coronan · resor

När kan man resa till Spanien igen?

spanien
Underar du, som jag, när vi kan tänkas få lov att resa till Spanien igen? Det blev inget av med min egen planerade sommarsemester i Spanien i år. Detta eftersom svenska UD:avrådan från semesterresor utomlands gäller i nuläget. Men nu släpper Spanien in utländska turister i landet från den 21 juni och svenska UD kommer att släppa på avrådan från resor till Spanien redan den 30 juni. Så till dig som planerat att resa under andra halvan av sommaren kommer här rejält med hopp.

Jag googlar ordet ”turismo” då och då för att se vad spanska medier skriver om utvecklingen. Så hittade jag tidigt en artikel i katalanska El Periódico som främst fokuserar på coronapandemins negativa ekonomiska konsekvenser för besöksnäringen i Spanien i mars och april. (I mars minskade de utländska besökarna med 64% för att i april i princip upphöra helt.)

Men artikeln nämner också något om hur planeringen ser ut framåt. Många spanska semesterorter som Malaga och Alcudia har börjat planera för hur de ska kunna hålla nere trängseln på stränderna i sommar med hjälp av artificiell intelligens eller att bara genom att tillåta hälften så många solstolar som normalt.

Och nu har det även kommit instruktioner från myndigheterna kring hur smittspridningen ska hållas nere när turismen drar igång. Bland annat kommer att gälla att säker distans mellan kunder och personal måste respekteras i barer. Annars måste barpersonalen bära mask. Samma sak gäller vid bordsservering. Vad som kommer att gälla för stränder och poolområden verkar däremot fortfarande inte vara klart. Men i Andalusien planerar man i vart fall för att öppna stränderna den 15 juni och har då tillsatt extra personal som ska kontrollera hygien och distansering på stränderna.

Tidigare tillämpade Spanien karantän i 14 dagar för utlänningar som kommer landet. De var då tvugna att begränsa sina rörelser och fick bara gå ut för att köpa nödvändiga livsmedel eller gå till apoteket; gå till hälsocentraler och liknande, men i alla nämnda fall behövde de bära ansiktsmask.

Men. ”Spanien öppnar sina gränser mot Schengenländerna redan den 21 juni”, heter det nu.

Tidigare har det sagts att besök från utlandet i Spanien skulle tillåtas från den 1 juli, då övergången till den ”nya normaliteten” varit tänkt att påbörjas. Representanter för regeringen har pratat om att då öppna upp för ”sund och hälsosam” turism.

I juli i år planerar också den brittiska koncern som äger det ”spanska” flygbolaget Iberia att återuppta sina flygningar. Dock räknar de inte med full trafik förrän år 2023. Och även Ryanair tänker dra igång 40% av sin flygtrafik i juli.

Att det har tidigare ryktats om att i övergångsplanen till den ”nya normaliteten” så övervägde regeringen i Spanien att vänta med ett återöppnande av landsgränserna ända till oktober verkar alltså nu vara helt överspelat och det spelar nu mindre roll att Spaniens premiärminister då uttalade sig i TV att inga internationell flyg inte skulle vara aktuella förrän tidigast oktober. Dock har det aldrig funnits något skarpt förslag i om saken, vad jag har kunnat hitta.

EU i sin tur har deklarerat att turismen inom Europa kommer igång redan i sommar. Den 11 juni rekommenderade EU-kommissionen alla länderna inom Schengensamarbetet att upphäva kontrollen av de inre gränserna redan den 15 juni 2020 och förlänga den tillfälliga begränsningen av icke-väsentliga resor till EU från länder utanför den Europeiska unionen fram till den 30 juni 2020.

Frågan är dock i vilken utsträckning länderna i EU och Schengensamarbetet kommer att lyssna på den här uppmaningen. Spanien pratar alltså nu om att öpnna den 21 juni men Sverige har hittills fortsatt att avråda från alla icke nödvändiga utlandsresor till den 15 juli.

Men nu har Expressen publicerat ett rykte att ett besked kommer tidigare än så. Och senare idag har UD också meddelat de nya direktiv inför sommaren. Att från och med den 30 juni hävs avrådan att resa till följande länder: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Slovenien,  Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg.

Andra regler gäller för resten av Europa och övriga världen.

Sedan påverkar så klart själva utvecklingen av pandemin händelseförloppet också, liksom politiska strömningar och olika lobbygrupper. Det som är sanning idag eller i nästa vecka behöver inte vara sant i vare sig juli eller oktober. Även sedan resandet väl kommit igång finns det risk att det blir avblåst igen. Att tvärsäkert slå fast hur det blir med resor till Spanien i sommar är därför inte möjligt i nuläget.

Det ser nu ändå alltså ganska mycket ut som att det kommer att vara möjligt att resa till Spanien redan från den 30 juni. Att resa innan avrådan är hävd är förenat med risken att din reseförsäkring inte gäller och du kan inte heller räkna med hjälp från UD om du råkar i knipa.

Men beroende på hur pandemin utvecklar sig är det inte helt omöjligt, men nu ändå ganska osannolikt, att den spanska regeringen ändrar sig igen och väntar med att öppna upp för turism till augusti, september eller oktober. Ingen vet helt säkert innan vi är där.

Uppdaterad senast: 2020-06-21


Jag har idag också uppdaterat inlägget: När kan vi resa utomlands igen? med ny information.

8 kommentarer på “När kan man resa till Spanien igen?

  1. Ja det kan riskera att bli så som Pedro Sanches säger men eftersom han har väldigt svag ställning i regeringen så är det nog mer troligt att han avsätts. Vi med hus här är väldigt oroliga över att inte få komma tillbaka inom överskådlig tid.

  2. Det finns prognoser och så finns det en verklighet också.
    Spanien och dess politiker litar jag inte riktigt på. De säjer något och sedan ändrar de sig lika fort (kanske samma med många politiker i olika länder), men i Spanien är det speciellt. En annan tankegång och mentalitet och många politiker sitter lite löst och har inte sina partikamrater med sig.
    Oavsett vad de säjer så tror jag det dröjer tills turismen kommer igång i Spanien igen. Jag bor ju delar av året i Spanien och jobbar med turism i landet, men det dröjer nog till jag kan komma till mitt andra hem och börja jobba igen. Det kan också bli tal om att de som har bostäder i Spanien kan få komma ner tidigare, men inte de som inte har eget boende, Så man vet aldrig.
    Trevlig helg!

    1. Ja. Har förstått att det råder osäkerhet kring vilka förslag som kan gå igenom. Har svårt att förstå mig på denna sjukdom. Känns som att det är bitar i pusslet som saknas för att vi ska kunna se hela bilden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s