coronan · natur · resor · vackra platser · vandra

Vi hittade ut till Tjärö


I lördags tog vi båten från Järnavik till den blekingska turist-pärlan Tjärö som en slags ersättning för det uteblivna Valborgsfirandet i år. Vi provade årets ”hitta ut”-karta för Karlshamn där Tjärö finns med. Vi passade så klart på att äta lunch och fika också.

När vi lämnar Karlshamn smattrar regnet mot bilrutorna. Men väderapparna har lovat bättre väder och när vi kommer till Järnavik har det faktiskt slutat regna. Vi har stämt träff här med en av de två familjer som vi brukar fira Valborg tillsammans med. Som ett slags ersättning för årets inställda firande. Vi vinkar lite tafatt istället för att kramas när de dyker upp. Båten avgår sedan enligt tidtabell, klockan 12.

Hitta-ut-kartor finns i receptionen på ön, där vi också betalar för överfarten från och tillbaka till fastlandet. Några av oss har också laddat ner appen. ”Hitta ut” är ju, som bekant, den nya digitala tidsålderns svar på den klassiska trim-orienteringen. Och det finns kartor i de flesta delar av landet. Det finns nog goda chanser att hitta-ut blir en extra stor succé just i år, givet de extraoridära omständigheterna.

Vi börjar vi med att leta upp de två kontroller på årets ”hitta ut”-karta som finns på den södra delen av ön.  Fortfarande är det mulet men molnen börjar bli tunnare. Innan vi hittat några kontroller hittar jag både mandelblom och ”blå” viol. ”Nu fattas bara gullviva och kattfot”, skojar jag. Men några sådana ska jag inte hitta den här dagen på denna blekingska skärgårdsö som nog Rönnerdahl skulle ha gillat ändå, om han varit här.

De är från ungefär samma tid, om än från olika delar av landet, Everts ”Sjösala vals” och Tjärö turistanläggning. Den senare drevs från början av Svenska Turistföreningen, STF. Men sedan 2008 drivs ön i privat regi och den har redan hunnit byta ägare en gång sedan dess. De nya ägarna har byggt en ny restaurang nere vid vattnet vid gästhamnen och ändrat så att alla båtförbindelser lägger till där. Det är både smart och trevligt.

Efter de första två hittade kontrollerna äter vi lunch i denna relativt nya restaurang. Blåmusslor, serverade med skalen på, så klart, i en gräddig soppa, med ”frittes” serveras som ett av två lunchalternativ idag. Smarrigt!

Nu har det klarnat upp och solen lyser ifrån en klarblå himmel. Stärkta av mat och en kopp te eller kaffe orkar vi leta reda på ytterligare fyra kontroller på västra och norra delen av ön. Vi går genom nyutslagen bokskog, över hällar och genom hagar. Vi hittar ut till platser på ön där vi aldrig varit förut. Buskstjärnblommor och äppelträd blommar. Fåglar kvittrar i buskarna. En liten motorbåt glider över vattnet.

Vi passerar en liten vik med spegelblankt vatten, bleke. Det sägs att namnet på landskapet Blekinge härstammar från det ordet och innerskärgårdarnas många gånger stilla vatten.

De sista tre kontrollerna sparar vi till en annan gång och istället siktar vi in oss på en fika på bryggan. Nygräddade våfflor med mjukglass och hallonsylt, innan det är dags att ta båten tillbaka.

Styvmorsvioler som i alla fall jag räknar som ”blå”.
Mandelblom.
Kanadagäss med gässlingar.
Björklöv och hav.
På Tjärö kan du bo över i vandrarhemslängor.
Äppelblom.
En envis björk högt uppe på en klippa.
Bokskog och hav.
En kontroll.
Bleke i Blekinge.
En fågelholk i hagen.
På väg tillbaka mot öns ”centrum”.
Uteservering på bryggan.
Våffla med hallonsylt och mjukglass.

9 kommentarer på “Vi hittade ut till Tjärö

 1. Fantastiskt att ni kan komma ut så här och åka båt med andra människor.
  Här är jag i isolering, fast klagar inte , det är en fantastiskt solig dag idag och trädgården är underbar. Fast måste säja att jag längtar till havet.
  Vilka skilda världar vi lever i !
  Så vackra bilder och så vackert ställe.
  Har hört talas om Tjärnö, men inte varit där.
  Ha det bra!

  1. Ja, det är en lycka att vi i Sverige får vara i naturen och besöka restauranger, så länge vi håller distansen. Förstår att det är tufft att inte ha den friheten.

 2. Vilken strålande vårutflyktsdag – rent och friskt efter regnet. Fint dokumenterad i bild och skrift!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s