coronan · resor

När kan man resa till Spanien igen?

spanien
Underar du, som jag, när vi kan tänkas få lov att resa till Spanien igen? Det ser tyvärr inte så ljust ut för närvarande vad gäller min egen planerade sommarsemester i Spanien i år. Detta eftersom svenska UD förlängt sin avrådan från semesterresor utomlands till den 15 juli. Men nu låter det som att den spanska regeringen planerar för att släppa in utländska turister i landet i juli. Så till dig som planerat att resa under andra halvan av sommaren kommer här lite mer hopp.

Jag googlar ordet ”turismo” då och då för att se vad spanska medier skriver om utvecklingen. Så hittade jag en artikel i katalanska El Periódico som främst fokuserar på coronapandemins negativa ekonomiska konsekvenser för besöksnäringen i Spanien i mars och april. (I mars minskade de utländska besökarna med 64% för att i april i princip upphöra helt.) Men artikeln nämner också något om hur planeringen ser ut framåt.

Numera tillåter, enligt en annan tidningsartikel, många spanska kommuner promenader och individuella sporter på stränder, men det kommer att ta längre tid, tills ett senare skede av övergången till social normalitet, innan människor tillåts ligga på stränderna och sola eller för den delen att bada i havet. Än finns inget datum när detta kan tillåtas. Ändå har många spanska semesterorter som Malaga och Alcudia börjat planera för hur de ska kunna hålla nere trängseln på stränderna i sommar med hjälp av artificiell intelligens eller att bara genom att tillåta hälften så många solstolar som normalt. Men när är då turisterna välkomna till stränderna?

Just nu, sedan den 15 maj, tillämpar Spanien karantän i 14 dagar för utlänningar som kommer landet. De måste då begränsa sina rörelser och får bara gå ut för att köpa nödvändiga livsmedel eller gå till apoteket; gå till hälsocentraler och liknande, men i alla nämnda fall måste de bära ansiktsmask, en åtgärd som för tillfället inte är obligatorisk för spanska medborgare (utom i Madrids tunnelbana).

Det som förefaller mest tydligt är, enligt den första artikeln, när inrikes turism inom Spanien kommer att tillåtas. Regeringens mål är att resor mellan regionerna kan återupptas den 1 juli, då övergången till den ”nya normaliteten” är tänkt att påbörjas.

Representanter för regeringen har nu börjat prata om att samtidigt öppna upp för ”sund och hälsosam” turism, åtminstonne på Mallorca med grannöar och Kanarieöarna. Och nu ska även premiärminister Pedro Sánchez ha sagt att Spanien kommer att öppna landet för utländska turister i juli.

I juli i år planerar också den brittiska koncern som äger det ”spanska” flygbolaget Iberia att återuppta sina flygningar. Dock räknar de inte med full trafik förrän år 2023. Och även Ryanair tänker dra igång 40% av sin flygtrafik i juli.

Att det har tidigare ryktats om att i övergångsplanen till den ”nya normaliteten” så övervägde regeringen i Spanien att vänta med ett återöppnande av landsgränserna ända till oktober verkar alltså nu vara överspelat och det spelar nu mindre roll att Spaniens premiärminister då uttalade sig i TV och klargjorde att inga internationell flyg inte skulle vara aktuella förrän tidigast oktober. Dock har det aldrig funnits något skarpt förslag i om saken, vad jag har kunnat hitta.

EU i sin tur har deklarerat att turismen inom Europa kommer igång redan i sommar. Det ska ske i tre steg. Men med oklar tidplan.

Sedan påverkar så klart själva utvecklingen av pandemin händelseförloppet också, liksom politiska strömningar och olika lobbygrupper. Det som är sanning idag eller i nästa vecka behöver inte vara sant i vare sig juli eller oktober. Att tvärsäkert slå fast hur det blir med resor till Spanien i sommar är därför inte möjligt i nuläget.

Det ser nu ändå alltså ganska mycket ut som att det kommer att vara möjligt att resa till Spanien från och med något datum i juli. Vilket är dock ännu oklart.

Och beroende på hur pandemin utvecklar sig är det inte helt omöjligt att regeringen ändrar sig igen och väntar med att öppna upp för turism till augusti, september eller oktober. Ingen vet säkert.

Uppdaterad senast: 2020-05-23


Jag har idag också uppdaterat inlägget: När kan vi resa utomlands igen? med ny information.

7 reaktioner till “När kan man resa till Spanien igen?

  1. Ja det kan riskera att bli så som Pedro Sanches säger men eftersom han har väldigt svag ställning i regeringen så är det nog mer troligt att han avsätts. Vi med hus här är väldigt oroliga över att inte få komma tillbaka inom överskådlig tid.

  2. Det finns prognoser och så finns det en verklighet också.
    Spanien och dess politiker litar jag inte riktigt på. De säjer något och sedan ändrar de sig lika fort (kanske samma med många politiker i olika länder), men i Spanien är det speciellt. En annan tankegång och mentalitet och många politiker sitter lite löst och har inte sina partikamrater med sig.
    Oavsett vad de säjer så tror jag det dröjer tills turismen kommer igång i Spanien igen. Jag bor ju delar av året i Spanien och jobbar med turism i landet, men det dröjer nog till jag kan komma till mitt andra hem och börja jobba igen. Det kan också bli tal om att de som har bostäder i Spanien kan få komma ner tidigare, men inte de som inte har eget boende, Så man vet aldrig.
    Trevlig helg!

    1. Ja. Har förstått att det råder osäkerhet kring vilka förslag som kan gå igenom. Har svårt att förstå mig på denna sjukdom. Känns som att det är bitar i pusslet som saknas för att vi ska kunna se hela bilden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s