett blogginlägg som kom att få 3 200 sidvisningar.

Kabinbana i Dolomiterna, som vi precis hade besökt.

7. När kan vi resa utomlands igen?

Redan i början av april ställde jag mig frågan när vi skulle kunna resa utomlands igen, i ett blogginlägg som jag sedan uppdaterade regelbundet ändra fram till strax innan midsommar. Ett inlägg som fått 2 200 sidvisningar.

Svaret för egen del på den frågan skulle visa sig bli augusti 2020, och Bornholm. Men det är en annan historia.

427411c6-42e8-47d8-963e-01d89c0e99dd
En stängd och låst grind på den grekiska ön Amorgos fick symbolisera.

8. Med tåg till Dolomiterna på sportlovet – Vad kostar det? Hur bokar du?

Åka tåg till alperna på sportlovet. Är det möjligt? Ja, jag hade i alla fall lyckats boka biljetter till mig och min familj till i februari 2020. Och redan i januari berättade jag om vår inbokade resrutt. Vi är fyra personer i familjen; två vuxna, samt – då –  en 16-åring och en 14-åring, vilket så klart påverkar priserna. Åt lite olika håll. I inlägget angivna priser var alltså de som gällde just för oss. Just i år.

Det här inlägget fick över 2 000 visningar.

För två år sedan åkte vi skidor i samma område men bodde då på en annan ort.

9. Kräva tillbaka pengar från SAS med ränta – så ansöker du hos Kronofogden – steg för steg

När jag hade begärt betalningsföreläggande mot SAS hos Kronofogden för pengar som de inte hade betalat tillbaka för en inställd flygresa för fyra tur och retur till Tokyo skrev jag ett blogginlägg om saken. Genom hela ansökningsprocessen, som kan göras direkt på webben, har jag gjort skärmdumpar som du kan ha som stöd ifall du också vill ansöka om att Kronofogden ska hjälpa dig med att få tillbaka pengar från SAS, för en inställd resa.

Det här inlägget fick 2 000 sidvisningar.

10. Världens tio vackraste städer – enligt Sagmeister & Walsh

Vilka är världens tio vackraste städer? Den frågan och många fler fick vi svar på när vi besökte museet för konst och hantverk i Hamburg på väg hem från sportlovet. SAGMEISTER & WALSH – BEAUTY hette den tillfälliga utställning som pågick just då. Och som alltså bland annat presenterade en lista över de vackraste städerna i världen.

Jag presenterade den listan med mina kommentarer i ett inlägg som fick 1 500 sidvisningar.

10 kommentarer på “Mina 10 mest lästa blogginlägg 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s