natur · resor

Berget vid Metesjön – ett stycke vildmark i Blekinge

Berget vid Metesjöns sydöstra sida stupar brant ner mot sjön. Det är möjligt att gå upp på berget, men det är inte riskfritt. Så ta det försiktigt om du besöker detta lilla stycke vildmark mitt i Blekinge.

Platsen finns med i en gammal bok från länsstyrelsen som heter ”upptäck naturen i Blekinge”. Jag kunde inte minnas att vi varit här förut men när vi närmar oss känner vi igen oss. Men uppe på berget har vi i alla fall inte varit förut.

Vi parkerar bilen intill vägen, där det finns ett litet utrymme, mitt emot Skälgylet. Sedan går vi ner längs vägen tills vi passerat bäcken som  förbinder de båda sjöarna. Där går vi in på en stig som leder in mot Metesjön. Vi går genom boksog som precis håller på att slå ut.

Där stigen tar slut finns en klippa som skjuter ut, med en grillplats under. Vi vänder här och följer istället en vag stig upp på berget. Här växer mest tall och en del blåbärsris. Det är bitvis inte helt lätt att gå med en stor kamera i ena handen. Men det fungerar. Vi kommer upp på berget och utsikten är vacker. Vi följer stigen uppe på berget till ytterligare en utsiktsplats innan vi fortsätter framåt, men neråt. Vi kommer ut på vägen en bit längre upp och följer sedan den tillbaka mot bilen.

En vild och ganska vacker plats, bortom allfarvägarna. Men samtidigt inte särskilt tillrättalagd och bitvis lite farlig, om du skulle snubbla på fel ställe. Det känns bra att vi inte har ungdomarna med oss ikväll. Några rovdjur ser vi i alla fall inte. Även om en skylt från länsstyrelsen antyder att sådana finns här.

Skylt från länsstyrelen
Klippa med grillplats under.
Blåbärsris.
Tall.
Utsikt mot bokskogen på andra sidan viken.
Boken håller på att slå ut.
Ett dött träd nere vid vattnet.
Berget sett från vägen.
Utsikt mot Skälgylet från vägen.

3 kommentarer på “Berget vid Metesjön – ett stycke vildmark i Blekinge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s